Antiek uit de 3D-printer

Antiek uit de 3D-printer

07-05-2013 06:13 Laatste update: 28-04-2018 12:30

Dewi Pinatih

Met de digitale collectie van het Rijksmuseum kun je zelf aan de slag. Studio Droog en deJongeKalff gingen je voor.

In november schreven we over Rijksstudio, het onderdeel van de nieuwe website van het Rijksmuseum waar je een groot deel van de collectie digitaal kunt bekijken, verzamelingen kunt aanmaken en afbeeldingen highres kunt downloaden. Vorige week ontvingen zowel het Rijks als websitemaker Fabrique een Best Practice Rozet 2013 uit handen van Het Nieuwe Instituut voor deze applicatie.

Ook creatieven worden uitgenodigd met de collectie aan de slag te gaan en Studio Droog kreeg de primeur. Eind vorig jaar werd het eerste product al gelanceerd: een grote plaktatoeage van ‘Stilleven met bloemen en glazen vaas’ van Jan Davidszn. De Heem. Tijdens de meubelbeurs in Milaan werden de andere producten van de collectie gepresenteerd.

Het piece de resistance is een herinterpretatie van een frivool pronkstuk voor op tafel uit 1549. Magnetische miniaturen, in 3D geprinte versies van de zilveren mini-meubelstukken en huishoudelijke voorwerpen uit de museumcollectie, sieren het witte, moderne ornament.

Ook de andere stukken passen op tafel: een bestekset met ‘vergeten’ vormen zoals een zoutschepje en fruitlepel, een servetring geïnspireerd op een plooikraag en zwarte glazen die de kleur van de wijn verhullen. Een set van vier borden is voorzien van een patroon gekopieerd van een 18de eeuws bord dat alleen in zijn geheel is te zien wanneer de borden op elkaar zijn gestapeld.

Ontwerpduo deJongeKalff experimenteert graag met innovatieve materialen. Hun interpretatie op een borduurpatroon uit 1507 resulteerde in een rubberen tafelkleed dat net zo soepel valt als klassiek damast.

Het bewijst maar dat de collectie van het Rijksmuseum ook in enkel digitale vorm kan inspireren.