3D geprinte meubels

3D geprinte meubels

31-03-2011 11:00 Laatste update: 29-04-2018 00:54

Een compleet interieur van ontwerper Bram Geenen weegt bij elkaar maar 7,5 kilo.

Bram Geenen wilde een interieur maken dat zo licht mogelijk is. Gelukt, zou ik zeggen, want de tafel, kast, kruk en stoel van de Light Room wegen samen maar 7,5 kilo. Dat is ongeveer net zoveel als een normale stoel.

De meubels kunnen zo licht zijn door enkel het nodige materiaal te gebruiken. Tot materiaal geworden krachtenlijnen, zo zou je het interieur kunnen omschrijven. Met 3D-printing van koolstofvezelcomposiet kan het.

Je zou het niet zeggen, maar de oorsprong van deze meubels ligt in het jaar 1883. Toen begon de bouw van de Sagrada Familia in Barcelona. Die kerk is door Antoni Gaudi ontworpen volgens de wetten der natuur; voor iedere toren of boog hing hij aan een plank een ijzeren kettinkje op waaraan hij zakjes zand bevestigde om te zien hoe het gewicht de bogen verandert. Leg onder die hangende kerk een spiegel, et voilà‎: Sagrada. Vormgegeven door zwaartekracht.

Die methode blijkt de logische manier van ontwerpen die Bram Geenen zocht. 'Een ontwerp moet kloppen, logica laten zien, dat vind ik belangrijker dan het weerspiegelen van de persoonlijkheid van de ontwerper.'

De Gaudi-meubels van Bram Geenen hebben we in Bright magazine uitvoerig besproken. Daar kregen we niet de kans in bewegend beeld te laten zien wat het door architect en wiskundige Gaudi bedoelde zwaartekrachtprincipe in houdt. In onderstaand filmpje laat Bram Geenen zien hoe je met kettinkjes de krachtsafdracht in een meubel of gebouw laat zien. Gaudi had er ook een spiegel op de bodem voor nodig, Geenen draait gewoon de video op zijn kop. Dat is er in 100 jaar wel veranderd.

Gaudi Stool Film from Studio Geenen on Vimeo.