Architectuur voor bijna niets

tags:
Userpica

Voor slechts één euro haal je op de Meent in Rotterdam professioneel advies van een architect.

Op de Meent in Rotterdam zit sinds kort een winkel voor architectuur. Geen afspraak nadat je op basis van ingewikkelde websites een architect hebt geselecteerd, bij Architecture for one euro kun je ad hoc binnen lopen tijdens het shoppen. Voor één euro krijg je een concreet antwoord op een ruimtelijke vraag.

Ook voor kleine verbouwingen kun je nu bij een architect aankloppen. Vaak denk je pas aan een architect als je een heel huis gaat bouwen, terwijl voor de architect een villa nou juist weer een kleine opdracht is. Een gemiste kans volgens initiatiefneemster Alison Killing. Zo wordt een hele groep potentiële opdrachtgevers niet bereikt: 'Ik denk dat architecten ook in kleinere projecten waarde kunnen toevoegen. Een groot verschil is snel gemaakt, want vaak gaat het om de dagelijkse leefomgeving van mensen.'

Zo vergroot de in financieel zeer zwaar weer verkerende architect zijn klantenkring. Ook is er volgens Killing direct winst te behalen, want 'gewoonlijk is het eerste gesprek met een architect vrijblijvend en gratis. Vervolgens hoopt de architect op een opdracht waarmee geld wordt verdiend, maar daar ben je niet zeker van.' Inmiddels zijn er twee opdrachten uit gerold.

Een bijkomend doel is meer ideeel van aard: 'Ik wil een discussie in de architectuur aanwakkeren over hoe en voor wie architecten werken, wat ze verdienen en waarvoor ze geld vragen.' Het is de klant ook niet altijd duidelijk dat hij veel meer aan een architect kan hebben dan een mooi ontwerp.

Architecture for one euro, waar vijf architecten werken, is tot 4 december open. Goed idee? Kies een leeg winkelpand, hang een poster in de etalage en wacht achter je laptop af wie binnenloopt.

door Ingeborg van Lieshout, 10-11-2011 15:48 3 reacties, 2683 views

iOS BRIGHT.app gebruiker, 3 jaren geleden
afbeelding van iOS BRIGHT.app gebruiker

Bestaat sinds de DvdA ook in Amsterdam. http://architectenwinkel.wordpress.com/

iPhone Gerrie, 3 jaren geleden
afbeelding van iPhone Gerrie

Zo te zien hebben ze zelf ook een interieur architect ingehuurd voor 1 euro voor de inrichting. Wow..

Diatopia, 3 jaren geleden
afbeelding van Diatopia

Particuliere opdrachtgevers onderschatten vaak het werk van architecten. Architecten zouden wel wat transparanter kunnen zijn in hun kosten door bijvoorbeeld een prijslijst met uurtarieven op hun site te zetten. Door de financiele malaise zijn er veel werkloze (zelfstandige) architecten bij gekomen. Dat vraagt wel om nieuwe manieren van invullen van de rol van architect. Particulieren zouden meer geld vrij moeten maken voor een architect, maar architecten moeten transparanter zijn in de opbouw van hun prijs.


NB: Om te kunnen reageren dien je aangemeld en ingelogd te zijn op de Bright Bunch, het gratis lidmaatschap van Bright. Je bekijkt dan de site bovendien advertentie-vrij.

The Bright Bunch
inloggen aanmelden

Wie is nu Hier?

Er zijn momenteel 3 Bright Bunch leden en 130 bezoekers online.

   

   

Gebouwd en onderhouden door joep-i.nl