25 jaar internet in Nederland

25 jaar internet in Nederland

18-11-2013 06:38 Laatste update: 28-04-2018 08:53

25 jaar geleden ontving de systeembeheerder bij het Centrum voor Wiskunde en Informatica een mailtje dat bevestigde dat Nederland op internet was aangesloten.

Het was om half drie 's middag, op zondag 17 november 1988, toen Beertema het mailtje ontving uit Amerika dat hij was aangesloten op het Amerikaanse NSFnet, een netwerk voor universiteiten en onderzoeksinstellingen. Nederland was na de VS het tweede land met toegang tot NSFnet dat later uitgroeide tot huidige internet.

De term internet is al van ver voor die datum. Eind zestiger begin zeventiger jaren werden de eerste packet switching netwerken ontwikkeld waarvan het Amerikaanse ARPANET de bekendste is. ARPANET was het netwerk dat netwerken verbond. Dat werd internetworking genoemd en de term werd in 1974 door wetenschappers afgekort tot internet.

In 1982 werd het Internet Protocol Suite (TCP/IP) gestandaardiseerd en was het fundament gelegd voor internet. In 1985 werd ARPANET opgeheven en bleven het militaire netwerk Milnet en het National Science Foundation netwerk voor wetenschappelijke doeleinden over. Alleen onderzoeksinstellingen kregen van de Amerikanen toestemming voor een aansluiting. Commercieel dataverkeer over internet was uit den boze. In 1995 werd ook het NSFnet opgeheven en werd internet commercieel.

Vandaag de dag is een leven zonder internet voor de meeste Nederlanders ondenkbaar. 94 procent van de Nederlandse huishoudens zijn aangesloten op internet. Wat betreft snelheid staat Nederland met een gemiddelde snelheid van rond de 10 Mbps op een zesde plek in de wereld. Toch gebruikt naar schatting ongeveer slechts 39 procent van de ruim 7 miljard mensen op aarde het iternet.

Vorig jaar interviewde Tweakers.net Neerlands internet pionier Piet Beertema.