05 :: P2P TV: Dump die decoder

tags:
Userpica

Internet zaagt aan de poten van digitale televisie zoals UPC, KPN, CanalDigitaal en Versatel die voor ogen hebben. De belangrijkste boodschap: de toekomst van televisie draait niet om digitale decoders of het aantal kanalen maar om hoe we kijken. Prime time gaat online.

door Francisco van Jole & Tonie van Ringelestijn

Digitale televisie heeft de toekomst, daar is iedereen het over eens. Alleen de kijkers willen niet, lijkt het. UPC dacht goud in handen te hebben met een speciale settopbox maar zag het aantal abonnees op zijn meer dan zestig digitale betaalkanalen in de eerste maanden van dit jaar in plaats van groeien met honderden abonnees slinken tot 54.500. Versatel telde dertig miljoen euro neer voor de rechten van de voetbalwedstrijden in de eredivisie met het idee dat van voetbal verstoken fans zich massaal zouden abonneren op ADSL-tv. Bij aanvang van de competitie waren er nog geen twintigduizend abonnees. Voor Digitenne, digitale televisie via de ether, lopen de kijkers ook al niet echt warm.
De opsomming is meteen een verklaring: digitale televisie gaat gepaard met zoveel mogelijkheden en tarieven dat de consument er al snel geen touw meer aan vast kan knopen. De leveranciers zeggen dat het een kwestie van tijd is. Maar is dat wel zo? Misschien heeft het meer te maken met de manier waarop digitale tv wordt verpakt. Want ondertussen beginnen internettechnieken te zagen aan de stoelpoten van de digitale televisie die de maatschappijen het publiek willen voorschotelen. Internettelevisie rekent af met alles wat aan digitale tv wordt gekoppeld: hoezo ingewikkeld, hoezo tarieven, hoezo rechten?

De Chinese connectie
Voetbalsupporters ontdekten via internet een wel hele bijzondere methode om live te kunnen kijken naar het duel Ajax-Feyenoord: via China. In de discussiefora van de rivaliserende clubs werden opvallend broederlijk de fijne technische kneepjes gedeeld. En die bleken verre van ingewikkeld. 'Ik ben gaan struinen op internet om te kijken of er ook livebeelden te bekijken zijn. Ik kwam uit op het programmaatje pplive. Hiermee kan je kiezen uit een aantal Chinese zenders. Heb er even mee gerommeld en een aantal zenders kwam prima door', legde forumdeelnemer Bobo het Konijn uit.
Nederlands voetbal te zien via China? Ja. De uitzendrechten van Versatel gelden alleen voor Nederland. Voor Azië kwam de licentie terecht bij heel andere zenders en een daarvan bleek via internet te bekijken, compleet met Japans commentaar. Om te zien op welke zender het duel te zien was werden geïnteresseerden doorverwezen naar football4less.com, een internationale site die zender- en programmaoverzichten geeft, en gespecialiseerd is in tips voor voetbal kijken via internet, ongeacht vanuit welk land. Gratis en voor niks. 'Ben benieuwd wat de gevolgen hiervan zullen zijn, daar zit je dan met je duurbetaalde voetbalbeelden', sneerde de Ajax-supporter.
De technologie die door de supporters gebruikt werd, is in China al heel populair en staat op het punt in de rest van de wereld door te breken: peer-to-peertelevisie. Zoals de naam al aangeeft lijkt het systeem sterk op dat van p2p-netwerken als BitTorrent en Kazaa waarbij muziek, films en software worden uitgewisseld. Bij p2p-tv gaat het om livebeelden die direct bekeken kunnen worden, doordat de deelnemers deze onder het kijken aan elkaar doorgeven. Dat werkt verbluffend eenvoudig. Iedereen die wel eens een filmpje op internet kijkt weet dat de software eerst een buffer aanmaakt. Daarmee wordt voorkomen dat de beeldenstroom gaat haperen. Die bufferbestanden worden bij p2p onderling gedeeld en dat laatste is een belangrijk verschil met andere streams. Terwijl centrale servers nogal eens bezwijken onder massale belangstelling, werkt dat bij p2p-tv juist andersom: hoe meer mensen er op deze manier kijken, hoe meer bufferbronnen er beschikbaar zijn, en dus hoe beter het systeem werkt.

