Android-gebruikers updaten niet

tags:
Userpica

Android 4.0 Ice Cream Sandwich draait na ruim acht maanden op slechts elf procent van de apparaten.

Nog deze maand begint Google aan de uitrol van Jelly Bean: versie 4.1 van hun Android besturingssysteem. De huidige jongste versie van Android, Ice Cream Sandwich, is ondertussen al bijna negen maanden beschikbaar. Toch heeft maar elf procent van de Android-gebruikers die nieuwste versie op hun telefoon of tablet staan. Dat blijkt uit cijfers op het Android Developers blog. Het percentage is berekend door de afgelopen twee weken te kijken welke versies van Android bezoekers van de Play Store gebruiken.

Android 2.3.3, dat in februari 2011 verscheen, is met 64 procent nog steeds de meest gebruikte. Wel lijkt die versie over zijn hoogtepunt heen: voor het eerst is er een daling in gebruikersaantal ten opzichte van vorige maand. De hoeveelheid aan verschillende versies is lastig voor ontwikkelaars van apps. Enerzijds willen die gebruik maken van alle nieuwe functies en mogelijkheden in recente versies van Android, anderzijds willen ze zo veel mogelijk gebruikers van een werkende hun app voorzien. Ter vergelijking: Apple's iOS 5 kwam in oktober vorig jaar uit en draait al op ruim tachtig procent van de iOS-apparaten.

De reden achter de langzame opkomst van Android 4.0 is meer te zoeken bij fabrikanten van Android-apparaten dan bij Google. Zo kwamen de eerste grote Android 4.0 telefoons als de HTC One X en de Samsung Galaxy S III pas begin dit jaar uit. Ook passen dergelijke fabrikanten Android vaak naar hun eigen smaak aan, waardoor nieuwe versies pas verschijnen als en wanneer die fabrikanten daar aan toe zijn.

Wie altijd verzekerd wil zijn van de nieuwste versie van Android kan een Google Nexus toestel kopen; op die apparaten is de distributie van Android wel in handen van Google.

door Floris Poort, 03-07-2012 14 reacties, 6390 views

Johan Ensing, 3 jaren geleden
afbeelding van Johan Ensing

Het is uitermate slecht dat de fabrikanten hun eigen plasje willen doen over de interface van Android. Vooral als dit betekend dat ze straks een jaar nodig hebben om een update uit te brengen voor een toestel.

Dit is het voordeel van het Apple platvorm en snap ik Microsoft beter dat ze de keuze maken om eigen tablets op de markt te brengen.

GRRRRR, 3 jaren geleden
afbeelding van GRRRRR

De Apple Platvorm, whahahahaaa.

ikkuh, 3 jaren geleden
afbeelding van ikkuh

Ik zou starheid van iOS geen voordeel willen noemen.
De verschillende merken kunnen zich bij android differentiëren. Dat is waar je klanten mee aan je bind. Daarnaast heeft Android 1001 mogelijkheden om zelf je smartphone te "personaliseren" zoals dat zo mooi heet. Goed je hebt ook voor iOS met zijn eenvoudige GUI en toch wel beperkte multitask mogelijkheden een markt blijkt. Ook al begrijp ik het niet.

Bert, 3 jaren geleden
afbeelding van Bert

Ik heb het meest waardeloze Android toestel, de HTC Wildfire S. Niet te rooten, geen updates vanaf 2.3, slechte touchscreen.
Enige voordeel doordat ik m door het brakke Android alleen nog voor bellen gebruik, is dat ie 7 dagen op een batterij doet.

Robin, 3 jaren geleden
afbeelding van Robin

Tel ook nog eens de Android telefoons van pak weg 1,5 tot 2 jaar geleden erbij op die de update niet meer krijgen. Zoals de HTC desire.
Niet iedereen koopt om de 2 jaar een nieuwe telefoon :)

ikkuh, 3 jaren geleden
afbeelding van ikkuh

Ik kan op mijn 2 jaar oude SGS elke week wel een update krijgen als ik wil. Maar ook met Froyo (2.2) had hij nog gedraait als een zonnetje.

