5 vragen over 'voeding van de toekomst' uit Wageningse kassen

5 vragen over 'voeding van de toekomst' uit Wageningse kassen

15-10-2015 07:13 Laatste update: 27-04-2018 20:30

Onderzoeker Nieves Garcia van de Wageningen University werkt in de kassen van de universiteit aan het voedsel van de toekomst. 

Toekomstmakers van RTL Z bevraagt haar over de producten die hier worden gekweekt.

1. Jullie telen heel veel verschillende producten in de kassen, noem eens een paar voorbeelden?
"We telen bijvoorbeeld aardbeien met extra vitamine C, vanille, algen en orchideeën. Maar ook stevia, dat is een zoetstof die suiker kan vervangen. Dat wordt bijvoorbeeld al heel veel gebruikt in frisdranken. Vanille is meer dan alleen een zoetstof. Als de peulen van het vanilleblad af zijn, dan kun je er bijvoorbeeld medicijnen voor huidaandoeningen van maken​."

2. Wat doen jullie met deze producten?
"Aan sommige producten voegen we iets toe. Zoals de tomaten met extra vitamine C. Bij de stevia zorgen we dat het minder bitter wordt. En van stevia zijn bijvoorbeeld twee families: eentje met een groot blad, waar niet zoveel zoetstof in zit, en één met een kleiner blad dat juist zoeter is. We proberen ze zo te kweken dat er een grotere concentratie zoetstoffen inzit."

3. Hebben jullie de indruk dat bedrijven meer zouden kunnen inspelen op de kennis die jullie opdoen?
"Ja, maar dat blijkt allemaal lastig te zijn. Het heeft ook te maken met hoe de voedingsindustrie is ingericht. Systematisch en in grote hoeveelheden produceren is nou eenmaal makkelijker en goedkoper. Maar dat hoeft dus niet."

"Het is voor veel bedrijven gewoon niet bekend wat er allemaal kan met planten en wat je allemaal kunt studeren en toevoegen aan planten. We moeten dit samen met 'de keten' aanpakken, dus samen met de veredelaars en telers. We kunnen echt veel betekenen voor het verrijken van producten. Bijvoorbeeld door ze gezonder te maken of minder bitter door het toevoegen van stevia."

4. Wat is het voordeel van het gebruik van natuurlijke stoffen in producten?
"Je hebt er minder van nodig en dus is het goedkoper voor de producent. Het product wordt efficiënter, omdat de inhoud meer geconcentreerd is."

5. Nederland is een landbouwland bij uitstek. Missen we de boot?
"Ja, andere landen streven ons nu voorbij. En dat terwijl we hier het klimaat en de kennis bij uitstek in huis hebben. We zouden de kas van Europa kunnen zijn. We moeten meer kennis ontwikkelen en we moeten meer samenwerken met bedrijven in de voedingsindustrie. Ik wil dan ook bedrijven oproepen om met ons samen te komen werken."

"Kansen voor Nederland zijn er in overvloed. We hebben het klimaat en de technische kennis om voedsel zo te verrijken dat het je gezondheid op peil houdt en om producten te telen die normaal aan de andere kant van de wereld gemaakt zouden worden."

Bekijk het interview met Garcia van Toekomstmakers