Massale uitwisseling
Het aanbod beperkt zich niet tot voetbal. In principe is met programma's als pplive elke zender waar ook ter wereld door iedereen live te bekijken. En er komen steeds meer van dergelijke toepassingen. Aan de Universiteit van Delft werkt een team wetenschappers aan het project I-Share, een goedkope digitale videorecorder waarmee mensen tegelijkertijd film- en tv-kanalen kunnen kijken en uitwisselen. De technologie is gebaseerd op BitTorrent. Begin oktober moet het programma klaar zijn. 'Dan hopen we een grote softwarerelease te doen. We mikken op tienduizend testgebruikers van de beta-software. Over een half jaar kan je je eigen webcam of tv-kaart eraan hangen en je eigen videostream aan een miljoen mensen laten zien.'
Pouwelse ziet weinig in de initiatieven van Versatel en ook KPN voor het regulier uitzenden van tv via internet. 'Dat kost ze ontzettend veel aan servers als ze echt veel klanten krijgen. Ze kunnen niet concurreren met p2p.' Beveiliging van de uitzendingen, waar bijvoorbeeld Versatel op mikt door een digitale vingerafdruk toe te kennen aan de beelden, zodat te achterhalen valt van welke computer ze komen, biedt volgens Pouwelse weinig soelaas. 'Uiteindelijk zullen er altijd hacks opduiken. Het digital rights management in Windows Media 9 is ook al gekraakt.'
Dan de juridische weg. Dat overkwam de Duitsers Guido Ciberski en Petra Bauersachs met hun Cybertelly-software, ook gebaseerd op p2p. Ze kregen een proces aan hun broek van het betaalkanaal Premiere en in juli verbood de rechter de software. Of het vonnis echt helpt is de vraag. Intussen is de experimentele software verkocht aan een ander bedrijf en gaan de publieke tests door. Soortgelijke juridische strafexpedities tegen p2p-bedrijven Kazaa en Grokster, die zich vooral richten op muziek, hebben in de praktijk weinig opgeleverd. Geen enkel rechterlijk vonnis heeft een einde gemaakt de massale uitwisseling.

Promise.tv
Die ontwikkeling is een angstdroom voor omroepen. Na de software-industrie, de platenmaatschappijen en Hollywood ziet nu Hilversum zich geconfronteerd met de kracht van internet. Want zelfs als het niet gaat om het delen en verspreiden, rommelt het. Televisie kijken zoals we dat gewend zijn gaat op de helling. Bijvoorbeeld vanwege Shift-tv, een ander Duits initiatief. Het is een soort online videorecorder. Voor 4,99 euro per maand kan men kiezen uit de programma's van zenders als ARD, Arte en Eurosport. De programma's kunnen daarna bekeken worden op de computer of een daarop aangesloten televisie. Downloaden is niet mogelijk, de opgenomen programma's zijn alleen streaming te bekijken. Het grote voordeel naast de overzichtelijkheid is dat anders dan bij een gewone recorder de bediening niet meer gebonden is aan een plaats. Wie 's middags op kantoor bedenkt nog iets te willen opnemen voor diezelfde avond doet dat meteen vanaf de pc.
Een andere techniek, het Amerikaanse tv2me, werkt juist andersom. Daarbij is de kijker in staat vanaf iedere computer mee te kijken met de eigen televisie. Handig voor wie in Nederland een abonnement heeft op Canal+ en daar in Australië naar wil kijken. Of in China. Hoewel programmeren ook alweer achterhaald lijkt. De BBC kondigde in augustus MyBBCPlayer aan. Alle programma's van de afgelopen week kunnen daarmee beken worden. Maar waarom zou je dat beperken tot een enkele omroep als de BBC? Het Britse bedrijf Promise.tv biedt een 'videorecorder' die gewoonweg alle beschikbare kanalen opneemt en de programma's zeven dagen bewaart. Hoezo uitzending gemist?

