32 :: Stoorzender

32 :: Stoorzender

15-02-2010 14:51 Laatste update: 29-04-2018 07:04

Volgens woonbioloog Raymond Lescrauwaet bestaat er geen twijfel dat elektromagnetische straling schadelijk voor ons is.

'Ik zie soms mensen die zeven jaar bezig zijn. Dan saneren we de boel en is iemand binnen drie maanden zwanger. Dit is niet wetenschappelijk onderzocht, maar wanneer het langdurig niet lukt om zwanger te raken, zouden mensen kunnen proberen te kijken naar de em-straling in hun huis.'
Hij is een voorloper, een stoorzender, die niet langer wil wachten tot uit longitudinale studies definitief blijkt dat mensen last kunnen hebben van elektromagnetische straling. Daarom organiseert hij de Nationale Stralingsdag. Wat hem betreft weten we genoeg om in te grijpen.

Er is steeds meer straling om ons heen, straling heeft effect en sommige mensen (stralingsgevoeligen) kunnen daar enorm veel last van hebben. Zoals hijzelf. Enige jaren geleden liep hij rond met een hardnekkige oorontsteking. Tot hij op vakantie ging en zijn mobieltje per ongeluk thuis liet liggen. Weg oorontsteking. Dat was het keerpunt. Nu heeft hij een eigen bedrijf dat zich specialiseert in het meten van straling in de directe omgeving van mensen, voornamelijk huizen en kantoren. Daarnaast kijkt hij ook naar de kwaliteit van de lucht (vochtigheid, bacteriën, organische stoffen) en het licht. Maar elektromagnetische straling is zijn stokpaardje. 'Als we vanuit gezondheid hadden gedacht, dan hadden we veel meer gsm-masten geplaatst, we hadden een lichte deken van 0,5 microwatt over Nederland moeten leggen in plaats van een paar masten waarmee je zo'n hoog vermogen uitblaast. Dan hadden we allemaal een prima verbinding gehad en minder risico's.'

Omdat ‘straling' nog een omstreden terrein is, krijgt hij regelmatig kritiek over zich heen. Toch krijgt hij steeds vaker de officials aan zijn kant. 'Twee jaar geleden stelde de Commissie Elektromagnetische velden van de Gezondheidsraad dat elektromagnetische velden van hoogspanningslijnen met een intensiteit onder de 100.000 nanoTesla geen biologisch effect zouden kunnen hebben. Nu mogen velden niet sterker zijn dan 400 nanoTesla. Dat is een enorme verlaging van de maximaal toegestane waarde. Maar daar hoor je niemand over!'

Bij 100.000 nanoTesla kan opwarming van het lichaam ontstaan, daarom was dat voorheen de kritische grens. De drastische verlaging naar 400 nanoTesla duidt erop dat de Gezondheidsraad beseft dat er ook subtielere effecten kunnen optreden. In onze huiselijke omgeving hebben we inmiddels allerlei bronnen van elektromagnetische straling (nog afgezien van wat er van zendmasten en dergelijke binnenkomt). Denk aan de DECT-telefoon en routers voor een draadloze internetverbinding, maar ook ‘elektrieke' dekens en stopcontacten dragen een steentje bij.

Netvervuiling
Een sessie van Lescrauwaet bij journalist dezes thuis is een ware happening. Lescrauwaet beschikt over een reusachtige koffer vol kleurrijke stalen ‘wichelroedes', waarmee hij door kamer, slaapkamer en ‘kantoortje-thuis' schuift. De verschillende apparaten meten elk een afzonderlijk deel van het elektromagnetische spectrum. Op mijn werkplek is het een kakofonie van em-straling, waaraan vooral airport en DECT-telefoon debet zijn. 'Kijk hij gaat helemaal over de schaal, dat is echt mega.... We gaan hem ook zo even uitzetten en dan zul je eens zien wat er nog aan zendmaststraling in dit huis komt. Want dan meet je pas wat er over blijft. Hmmm, de buren hebben waarschijnlijk ook een draadloos modem', smult Lescrauwaet.

En dan zijn er nog de elektrische velden die door mijn lichaam worden opgenomen. Dicht bij de computer lijkt het een wonder dat mijn haar niet rechtovereind gaat staan. Lescrauwaets meter maakt een angstaanjagend rakatakatak-geluid. Hier kan alleen een stralingsvrij pak nog uitkomst bieden, lijkt. En die blijken nog te bestaan ook. Maar Lescrauwaet geeft liever minder drastische adviezen (zie kader), want hij is wel een man van de vooruitgang.

Ook stopcontacten hebben een veld om zich heen. Een filter moet wonderen doen. 'Die filtert de superponering van de sinus weg. Op je 50 Hz sinus van het net zit een rimpeltje, tussen de 2 en 100 kHz en die kan heel belastend zijn voor mensen en dieren. Die rimpel ontstaat door netvervuiling, door apparaten die erop aangesloten zijn. Apples zijn stevige netvervuilers, maar met een filter haal je die vervuiling weg.' Klinkt leuk, maar je moet er toch niet aan denken. Zijn we eindelijk van een handjevol lelijke snoeren af, moeten we aan de filters...

Alle dramatische meeresultaten ten spijt, slaap ik als een roos en heb ik geen enkele lichamelijke klacht, behalve een pijnlijke achillespees (op maximale afstand van mijn bel-oor). Dus wat zou het opleveren om de straling in mijn woonomgeving terug te brengen? 'Dat ligt eraan of je stralingsgevoelig bent. Sommige mensen zijn minder moe of vage klachten verdwijnen.'

Over de toekomst is Lescrauwaet positief. 'De luxe en vooruitgang hebben een grote charme. Al zal het eerst erger worden, voordat we ons voldoende bewust zijn van de risico's van straling. Maar fabrikanten ontwikkelen nu al apparaten met een lagere intensiteit straling. Dus we hoeven niet terug naar het stenen tijdperk.'

Aan welke straling staan we aan bloot?
- hoogfrequente elektromagnetische golven (30 kHz tot 300 GHz: zendmasten, radio, tv, gsm, DECT en Bluetooth maken gebruik van deze straling)
- laagfrequente elektromagnetische golven (wisselspanning van het elektriciteitsnet en aangesloten apparaten die ‘lekken')
- laagfrequente magnetische golven (ook afkomstig van het lichtnet) en netvervuiling (die ontstaat door aangesloten apparaten)

Snelle maatregelen voor minder stralingsbelasting
- Moderne babyfoons maken gebruik van DECT-technologie die het biologisch systeem van mens en dier negatief kunnen beïnvloeden. Baby's en kinderen zijn gevoeliger en kwetsbaarder dan volwassenen. Neem daarom een babyfoon op radiogolven (de kans is dan wel groter dat je baby wordt afgeluisterd).
- Vervang je DECT-telefoon door een geteste eco-DECT of gewoon een ouderwetse op radiogolven of één aan een draadje.
- Echt verslaafd aan je draadloze wifi-verbinding? Sluit de router dan aan op een tijdklok, zodat hij alleen actief is als het echt nodig is. Scheelt al snel een handjevol stralingsbelasting.
- Haal 's avonds alle stekkers uit het stopcontact, of schakel dubbelpolig af, doe dat vooral ook in de slaapkamer.
- Leg de mobiele telefoon 's nachts niet te dicht bij je hoofd of zet hem uit.
- Gebruik een headphoneset (via een snoertje) met je mobiel
- Ben je stralingsgevoelig of meen je dat te zijn? Plaats dan netfilters op stopcontacten.

Tekst: Hanny Roskamp Beeld: Joris van Egmond