Amsterdam krijgt wereldprimeur met 3D grachtenpand

Amsterdam krijgt wereldprimeur met 3D grachtenpand

12-03-2013 11:01 Laatste update: 28-04-2018 13:01

Dewi Pinatih

In Amsterdam-Noord verrijst dit jaar de gevel van een in 3D geprint grachtenpand. De kamers worden stukje bij beetje bijgeprint.

Dit jaar is het 400 jaar geleden dat in Amsterdam de grachtengordel werd aangelegd, waarvan de Gouden Bocht inmiddels het meest geroemde stuk is. Volgens DUS Architects is er nog ruimte om te bouwen aan een vergeten gracht, het Buiksloterkanaal in Amsterdam-Noord, en begint dit jaar aan wat de Noordergrachtengordel moet worden.

Het eerste grachtenpand dat daar aan zal prijken, is totaal anders dan elke associatie die we hebben bij zo’n gebouw. Deze zal namelijk geheel in 3D geprint worden met de Kamermaker, de enorme printer waar we vorig jaar maart over schreven.

Eind dit jaar moet de gevel staan. Hoe die eruit komt te zien is nog de vraag. Anders dan wat we gewend zijn, dat is zeker. Doordat de Kamermaker unieke vormen kan printen, kan elk raam of bouwelement zijn eigen vorm krijgen. Zo heeft het eerste raamkozijn dat werd geprint de vorm van een rozet. De komende tijd worden modellen op een schaal van 1:20 geprint en uitvoerig getest. De ontwerpen die de test doorstaan worden vervolgens ter plekke 1:1 geprint.

De eerste kamer die geprint wordt, is de ontvangstkamer, een soort showroom waar iedereen welkom is om meer over 3D productietechnieken te leren. Vervolgens worden steeds meer kamers geprint met functies waarbij educatie, co-creatie en onderzoek centraal staan. Zo zal in de keuken geëxperimenteerd worden met 3D printen in aardappelzetmeel. In de Recycle Room worden plastic flessen versnippert tot printmateriaal voor de Kamermaker, en in de Fitting Room kunnen buurtbewoners meedenken over het ontwerp van het gebouw.

Volgens de planning opent de eerste kamer in de zomer, de gevel moet in de herfst zijn hoogste punt bereiken. Het hele plan en info over hoe je mee kunt helpen vind je hier.