Apple wil beter leven Chinese 'iPhone-slaven'

tags:
Userpica

Apple wil eindelijk de werksituatie bij zijn Chinese leveranciers verbeteren. Alleen al bij Foxxconn zwoegen duizenden minderjarigen.

Duizenden minderjarigen werken in China in slechte omstandigheden aan de productie van iPhones en iPads, blijkt uit een radioreportage van de Amerikaanse zender NPR vorige week. Foxconn, Apple's omstreden grootste leverancier, checkt de leeftijd van het personeel niet goed. De documentaire is opgenomen in de Chinese stad Shenzhen, het centrum van de techproductie. Onder de geïnterviewde medewerkers waren tieners van tussen 12 en 14 jaar oud.

Foxconn-personeel werkt standaard 12 uur per dag, maar er moet ook vaak urenlang worden overgewerkt. Via camera's wordt het werktempo van medewerkers in de gaten gehouden. De meeste werknemers staan de hele dag te werken, in fabrieken met nog 20 duizend anderen. Praten is niet toegestaan en alles gaat met de hand omdat dat goedkoper is dan machines kopen. Sommige medewerkers zijn arbeidsongeschikt geworden door de repetitieve taken. Vakbonden zijn verboden in China. Mensen die klagen over overwerk komen op een zwarte lijst van alle bedrijven in de regio.

Om de werkomstandigheden te verbeteren is Apple vorige week als eerste techbedrijf toegetreden tot de Fair Labour Association, die vecht voor betere arbeidssituaties wereldwijd. Onder meer Nike en Nestle zijn, na eerdere schandalen, ook lid van de FLA. De verhalen over de werkomstandigheden in Nike-fabrieken leidden in de jaren 90 nog tot allerlei boycots. Apple heeft daar nog niet mee te maken, maar het is voor Apple - en het geweten van zijn klanten - te hopen dat er nu snel iets gebeurt bij zijn leveranciers.

Vooral Foxconn is al jaren berucht. Het bedrijf staat onder toezicht nadat de afgelopen jaren zeker 12 medewerkers zelfmoord hebben gepleegd. Ook vielen er vorig jaar enkele doden en tientallen gewonden bij explosies in iPad-fabrieken. Met een dagloon van zo'n 10 dollar betaalt Foxconn voor Chinese begrippen trouwens redelijk.


bert, 3 jaren geleden
afbeelding van bert

Is een radioreportage gefilmd? Is er nu wel of geen beeld bij, en zo ja, waar vinden we dat?

Tonie van Ringelestijn, 3 jaren geleden
Tom Ootes, 3 jaren geleden
afbeelding van Tom Ootes

Met een uurloon van zo'n 10 dollar per dag betaalt Foxconn voor Chinese begrippen trouwens redelijk. //Moet loon zijn niet uurloon denk ik :]

Tonie van Ringelestijn, 3 jaren geleden
afbeelding van Tonie van Ringelestijn

tientje per dag ja, zie ook waarom dat redelijk is:  http://www.supertommy.com/blog/2011/08/28/is-foxconn-evil/

PDJ, 3 jaren geleden
afbeelding van PDJ

Waarom dan in China nog je produkten laten produceren? Begrijp het wel, men wilt een zo groot mogelijke winst marge, maar ethisch is het niet. En waar zijn de internationale instanties nou om op te komen voor de rechten van de mens? Waarom geen boycot op Chine im/export?

StichtingBreinUpYourButt, 3 jaren geleden
afbeelding van StichtingBreinUpYourButt

De topmanagers van grote concerns zijn over het algemeen niet bezig met ethiek. En of dit nu resulteert in ontslagen om de winstmarges bij te schroeven of kinderarbeid om de kosten te drukken, dat maakt voor hun niet uit.

Wat wel een trend is dat bedrijven zich weer aan het terugtrekken zijn uit de Chinese markt omdat een constante kwaliteit van producten niet geleverd kan worden.

Karel, 3 jaren geleden
afbeelding van Karel

De topmanager, Steve Jobs, zul je bedoelen. Oh wow, zei hij. Dat ging vast niet over zijn iphone slaven.

Tom, 3 jaren geleden
afbeelding van Tom

Bij Foxconn werken bijna een miljoen mensen. 920.000 in 2010. Elke zelfmoord (en poging daartoe) is er één te veel, maar het zet zaken wel in het juiste perspectief.

