Apple voor rechter in slepende DRM-zaak, inzet 1 miljard dollar

Apple voor rechter in slepende DRM-zaak, inzet 1 miljard dollar

02-12-2014 10:06 Laatste update: 28-04-2018 02:41

Apple staat in de beklaagdenbank vanwege de kopieerbeveiliging in iTunes van 2006 tot 2009. Kan een enorme schadevergoeding worden.

Deze week dient in Oakland de rechtszaak tegen Apple over de kopieerbeveiliging die drie jaar in iTunes zat. Het is een zogeheten classaction-zaak waarbij de gedupeerden gezamenlijk een schadevergoeding eisen. De zaak werd in 2004 al opgestart door RealNetworks, maker van de muzieksoftware RealPlayer. De kwestie focust zich nu op iPods die tussen 2006 en 2009 zijn verkocht.

Muziek kwijt bij overstap

Een update van iTunes in 2006 beperkte digitale muziek gekocht via de iTunes Store tot iPods. De bestanden konden niet via andere apparaten worden afgespeeld. De update blokkeerde ook muziekbestanden gekocht via de muziekwinkel in RealPlayer. Daarmee heeft Apple de concurrentie op illegale wijze beperkt, stellen de aanklagers. Wie namelijk van de iPod overstapte op een andere mp3-speler was zijn legaal gekochte muziek kwijt.

De klagende partijen eisen 350 miljoen dollar schadevergoeding, een bedrag wat volgens de Amerikaanse anti-mededingingswetten zelfs kan verdrievoudigen. Apple stelt dat de iTunes-update daadwerkelijk productverbeteringen bevatte en niet als 'anti-concurrentie' moet worden gezien.

Video van Steve Jobs

Apple-topmannen Eddy Cue en Phil Schiller zullen bij de rechtszaak in Oakland als getuigen opdraven. Ook e-mails en een video-opname van wijlen Apple-oprichter Steve Jobs worden als bewijs ingebracht. In de rechtszaal zal een videogetuigenis van Jobs opgenomen vlak voor zijn dood in 2011 worden afgespeeld.

Begin 2009 stopte Apple met de kopieerbeveiliging in iTunes.