2014 volgens scifi-schrijver Isaac Asimov

2014 volgens scifi-schrijver Isaac Asimov

03-01-2014 09:12 Laatste update: 28-04-2018 08:22

Sciencefictionschrijver Isaac Asimov deed in 1964 een aantal voorspellingen over 2014 en die kloppen heel aardig.

Isaac Asimov is één van de sciencefictionschrijvers die het genre overtrof. De van oorsprong Russische schrijver en professor schreef niet alleen bekende verhalen als I, Robot, maar vroeg zich op wetenschappelijk niveau af hoe de toekomst eruit zou zien. De haast onafwendbare opkomst van de robot staat centraal in het werk van Asimov, die in 1942 al drie hoofdregels voor robots opstelde in het korte verhaal Runaround.

In 1964 besloot Asimov vijftig jaar vooruit te kijken. Hij stelde zich voor dat hij op de wereldtentoonstelling van 2014 liep, en beschreef wat hij daar zag. Zo voorspelde Asimov dat de mensheid 'veel moeite zou steken' in het ontwikkelen van voertuigen met een 'robotbrein'. Voertuigen die naar een bepaalde bestemming kunnen rijden "zonder tussenkomst van de langzame reflexen van een menselijke chauffeur". Zelfrijdende auto's: check.

Maar Asimov zag het iets te rooskleurig in en verwachtte dat de auto's zouden zweven. En dat voetgangers zich op bewegende trottoirs zouden verplaatsen. Dat hebben we dan weer niet. Asimov verwachtte dat we al kolonies op de maan zouden hebben, maar ook dat we Mars al verkenden, maar er zelf nog net niet konden komen: wel weer waar.

Wat betreft de ontwikkeling was Asimov ook heel warm. "Robots zullen geen gemeengoed zijn, en ook nog niet erg goed, maar ze zijn er wel." De schrijver zag robots voor zich die het huis schoonmaken en tuinierden. De Roomba's van ons 2014 lijken niet echt op de menselijke robots die Asimov zich voorstelde, maar doen wel hetzelfde. Ook onze manier van communiceren, via beeld en geluid en met de mogelijkheid om makkelijk informatie op te vragen voorspelde Asimov correct.

De levensverwachting zou in 2014 volgens Asimov best al eens op de 85 jaar kunnen liggen, en de wereldbevolking berekende Asimov op 6,5 miljard. Het uitwijken naar kolonies in de zee is dan weer niet helemaal gelukt. Ook wonen we niet in raamloze huizen onder de grond, hoe ideaal dat Asimov in 1964 ook leek. Een van de grootste beloftes die nog niet is ingelost, is de bijna onuitputbare batterij die Asimov voorspelde. En als ze leeg zijn worden batterijen in het 2014 van Asimov draadloos opgeladen met door kernfusie opgewekte energie. Lees de hele voorspelling vooral hier terug.

In Nederland hebben we onze eigen Chriet Titulaer. De Limburger toonde het Nederland van de jaren '80 de techniek die hun leven in de komende dertig jaar zou gaan veranderen. Directeur van RTL digitaal Arno Otto zocht uit hoe goed Titulaer voorspelde, en was verrast. Titulaer zag ons informatie oproepen en spullen kopen via een glasvezelkabel, en ook toen nog ondenkbare themakanalen op tv waren voor Titulaer heel logisch.