App helpt bij het temmen van stemmen

App helpt bij het temmen van stemmen

19-11-2013 13:42 Laatste update: 28-04-2018 08:53

Dewi Pinatih

Een taalspel helpt mensen met psychoses de stemmen die ze horen onder controle te krijgen. Temstem verbetert levens.

Een simpel taalspelletje op de telefoon, we spelen het allemaal wel eens. Temstem is vermomd als taalspel, maar is eigenlijk een hulpmiddel voor mensen die lijden aan psychoses. In plaats van puur vertier of tijdverdrijf probeert de app het auditieve werkgeheugen te overbelasten met een spelelement. Temstem leidt af, waardoor stemmen minder kans krijgen zich op te dringen.

Hoe het werkt? Temstem gebruikt twee spelletjes: taaltikker en woordlink. Bij taaltikker moet binnen een bepaalde tijd bij ieder woord het aantal lettertypes ingetikt worden, bij woordlink moeten twee woorden aan elkaar worden gekoppeld. Deze activiteiten spreken het taalproducerende gedeelte van de hersenen aan, precies het gedeelte waar ook 'de stemmen' vandaan komen. Zo worden de stemmen overstemd.

Doordat Tim, de fictieve buddy in het spel, tijdens het spelen vraagt aan de nare emoties te denken die de stemmen oproepen, raakt het brein 'oververhit': het kan niet allemaal tegelijk. Zo verliezen de emoties langzaamaan hun impact en krijgen gebruikers meer controle terug.

Doordat de app op de telefoon werkt, kan het spel overal worden gespeeld zodra de stemmen zich aandienen. Parnassia Groep en Reframing Studio werkten samen aan deze laagdrempelige tool die zonder doktersrecept tóch een zeer positief effect kan hebben.

Caroline Hummels, Professor in Design Theory of Intelligent Systems aan de TU/e Department of Industrial Design, is dit jaar één van de vijf scouts van de Rotterdam Designprijs. Zij nomineerde Temstem omdat de app op overtuigende wijze gezondheidszorg en design koppelt waardoor er nieuwe mogelijkheden ontstaan voor innovatie. Mee eens? Geef jouw stem via desinprijs.nl