James, 3 jaren geleden
afbeelding van James

Als je beter had verdiept had je geweten dat de zelfmoorden bij Foxconn waren omdat men zo goed verzekerd werd. Je familie krijgt een aanzienlijke vergoeding als je kwam te overlijden. Hierdoor hebben een aantal mensen een zelfmoord poging gedaan.
Dus juist omdat ze westerse maatregelen troffen was het effect iets wat niemand had verwacht.
Daarbij walg ik altijd van die vingertjes wijzende mensen maar ondertussen gebruikt elk van jullie elk apparaat wat in China is gaamkt. Jullie cd's, telefoons, koffiezetters, wasmachines, etc. komt allemaal uit China. Dus loop niet zo schijnheilig te doen. Jullie zijn de gebruikers. Koop dan local stuff maar dan gaat iedereen klagen dat het weer allemaal te duur is.

watching tv, 3 jaren geleden
afbeelding van watching tv

Waar laat je die bij het jaarlijkse personeels uitje?
Da's dan wel een heele grote bowlingbaan

iOS BRIGHT.app gebruiker, 3 jaren geleden
afbeelding van iOS BRIGHT.app gebruiker

Wow, dit vind ik best wel heftig. Vooral raar hoe ik zelf er op reageer. Ik ben zelf best wel apple fan, heb zo'n beetje alles wat ze verkopen maar na het horen en zien van dit merk ik dat ik er eigenlijk niks van wil weten. En dat neem ik mezelf kwalijk, weglopen voor de feiten en gewoon spullen blijven kopen.

Griffin, 3 jaren geleden
afbeelding van Griffin

Boycotten, ja dat gaat helpen. Per direct personeel er uit (uiteraard zonder enige vergoeding) en je iSpeeltje wordt 50 euro duurder. Dat gaat niet helpen ben ik bang.

iOS BRIGHT.app gebruiker, 3 jaren geleden
afbeelding van iOS BRIGHT.app gebruiker

Geeft wel statement.. 50 euro heeft men hier niet over voor betere werksituatie daar, vandaar dat dit doorgaat.. Geen machine te vinden daar, dit zijn menselijke robots... De meeste exmedewerkers die er zijn ontslagen en later elders komen te werken zijm blij dat ze bij foxconn weg zijn vooral omdat ze lievrr mindrr uur per dag werken.. Voor productlanceringen loopt t op tot 14 / 16 uur think about it

Nokia 3310 BRIGHT.app gebruiker, 3 jaren geleden
afbeelding van Nokia 3310 BRIGHT.app gebruiker

kunnen we dan zeggen dat Apple gebruikers indirect kinderen"slavernij" ondersteunen. wow dat komt hard aan.

BezoekerT, 3 jaren geleden
afbeelding van BezoekerT

En ij dacht dat Nokia's of Google phones niet in China gemaakt werden???? Tjee, hoe wereldvreemd ben je dan?
Ik heb 18 jaar in China gewerkt. Apple heeft nog de beste voorwaarden voor hun fabrieken. Ga eens de chipabrikanten en plastic fabrikanten van Nokia bezoeken. Dat is wel even een tandje erger...

BezoekerT, 3 jaren geleden
afbeelding van BezoekerT

En ij dacht dat Nokia's of Google phones niet in China gemaakt werden???? Tjee, hoe wereldvreemd ben je dan?
Ik heb 18 jaar in China gewerkt. Apple heeft nog de beste voorwaarden voor hun fabrieken. Ga eens de chipabrikanten en plastic fabrikanten van Nokia bezoeken. Dat is wel even een tandje erger...

iOS BRIGHT.app gebruiker, 3 jaren geleden
afbeelding van iOS BRIGHT.app gebruiker

Toch wel jammer dat andere merken niet worden genoemd die ook apparaten laten maken door minderjarige.. Nee alleen Apple wordt hier weer genoemd en is de boosdoener!

Eloy, 3 jaren geleden
afbeelding van Eloy

BezoekerT, bedankt, dat scheelt me aan typen! :)

iOS BRIGHT.app gebruiker, 3 jaren geleden
afbeelding van iOS BRIGHT.app gebruiker

In de fabrieken van Apple is het toch echt even wat erger dan in die van Nokia of bv "Google" (wat al bewijst dat je dom en een iSlaaf bent bezoekert, Google maakt namelijk helemaal geen telefoons, alleen software

Liesie, 3 jaren geleden
afbeelding van Liesie

Google phones. Android is van Google... Wie is hier dom?
Of wist je niet dat Samsung en andere merken Android van Google draaien en daar telefoons voor maken?

monique36, 3 jaren geleden
afbeelding van monique36

En Eloy is ooit in die fabrieken geweest? Nee, je bent zelfs nog nooit in China geweest. Ik dus wel. En ik kan je verzekeren dat Nokia, Sony of wie dan ook geen haar beter zijn dan Apple.

Robert Nooijer, 3 jaren geleden
afbeelding van Robert Nooijer

Weet iemand of de nieuwe apple macbooks binnenkort uitkomen met monitoren ondersteund?


NB: Om te kunnen reageren dien je aangemeld en ingelogd te zijn op de Bright Bunch, het gratis lidmaatschap van Bright. Je bekijkt dan de site bovendien advertentie-vrij.

The Bright Bunch
inloggen aanmelden

Wie is nu Hier?

Er zijn momenteel 0 Bright Bunch leden en 90 bezoekers online.

Reacties

   

   

Gebouwd en onderhouden door joep-i.nl