AC/DC's Thunderstruck klinkt in Iraanse kerncentrale door virus

AC/DC's Thunderstruck klinkt in Iraanse kerncentrale door virus

24-07-2012 09:45 Laatste update: 28-04-2018 17:09

Iraanse nucleaire centrales zouden doelwit zijn van een computervirus dat Thunderstruck van AC/DC speelt op besmette systemen. 

Nadat in 2010 de beruchte computerworm Stuxnet al de Iraanse uraniumcentrifuges saboteerde, zou het Iraanse nucleaire programma nu opnieuw met een virus kampen. Systemen in de verdachte uraniumverrijkingscentrale van Natanz en een andere faciliteit zouden door het nieuwe virus zijn uitgeschakeld. Althans, dat meldde een wetenschapper van Iraanse Atoom Energie Organisatie (AEOI) aan het bekende Finse anti-virusbedrijf F-Secure.

Bizar is dat volgens de wetenschapper de besmette computers 's nachts op maximaal volumeniveau muziek lieten horen, waaronder het nummer 'Thunderstruck' van AC/DC. De hackers zouden toegang hebben gekregen tot het Iraanse netwerk en diverse systemen en apparaten hebben uitgeschakeld, waarna onder meer het AC/DC-nummer rondgalmde: 'Thunder!' De rest van de tracklist van het virus is nog niet bekend.

Volgens Mikko Hypponen van F-Secure is het lastig de virusaanval te bevestigen, omdat niemand toegang heeft tot de Iraanse centrales. Na de eerste uitbraak van Stuxnet gaf het Iraanse regime pas maanden later toe dat uraniumverrijkingscentrifuges problemen hadden ondervonden door de computerworm.

Maar volgens Hypponen is het wel zeker dat de e-mail met de informatie over het virus is verstuurd vanuit een systeem van de AEOI. Is alleen de mailserver van AEOI gehackt? Of klinkt in de Iraanse nucleaire centrales nu echt dit:

De Iraanse autoriteiten kunnen nu misschien van de hardrockers een rekening tegemoet zien vanwege royalties. De Australische band behoort tot de meestverdienende muziekacts ter wereld en weigert zijn albums te verkopen via iTunes of te laten streamen via Spotify. De keuze van de vermeende virusmakers voor AC/DC is trouwens treffend: in seizoen 20 van The Simpsons zegt Homer, immers ook medewerker in een kerncentrale, fan te zijn van de band.