Apple wordt beleefd als religie

Apple wordt beleefd als religie

30-07-2010 08:26 Laatste update: 29-04-2018 04:00

Corrie Gerritsma

Volgens wetenschappers is er zo'n blind vertrouwen in Apple-leider Jobs en zijn producten - ook na antennagate - dat dit grenst aan religie.

Vandaag wordt de iPhone 4 in Nederland geïntroduceerd. In het buitenland is de nieuwste telefoon van Apple sinds de introductiedatum begin juni een groot succes. Miljoenen werden er al verkocht. Het nieuwe model iPhone is dunner en strakker dan zijn voorgangers en de software ondersteunt multitasking. Het heeft een superscherp scherm met grotere resolutie, een fotocamera van 5 megapixel (eindelijk) en kan onder andere beeldbellen met FaceTime. Veel verbeteringen, maar door antennagate wel een controversieel toestel.

Die tegenstrijdigheid - kritiek en beperkingen versus aanhoudend hoge verkoopcijfers - kan volgens twee professoren van de A&M universiteit uit Texas alleen maar worden verklaard doordat Apple wordt beleefd als religie. 'De enige manier om de slaafse adoratie en het over-the-top financiële succes van Apple en zijn Jesus phone te begrijpen, is het minimalisme en de wit bemuurde Apple-winkels te zien als de nieuwe kerken van de tech-generatie', schrijft het duo in hun onderzoeksrapport.

Professor Heidi Campbell op FOXNews: 'Het religieus getinte gedrag en taal rondom het fangedrag en de bewondering voor Apple zijn een voorbeeld van impliciete religie. Oftewel technologie heeft het geloof en gedrag dat vroeger aan godsdienst en geloof hing vervangen. FOXNews zet een aantal gelijkenissen van Apple met het geloof op een rij. Zo wordt Steve Jobs gezien als de messias, eerst ontslagen maar herrezen om het bedrijf te redden.

De auteur van het stuk verklaart daarmee ook dat fans nog steeds in de iPhone 4 geloven als Steve Jobs, de leider van de Kerk van Apple, consumenten beschuldigt dat ze een slechte telefoonontvangst hebben omdat ze de telefoon verkeerd beethouden. Ze hebben daar zoveel geloof in dat ze het apparaat massaal aanschaffen, ondanks de serieuze ontwerpfouten.

Of die ontwerpfout inderdaad zo aanwezig is, hopen we je vanmiddag te laten zien in de Uitpakparty van de iPhone 4. Ja er verandert iets in de ontvangst van het toestel als je het beetpakt, maar wat voor gevolgen heeft dit in de praktijk? Erwin - de leider van de Kerk van Bright - vertelt het je vanmiddag in zijn dienst.