38 :: Jimmy Wales over 10 jaar Wikipedia

38 :: Jimmy Wales over 10 jaar Wikipedia

10-02-2011 15:50 Laatste update: 29-04-2018 01:25

Corrie Gerritsma

Wikipedia bestaat 10 jaar. Oprichter Jimmy Wales is verbaasd hoe ver hij al gekomen is, maar nog lang niet klaar. 'Ik wil meer vrouwen bij Wikipedia betrekken.'

Wat waren je verwachtingen van Wikipedia toen je ermee begon in 2001?
Ik dacht dat we op een dag wel bij de top vijftig sites van de wereld zouden horen. Maar we zijn veel groter geworden. Bij de start stond er bij het lemma 'physics' alleen 'physics is a very broad subject', maar vandaag is dat ene lemma al 6000 woorden. We staan nummer vijf op de ranglijst van meest bezochte sites ter wereld, met 17 miljoen artikelen in 270 talen en 400 miljoen gebruikers per maand. (Bron: The Daily Telegraph)

Hoe heeft Wikipedia de wereld veranderd?
Mensen hebben tegenwoordig veel behoefte aan informatie. Vroeger zei je nog 'dat moet ik eens opzoeken', nu zoek je het daadwerkelijk op. In ontwikkelingslanden stellen we informatie beschikbaar aan mensen die voorheen helemaal geen toegang hadden tot wat voor informatie dan ook. Er was voorheen echt geen encyclopedie in het Swahili. Nu staan er 20 duizend artikelen in Swahili Wikipedia en worden dat er de komende tien jaar een veelvoud. (Esquire)

Wie maken Wikipedia tot een succes?
De community van hardcore Wikipedianen – zij die minimaal vijf keer per maand een artikel bewerken – bestaat wereldwijd uit zo'n 100 duizend vrijwilligers. De meesten doen mee omdat ze de wereld een beetje beter willen maken en geloven dat toegang tot informatie één van de rechten van de mens is. Maar ook gewoon omdat ze het leuk vinden of op willen scheppen. Wikipedianen zijn over het algemeen ook echt heel slim. Ze kunnen door een artikel te schrijven op Wikipedia laten zien hoeveel ze weten. De gemiddelde Wikipediaan is man, halverwege de 20, meestal een wetenschappelijke student en geobsedeerd door feiten. (Yahoo! News)

Een van de grootste kwesties rond Wikipedia is of de informatie wel betrouwbaar is, stoort je dat?
Het wetenschappelijke tijdschrift Nature heeft Wikipedia vergeleken met de Encyclopaedia Britannica. We deden het ongeveer even goed. Het verbazingwekkendste van dit onderzoek was voor veel mensen dat elk artikel in de Britannica gemiddeld drie fouten bevat. Dit zeg ik niet om Britannica te bekritiseren, want het is echt moeilijk om dit werk goed te doen. We zullen ook altijd verwachten dat Wikipedia fouten bevat. Maar we willen ze wel zo veel mogelijk beperken. Het verschil is vooral dat Britannica boos was over het onderzoek en Wikipedianen zeggen: Waar zijn de fouten, we willen ze oplossen. Dat is het resultaat van niet-commercieel zijn. Het stoort me overigens niet. Het is onze verantwoordelijkheid om Wikipedia zo goed mogelijk te maken. (The Daily Telegraph)

Hoe ziet de toekomst van Wikipedia eruit?
Wikipedia is al heel groot in de westerse wereld. We weten dat mensen in ontwikkelingslanden nu online komen in grote aantallen, vooral met mobiele telefoons. In deze zich economisch snel ontwikkelende landen is een grote informatiehonger. We zijn klaar om ons eerste kantoor buiten de VS te gaan openen, in India. Ook zijn we onze site in het Chinees aan het uitbreiden en verbeteren. Ook al beperkt Peking nog steeds de toegang tot de site, Chinese Wikipedianen willen een encyclopedie in het Chinees opbouwen zodat deze klaar is op de dag dat de Chinezen wel onbeperkt toegang krijgen. (Yahoo! News)

Wat wil je de komende periode veranderen?
Het zou goed zijn als we een nieuwe generatie Wikipedianen kunnen aantrekken. Ik zou er graag meer vrouwen bij betrekken. Te veel mensen vinden het bewerken en bijdragen aan Wikipedia nu nog te ingewikkeld door allerlei code, syntax en tabellen die ze tegenkomen in de edit-modules. We moeten naar een WYSIWYG-manier. Wikia ontwikkelt zo'n module op dit moment, open source. Ik verwacht dat Wikipedia daar dingen van kan overnemen. (BBC News)

Wikipedia bevat veel serieuze informatie, maar er is vast ook een lichtere kant?
Ja, een van mijn favoriete pagina's waar ik vaak terugkom is ‘Metal umlaut’ en gaat over de gewoonte van veel heavymetalbands om een umlaut in hun naam te gebruiken, ook al heeft dat grammaticaal geen enkel nut in welke taal dan ook. Toen ik dat las moest ik lachen. Bij Wikia, een van mijn commerciële bedrijven, vind je Lostpedia met 8000 artikelen over de serie Lost. Volgens J.J. Abrams gebruikten de schrijvers van de serie Lostpedia ook tijdens hun werk. En Muppet Wiki is geweldig. 22 duizend artikelen over muppets. Ze willen naar de 100 duizend. Ongelofelijk. (Esquire)