Algoritmisch zappen
Maar het gaat niet om het opnemen, het gaat om het kijken. Alles is te bewaren, alles is te zien maar voor welke van die duizenden programma's gaat de kijker uiteindelijk zitten? De Amerikaan Brad Nelson heeft voor zichzelf een methode ontwikkeld om dat te bepalen met behulp van software. Hij is fervent kijker van ijshockeywedstrijden en lid van een internetcommunity die zich specialiseert in het hacken van de Tivo-recorder, een geavanceerde Amerikaanse digitale recorder. Nelson heeft er thuis maar liefst zeven staan, die elk twee uitzendingen tegelijk opnemen. Geen wedstrijd wordt zo gemist. Een door hemzelf geschreven computerprogramma plukt vervolgens de competitie-uitslagen van het web, inclusief de gegevens over spelovertredingen, hattricks en topscores. De software destilleert aan de hand van die statistieken welke wedstrijden het meest interessant zijn en dat zijn de wedstrijden waar Nelson naar kijkt. Er komt kortom geen Mart Smeets of Wilfred Genee meer aan te pas.
Wat geldt voor sportwedstrijden geldt ook voor andere programma's. Aan die ontwikkeling gaan de huidige aanbieders van digitale televisie voorbij. Ze richten zich louter op meer kanalen. 'Kanalen zijn een achterhaald begrip', zegt Jan van Dijk, hoogleraar Toegepaste Communicatiewetenschap aan de Universiteit Twente. 'Aanbieders van televisie moeten zich veel meer richten op het rubriceren van bestaande programma's per interessegebied.'
De sleutel daartoe is de elektronische programmagids (EPG), een overzicht van wat er te zien is. Of 'overzicht' is niet het juiste woord, het is meer een keuze. Een EPG is wat dat betreft te vergelijken met een portal op internet. Ze worden al gebruikt in digitale recorders maar nog te beperkt vindt Van Dijk. 'Op dit moment bieden de EPG's nog niets anders dan de papieren tv-gids biedt', vindt Van Dijk. Een goede EPG luistert naar de wensen van de kijker, zelfs de wensen die hij zelf nog niet kent. De Tivo-recorder bijvoorbeeld analyseert het kijkgedrag en doet op basis daarvan suggesties. Kijk je naar CSI dan is 24 misschien ook wat voor je. In Amerika zie je dat de Tivo een succes is, omdat dat systeem ook echt het tv-kijken verandert. Een ideale EPG biedt op elk moment precies dat wat je wilt zien.'
Mettina Veenstra, onderzoekster bij het Telematica Instituut, vindt net als Van Dijk dat de huidige digitale-tv-aanbieders veel te weinig gebruik maken van de mogelijkheden van de programmagidsen. EPG's bij de huidige tv staan nog in de kinderschoenen. Geen enkele Nederlandse tv-aanbieder biedt functies zoals die van Tivo.' Het Telematica Instituut deed onderzoek naar het gebruik van EPG's waarbij de gebruikers hun eigen programmavoorkeuren konden opgeven en elk programma achteraf konden beoordelen. Op basis van die data maakte het instituut algoritmes waarin per gebruiker voorspellingen werden gedaan voor programma's die ze zouden willen kijken. Het blijkt ook voor de kijkers wennen: 'Tv-kijkers zijn nog niet gewend doelgericht te kijken. Ze hechten nog geen extra waarde aan die aanbevelingen. Wel is er behoefte aan overzichten van alle programma's per genre.'

WeTV
Maar er daagt een veel betere manier om de persoonlijke programmagidsen samen te stellen. Volgens Veenstra moet het kijkgedrag van grote groepen geanalyseerd worden om vervolgens veel beter suggesties aan de kijker te doen. 'Op basis van wat anderen kijken, kan je dan een voorspelling maken. Net zoals Amazon dat bijvoorbeeld doet met boeken en muziek. Natuurlijk wil niet iedereen dat zijn kijkgedrag precies wordt bijgehouden. In plaats daarvan kan ook andere persoonlijke informatie gebruikt worden om een profiel met voorkeuren te schetsen.' Ze denkt daarbij een zogeheten folksonomy-systemen waarbij gebruikers 'tags' toekennen. Fotosites als Flickr.com en bookmarksites als Del.icio.us hebben aan het gemak en de gedeelde interesses die dat oplevert hun populariteit te danken. Een voorproefje op dat gebied biedt DTV, een site waar gebruikers hun eigen 'kanalen' samenstellen door aan te geven wat ze waar vandaan willen halen. Nieuws van CNN bijvoorbeeld, in combinatie met de grappige filmpjes op BoingBoing. DTV spoort het op en presenteert het overzichtelijk. Dat doet denken aan RSS, de techniek om de nieuwe toevoegingen aan websites automatisch te volgen. RSS vormt de basis van de podcasts, de online radioprogramma's waarop je je kan abonneren zodat iedere nieuwe uitzending automatisch op je computer of mp3-speler wordt gezet. DTV doet dat met video. Aanverwante initiatieven zoals Popcast stellen gebruikers in staat hun zelf gemaakte video's te verspreiden via het web.
Wie die ontwikkelingen bij elkaar voegt, ziet een nieuw soort televisie ontstaan en een nieuwe manier van kijken. Tien, twintig jaar geleden keken hele naties tegelijk naar dezelfde programma's. Die tijd van het avondje Avro is definitief voorbij. Cultuurpessimisten zien dat als bewijs voor de teloorgang van sociale cohesie. Er wordt niets meer gedeeld, er is geen gemeenschappelijke ervaring meer behalve dan de finalewedstrijden van het Oranje-elftal. Maar wie digitale televisie koppelt aan sociale netwerken ziet een nieuw fenomeen gloren. Met behulp van tagging, profiles en EPG's volg je min of meer automatisch het aanbod dat je vrienden ook bekijken.
Dat is je eigen kanaal. Zoals je ook je eigen kleding hebt, je eigen muziek, tijdschriften en films. Die in de meeste gevallen verdomd veel lijken op die van je vrienden. Dat heet cultuur. Straks is het ook op televisie beschikbaar. Eindelijk.


bezoeker, 10 jaren geleden
afbeelding van bezoeker

Het zal GVD tijd worden!

