2012 was het jaar van minicomputer Raspberry Pi

2012 was het jaar van minicomputer Raspberry Pi

26-12-2012 14:33 Laatste update: 28-04-2018 14:34

Minicomputer Raspberry Pi is in 2012 uitgegroeid tot een megasucces. Reden? Het prijskaartje van 35 dollar.

In april van dit jaar werden de eerste Raspberry Pi's geleverd. Het initiatief komt van de Raspberry Pi Foundation, een liefdadigheidsinstelling die het lesgeven in basisinformatica op scholen wil promoten. De minicomputer Raspberry Pi moet hieraan bijdragen en kinderen enthousiast maken om te leren programmeren. Daarom kost het apparaatje ook maar 35 dollar: zo hebben scholen de mogelijkheid om voor een heel klaslokaal minicomputers te bestellen.

De Raspberry Pi is eigenlijk een blote system-on-a-chip (SoC); hetgeen dat in de meeste elektronische apparaten zit verscholen. De minicomputer draait op een Broadcom 700Mhz-chip en heeft 512MB werkgeheugen aan boord. Het duurdere model heeft twee usb-poorten en een ethernet- en HDMI-poort, de goedkopere versie enkel één usb- en HDMI-poort. Ondanks deze lage hardwarespecificaties heeft de Raspberry Pi meer grafisch vermogen dan een Nintendo Wii en kan het apparaatje zonder lag Blu-ray-dvd's afspelen.

De productie vindt plaats in het Verenigd Koninkrijk. Daar staat een fabriek van Sony waar elke 7.5 seconden een Raspberry Pi wordt gefabriceerd. In totaal ongeveer 4000 stuks per dag. Toen de Raspberry Pi Foundation begon met het productieproces, was de verwachting om 20.000 minicomputers per jaar te verkopen. Dit getal is inmiddels naar één miljoen bijgesteld.

In een interview met Techcrunch legt Pete Lomas, hardwaredesigner van Raspberry Pi, uit hoe nauwkeurig je als bedrijf tijdens het productieproces te werk moet gaan: "Om de lage prijzen te behouden en tegelijkertijd een duurzaam businessmodel te handhaven, is de combinatie van een vakkundig productieproces en deskundig inkoopbeleid een vereiste. Hardwareleveranciers moeten worden geselecteerd op basis van zowel prijs als kwaliteit, maar het heeft geen zin om 40 cent op een onderdeel te besparen als er meer defecte Raspberry Pi's worden geproduceerd." In totaal zijn er minder dan 100 minicomputers geretourneerd omdat ze defect waren. Dat is 0,1 procent van de gehele productie.

Loman verwacht niet dat de vraag zo enorm stijgt dat de Sony-fabriek niet meer aan de vraag kan voldoen. Maar met de diversiteit die de Raspberry Pi biedt, kan de vraag ook steeds meer toenemen. Zo kun je Android, Google Chrome OS, Open WebOS, FreeBSD of Debian op de minicomputer installeren en is het mogelijk om met bijvoorbeeld XBMC de Raspberry Pi in een volwaardig mediacenter te veranderen. Hoe tof! En er zijn vele tientallen coole Raspberry Pi-projecten.

We vergeten bijna dat de Raspberry Pi in de eerste instantie voor kinderen is bedoeld.