Artsen appen verwondingen, mag dat? En kan het anders?

Artsen appen verwondingen, mag dat? En kan het anders?

10-07-2015 08:07 Laatste update: 27-04-2018 23:05

In de medische wereld worden vaak foto’s van wonden naar collega’s ge-appt. Mag dat?

Een boeiend stuk deze week in nrc.next (en in een populaire het-probleem-in-vier-vragen-anders-werkt-het-niet-voor-online-variant op NRC Q). Mogen artsen foto’s van ziektesymptomen en verwondingen naar collega’s whatsappen?

En het gaat hier niet (per se) om een artsenfetisj, maar om het vragen van advies aan collega’s of specialisten. Het gebeurt veelvuldig en volgens een neuroloog zijn er op deze manier al levens gered.

De ethische commissies zijn verdeeld

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) wil dat het alleen gebeurt in veilige omgevingen (dus geen WhatsApp), de patiëntenfederatie NPCF vindt het oké, zolang de foto niet te herleiden is naar de patiënt, de artsenfederatie KNMG, de Vereniging van Ziekenhuizen en de Federatie van Medisch Specialisten weten het niet en wijzen naar elkaar en de Inspectie voor de Gezondheidszorg vindt dat artsen oud en wijs genoeg zijn om zelf te bepalen wat er wel of niet kan.

Alternatieven

Er zijn al een paar apps op de markt die hetzelfde doen als WhatsApp, maar dan in een beveiligde omgeving voor artsen: Esculapp, Figure 1 en iQ Messenger (dat voldoet aan een privacy-NEN-norm). Waarschijnlijk gaat een van deze er vandoor met de titel 'alternatieve WhatsApp voor de arts'. Of deze apps op hun beurt wel te vertrouwen zijn, blijft natuurlijk afwachten.