Otto, 10 jaren geleden
afbeelding van Otto

Hoi, met interesse jou hele verhaal gelezen, geweldig, echter nadat ik het programma had gedownload, kon ik volgens de beschrijving op de p2ptv site gelezen te hebben
het pictogram van pplayer niet vinden, zag daar allemaal ?????
Kun je mij uitleggen hoe ik een verbinding kan maken.

Met vriendelijke groet,
Otto

Raymond, 10 jaren geleden
afbeelding van Raymond

Bestaat dit ook voor de Mac ?

guy, 10 jaren geleden
afbeelding van guy

kan je eem downloaden

Loet, 10 jaren geleden
afbeelding van Loet

Binnen iptv, zoals versatel en kpn willen gaan aanbieden, zijn de in dit artikel genoemde zaken ook mogelijk. Het enige nadeel is van deze diensten zijn zoals genoemd het gebruik van centrale servers die alles aan moeten kunnen maar daar betaald de consument dan ook voor en krijgt daar gemak plus betrouwbaarheid voor terug. Alle in dit artikel genoemde voordelen van p2p-tv lijken me binnen deze diensten realiseerbaar. Kpn wil bovendien uitzendinggemist.nl en soortgelijke initiatieven van commerciele tv-zenders intergreren binnen haar iptv dienst. Bovendien zijn nieuwe wensen makkelijk binnen de dienst te verwezelijken.

Waar de auteurs aan voorbij gaag is dat de consument boven alles gemak zoekt. Die wil voor zijn favoriete voetbal wedstrijd nog wel een half uur klieren achter een pc maar zal dit niet snel doen voor een avondje ontspannen achter de tv hangen.

wim, 10 jaren geleden
afbeelding van wim

zou het op die manier ook niet mogelijk zijn om de reclame eruit te filteren tijdens het opnemen??

bezoeker, 10 jaren geleden
bezoeker, 10 jaren geleden
afbeelding van bezoeker

ik wil voetbal kijken

wiendelt Hooijer, 9 jaren geleden
afbeelding van wiendelt Hooijer

Erg goed om te lezen!
Voor diegene die geinteresseerd is in vlogging, check: www.xolo.tv!

Goede ontwikkelingen!!!

groet
Wiendelt

groener, 9 jaren geleden
afbeelding van groener
Hoe snel moet mijn internet verbinding hier voor zijn! ik wil ook wel gratis kijken!
bezoeker, 9 jaren geleden
afbeelding van bezoeker
DIT IS ERG GOED, KIJK VAAK LIVE VOETBAL, HET BESTE PROGRAMMA DAT JE KAN DOWNLOADEN IS PCAST, VIA WWW.VOETBALINBEELD.NL SUPER BEELD EN LEUKE (VAAK OOK NEDERLANDSE) WEDSTRIJDEN. VOOR ZENDER KIES CAIFU SPORTS, EEN ECHTE AANRADER!!
John Holmes, 9 jaren geleden
afbeelding van John Holmes
Jammer dat er zo weinig nederlandse zenders uitgezonden worden met P2P TV echt heel veel chinees. Ik kijk altijd op WWW.WATCHFREE.NL daar kun je alle programma's direct openen en bekijken! Dat is echt superhandig.
bezoeker, 9 jaren geleden
afbeelding van bezoeker
Een belangrijke reden dat UPC minder goed scoorde met digitale tv dan ze zeiden te verwachten zit hem in de waardeloze kwaliteit van de hard- en software die ze leveren. Zappen gaat ontzettend langzaam, de afstandbediening van de settop box is onbegrijpelijk en bovendien vallen kanalen regelmatig uit. Niet erg uitnodigend voor klanten die de box min of meer verplicht geinstalleerd hebben om nog eens te gaan betalen voor extra kanalen. De enige reden waarom wij de digitale tv niet de deur uit gegooid hebben is dat de doorgifte van het analoge signaal binnen een jaar gestaakt gaat worden. Andere maniere om tv te kijken, bijvoorbeeld via een p2p netwerk, zijn dan ook zeer welkom.
Bert Graat, 9 jaren geleden
afbeelding van Bert Graat
Ik heb een traumatische jeugd achter de rug, streng gelovige pa, jarenlang verplicht misdienaar geweest en óók nog eens misbruikt door de pastoor, afin je weet wel. Negen jaar geleden ben ik met therapie begonnen en het eind is nog lang niet in zicht. Wel heb ik al grote vooruitgang geboekt. Mijn huidige therapeut stelde een paar jaar geleden voor om te gaan reagluren op GS. Het is een soort van therapeutisch experiment. Binnenkort volgt de evaluatie, en als die positief uitpakt gaat mijn therapeut al zijn clienten laten reagluren op GS. Kortom, GeenStijl heeft ook veel goeie kanten.
Niels Hogerson, 9 jaren geleden
afbeelding van Niels Hogerson
Wanneer komt die film van Green Helmet op de china link? Big in JAPAN!
Braaklander, 9 jaren geleden
afbeelding van Braaklander
@Bert Graat Dan is je vast wel opgevallen dat jouw therapeut één van de laatsten is in +31.
LB, 9 jaren geleden
afbeelding van LB
Heeft iemand een link naar life uitzendingen van de competitie op Alpha Centauri? Op mijn radiokies zijn deze namelijk sinds vorig jaar achter de decoder.
Pier Munde, 8 jaren geleden
afbeelding van Pier Munde
http://www.footballonsat.com
erenieuws, 6 jaren geleden
afbeelding van erenieuws

