Apple voor de hardcore

Apple voor de hardcore

08-08-2006 12:00 Laatste update: 30-04-2018 02:11

Steve Jobs presenteerde maandagavond de Mac Pro en gaf een preview van Leopard.

Deze bijeenkomst was duidelijk niet voor iPod shuffle gebruikers. David luisterde thuis mee.

De Apple Worldwide Developers Conference (WWDC) werd traditiegetrouw in San Francisco ingeluid door een keynote-speech van Steve Jobs. De echte keynote-die-hards hadden ongetwijfeld bingokaarten meegenomen. Geen swingende iPod-aankondigingen dit keer, daarover in november waarschijnlijk meer, dit was een bijeenkomst voor hardcore Apple-gebruikers.


De nieuwe Mac Pro van Apple. Grof geschut.


Begin dit jaar maakte Apple voor de zoveelste keer een gewaagde sprong door de motor van hun computers radicaal te veranderen en van de PowerPC chip, die zijn plafond had bereikt, over te stappen op een van Intel. Daar houden wij wel van, van die radicale wijzigingen om vooruit te komen. Op de WWDC introduceerde Jobs de Mac Pro en met dit werkpaard is de overgang naar Intel compleet. Alle Apple computers zijn nu 'Mactel'.

De Mac Pro is uitgerust met twee chips met elk twee cores. Een core is een chip op een chip. Dat maakt de Mac Pro nog geen quad computer, zoals Apple 'm noemt want twee chips met twee cores hebben niet dezelfde snelheid als vier losse chips, maar dat wil niet zeggen dat de Mac Pro niet een monster van een computer is. Hij is overduidelijk gericht op grafici en videomakers maar een welgestelde prosumer zal de verleiding moeilijk kunnen weerstaan. Je kan maar liefst 2 terabyte aan schijven in de machine hangen en 16 gigabyte aan werkgeheugen. Daarmee kan je je langste iMovie vakantiefilm ooit, inclusief de meest geavanceerde special effects, zonder problemen bewerken en opslaan. De opties voor de grafische kaarten maken de Mac Pro pas echt het werkpaard. Je kan vier grafische kaarten installeren, waarmee je maar liefst acht 30 inch Apple Cinema HD Displays kan aansturen.

Jobs gaf ook een preview van Leopard, de volgende versie van het Mac besturingssysteem. Leopard verschijnt voorjaar 2007 rondom dezelfde tijd als de introductie van Windows Vista, mits Microsoft de introductiedatum niet verder opschuift. Apple, nooit verlegen om een sportieve sneer, had in San Francisco spandoeken opgehangen met slogans als 'Hasta la Vista, Vista' en 'Leopard, Vista 2.0'. Wat Apple maandag liet zien van Leopard is echter slechts een voorproefje. De echte killer features houden ze voorlopig nog geheim.


Time Machine. Een van de nieuwe features in de aanstaande MacOS-versie Leopard.


De meest opvallende nieuwe feature in Leopard die wel aan bod kwam, is Time Machine. Backupsoftware maar dan op de Apple manier. Backuppen is namelijk ongeveer even spannend en boeiend als afwassen en stofzuigen maar het moet wel gebeuren. Zeg nou zelf, welke belangrijke foto's, documenten en filmpjes zijn bij jou verdwenen omdat je er geen backup van had gemaakt of deze per ongeluk had weggegooid? En waarom maakte je zoals iedereen geen backup? Omdat backupsoftware dikwijls vervelend is, omslachtig en ingewikkeld. Time Machine backupt automatisch en maakt er een chronologische slideshow van. Je snelt door de tijdlijn om een oud bestand te vinden en klikt op restore. Briljant.

Spaces is ook wel aardig. Het biedt virtuele desktops waarmee je verschillende bureaubladen kan indelen zoals je wilt en onmiddelijk kan oproepen. Kortom, al je programma's voor je werk heb je in één space open staan en je persoonlijke zaken zoals mail, safari en dergelijke in een andere space. Met het indrukken van een toets of een klik van de muis verander je van space en hou je de boel overzichtelijk georganiseerd. Bijster vernieuwend is deze mogelijkheid niet. Al in het stenen tijdperk had de Amiga dit standaard ingebouwd en zelfs voor het prehistorische MacOS 9 was virtuele desktop shareware verkrijgbaar. Desalniettemin is Spaces welkom.

Verder liet de preview van Leopard wat verbeteringen zien van bestaande applicaties, zoals Mail, iChat, Spotlight, iCal en Dashboard. De nieuwe Mail introduceert templates om je mailtjes in een mooi jasje te steken, een notitieblok en een ToDo functie die automatisch in iCal verschijnt. Meest opmerkelijk is dat je met Mail je RSS-feeds zal kunnen lezen. Met iChat kan je straks een backdrop kiezen zoals een favoriete foto en de desktop van je buddy op afstand besturen. En met Dashcode kun je zonder te scripten zelf widgets te maken voor Dashboard.

De hamvraag is wat de geheime killer features van Leopard zullen zijn maar dat blijft gissen. Het moet wel iets spectaculairs zijn, want als dit alles is wat Leopard heeft te bieden, dan ben ik niet bereid om daar weer extra geld voor neer te tellen.