Je zou je eens kunnen verdiepen in het zelf flashen van custom roms. Er zijn veel goede instructies te vinden op het internet en ik ervaar het zelfs als een leuke bezigheid.

jkn, 3 jaren geleden
afbeelding van jkn

Beetje appels met peren vergelijken en dingen niet in het perspectief zijn imho.
Als je de Iphone ziet als het (enige) toptoestel van Apple krijgt deze regelmatig updates met hun iOS.
De vergelijking die je dus moet maken is de Iphone te vergelijken met de toptoestellen van Android verspreid over verschillende merken. (met respect maar niet met een Wildfire S dat op zijn best een middensegment toestel is. Wil je ZO graag up to date blijven, neem dan een high end Android een Nexus toestel of een Iphone)
Deze toptoestellen van Android krijgen ook allemaal hun updates binnen 3 a 4 maanden na het uitbrengen van de laatste versie van Android.Dit tot een jaar of twee na introductie. De meesten hebben dan reeds een nieuw toestel via hun abbonnement. Dit is niet veel anders dan Apple die pas iOS6 heeft geintroduceerd maar daar hoor je verder niemand over dat de Iphone in Oktober/November pas daarmee wordt ge-update. Ook iOS6 overigens heeft diverse elementen die niet meer op de eerste Iphone's kunnen draaien en zelfs niet eens op de Iphone4. Wie hoor je daar over?
Ik zelf heb een Galaxy Nexus en ben dus zeker dat Jelly Bean over twee weken op mijn toestel staat.
De keuze is dus vrij voor iedereen.

TommyD, 3 jaren geleden
afbeelding van TommyD

Android-gebruikers updaten niet. Dat klopt inderdaad, maar niet omdat we niet willen. Zelf zit ik, met een Optimus 2x, al een eeuwigheid te wachten op ICS. Het word telkens weer uitgesteld, en dat terwijl LG een vrij minimale schil om Android heen gebruikt. Andere fabrikanten gaan daar misschien wel wat beter mee om, maar feit is dat het allemaal veel te lang duurt.

ikkuh, 3 jaren geleden
afbeelding van ikkuh

Ik vind het vreemd als ik lees "dat het allemaal veel te lang duurt"
Je kunt je ook afvragen waarom je ICS zou willen.
Draait GB niet goed dan?
Wanneer je echt sneller een update wilt, verdiep je dan eens in het opnieuw flashen van je ROM.
Anders is er niets mis met het idee om gewoon tevreden te zijn met GB.

arno_vos, 3 jaren geleden
afbeelding van arno_vos

Zodra Samsung, LG, HTC en Sony de doorloopsnelheid van hun device-specifieke updates verhogen is er niets aan de hand. Kun je het tempo van Google niet bijbenen, kijk dan eerst naar je eigen bloatware en beslis of die er pers

ikkuh, 3 jaren geleden
afbeelding van ikkuh

Hier heb je wel een punt. Juist die specifieke, merk gebonden software zorgt vaak voor problemen.
Dat is echter niet het enige. Het hele test-traject kost veel tijd. Het is een regelrechte ramp mocht achteraf een update toch niet helemaal lekker blijken te werken.
Ik vind het erg luxe dat een merk sowieso de moeite neemt om een model te upgraden. Er is wat mij betreft geen noodzaak toe tenzij het een verkoop argument is.
Van een toestel als de One X en SGS3 mag je wel verwachten als consument dat JB er nog voor gaat komen.

TheQuillss, 3 jaren geleden
afbeelding van TheQuillss

Alleen al om de termen ICS, custom ROM, flashen, etc krijg ik al kriebels van Android.

ikkuh, 3 jaren geleden
afbeelding van ikkuh

Dat kan, maar ik begin er bij te glimlachen want het geeft een extra dimensie aan je smartphone.
Zo ben ik gisteren opzoek geweest naar een alpha-versie van Jelly Bean voor mijn 2 jaar oude SGS. En die is er al. Lachen toch? :)

Ando, 3 jaren geleden
afbeelding van Ando

Android 2.3 was ook de beste , ik heb hekel aan de zwarte bulkje bij de android 3.1 + .


NB: Om te kunnen reageren dien je aangemeld en ingelogd te zijn op de Bright Bunch, het gratis lidmaatschap van Bright. Je bekijkt dan de site bovendien advertentie-vrij.

The Bright Bunch
inloggen aanmelden

Wie is nu Hier?

Er zijn momenteel 0 Bright Bunch leden en 34 bezoekers online.

Reacties

   

   

Gebouwd en onderhouden door joep-i.nl