Wil je voetbal filmpjes kijken en ook GRATIS dan ga je naar www.Erenieuws.nl.

Ook voor het laatste voetbal nieuws kijk je op Erenieuws.nl !

We zoeken momenteel ook nog nieuwsposters, heb je interesse voor een functie, meld je dan nu aan!

JC, 5 jaren geleden
afbeelding van JC

Check het laatste 'luchtige' voetbalnieuws op http://www.voetbalsnafu.nl !.

Jan, 5 jaren geleden
afbeelding van Jan

Het laatste Ajaxnieuws vindt je op http://ajaxreport.nl

Iratxe, 4 jaren geleden
afbeelding van Iratxe

Erg goed artikel. Erg informatief! Het laatste nieuws van PSV Eindhoven bekijken? bezoekt u dan eens onze site: http://psvreport.nl

Otillio, 4 jaren geleden
afbeelding van Otillio

Sinds heden is er een nieuwe website actief voor feyenoord-supporters. Ben jij supporter? Bezoek dan eens onze website: http://feyenoordreport.nl . Alvast bedankt.

Bezoeker, 4 jaren geleden
afbeelding van Bezoeker

Online gokkasten op het internet spelen. Bij ons kunt u casino gokken en veel mogelijkheden om leuk op fruitautomaten te spelen.

http://www.fruitautomaatgratis.nl

Bezoeker, 4 jaren geleden
afbeelding van Bezoeker

Bent u op zoek naar de casino rooms met de hoogste casino bonus? Zoek niet verder, hier hebben we de selectie van de beste bonus casino's.

Peter78, 4 jaren geleden
afbeelding van Peter78

Met deze recorder kan je haarscherp opnemen.

http://www.digitenne.nl/digitenne-ontvange...

Bezoeker, 4 jaren geleden
afbeelding van Bezoeker

Bent u op zoek naar de casino rooms met de hoogste casino bonus? Zoek niet verder, hier hebben we de selectie van de beste bonus casino's.

mobile design, 3 jaren geleden
afbeelding van mobile design

I recently had a lot of problems with the receiver. do not know what is, I think that he entered the water and brought about his job

Dominique, 3 jaren geleden
afbeelding van Dominique

Jemig wat een spam hier zeg. Mensen die websites aanprijzen, casino's etc. Triest.

Alex, 3 jaren geleden
afbeelding van Alex

I really don't understand a thing what was told around here. bonus bet365

Henzie, 3 jaren geleden
afbeelding van Henzie

Kijk de eredivisie samenvattingen terug op:
eredivisie samenvattingen

Henzie, 3 jaren geleden


NB: Om te kunnen reageren dien je aangemeld en ingelogd te zijn op de Bright Bunch, het gratis lidmaatschap van Bright. Je bekijkt dan de site bovendien advertentie-vrij.

The Bright Bunch
inloggen aanmelden

Wie is nu Hier?

Er zijn momenteel 0 Bright Bunch leden en 20 bezoekers online.

Reacties

   

   

Gebouwd en onderhouden door joep-i.nl