And the winner is... een animatie voor Louis Vuitton

And the winner is... een animatie voor Louis Vuitton

23-10-2012 13:53 Laatste update: 28-04-2018 15:36

Dewi Pinatih

Wat zijn de beste ontwerpen van 2012? Zie hier de winnaars van de Dutch Design Awards op een rij.

The Golden Eye award: Louis Vuitton I, Part of a Bigger Plan & Christian Borstlap
In opdracht van modewebsite Nowness, maakte artdirector en bedenker van Artis de Partis Christian Borstlap een korte film over Louis Vuitton voor een expositie van het luxelabel in het Musée des Arts Décoratifs in Parijs. In de animatie brengt Borstlap een ode aan de oprichter die ooit begon met het maken van hutkoffers voor reizen per stoomtrein en –schip.

De Dutch Design Awards jury prijst het analoge vakmanschap en digitaal meesterschap. Borstlap won met dezelfde animatie ook de categorie Best Motion Design en mag zich de maker van het beste ontwerp van 2012 noemen.

Mini Young Designer Award: Borre Akkerdijk
We schreven al eerder over Borre Akkersdijk en zijn innovatieve gebruik van een 3D-breitechniek die voorheen alleen voor de productie van matrassen werd gebruikt. De jury kroonde hem voor dit werk en zijn bijzondere manier van presenteren tot jonge ontwerper van het jaar.

Beste vrije vormgeving: Bertjan Pot
Tijdens de designweek in Milaan had iedereen het over de vrolijke maskers van Bertjan Pot. Wat begon als een experiment om met touw een tapijt te rijgen, resulteerde in maskers waarin de jury het ambachtelijke handschrift bewondert.

Beste professioneel product: Casalis Architextiles, Aleksandra Gaca
Wanneer we denken aan geluidsisolerende oplossingen voor kille kantoorgebouwen rijst het beeld van schuim dat lijkt op eierdozen of lelijke schotten aan het plafond. Aleksandra Gaca ontwierp een geweven driedimensionale stof waarmee muren bekleed kunnen worden. De panelen die op grof gebreide sjaals lijken, absorberen niet alleen geluid, maar maken de ruimte ook een stuk gezelliger en warmer. De jury vindt deze vernieuwing "zeer interessant in de huidige tijdsgeest".

Beste consumentenproduct: Colour Porcelain, Scholten & Baijings
Scholten & Baijings combineren zachte pasteltinten met felle fluorkleurtjes. Ook in het servies dat ze ontwikkelden voor Arita 1616, een van de oudste porseleinproducenten in Japan. De jury roemt de harmonie die het delicate servies uitstraalt. Je zou er bijna niet aan afzien dat het door Nederlanders is gemaakt.

Beste digitale media: Proun, Joost van Dongen
Proun is een racespel waarbij je als wit balletje dat langs een kabel beweegt zoveel mogelijk geometrische objecten en gekleurde vlakken moet ontwijken. Voor deze grafische vormen liet Van Dongen zich inspireren door het werk van Russisch kunstenaar Lissitzky, een van oprichters van het supermatisme. De geslaagde manier waarop kunst wordt vertaald naar de wereld van de games verdient volgens de jury de prijs voor beste digitale media. Download de game hier.

Beste grafisch ontwerp: Visuele identiteit Centraal Museum, Lesley Moore
In de nieuwe huisstijl van het Centraal Museum in Utrecht draait alles om een grote gekleurde stip. Die speelt in op de centrale ligging – in het midden van Nederland – en staat voor de betekenis van cultureel centrum in de stad Utrecht. Lekker no-nonsense en flexibel in te zetten, aldus de jury.

Beste exterieur: Waterwoningen IJburg, Architectenbureau Marlies Rohmer
Op IJburg in Amsterdam werden 75 drijvende woningen gebouwd. Allemaal net iets anders en variërend tussen huur en koop. Het deed de jury denken aan de indeling van de Amsterdamse grachten. Nieuwbouw die nu al bij de geschiedenis van Amsterdam past, verdient de prijs voor Beste Exterieur.

Beste interieur: Drents Museum in Assen, Erick van Egeraat
Architect Erick van Egeraat voegde een ondergrondse en supermoderne expositieruimte toe onder het historische gebouw van het Drents Museum. Een innovatief ontwerp waarbij de originele architectuur wordt behouden volgens de jury.

De genomineerde en winnende ontwerpen zijn nog de hele Dutch Design Week in en voor het Stadhuis in Eindhoven te bekijken.