Batterij van suiker: binnenkort in je smartphone?

Batterij van suiker: binnenkort in je smartphone?

22-01-2014 09:50 Laatste update: 28-04-2018 07:51

Suiker is een duurzaam alternatief voor de lithiumaccu en gaat langer mee. Als hij leeg is, laad je hem op met glucosestroop.

Op de lithiumbatterij in je smartphone kun je een tijdje teren, maar na het maximaal aantal oplaadcycli is hij opgebruikt. Vervolgens belandt de batterij bij het chemisch afval. Dat kan duurzamer, bijvoorbeeld met biologisch afbreekbare batterijen van suiker.

Het is slechts één van de voordelen van suikerbatterijen. De Universiteit van Virginia heeft onderzoek gedaan en zo'n batterij ontwikkeld. Suiker blijkt een goed ingrediënt om meer energie uit een batterij te halen tegen een lagere prijs. "Suiker heeft van nature het kenmerk perfect energie te kunnen opslaan", zegt professor Zhang, die het project leidt. "Het is logisch dat we die natuurlijke kracht inzetten om een milieuvriendelijke batterij te maken."

Goed, er werd al met suikerbatterijen geëxperimenteerd, maar Zhang beweert dat 'zijn' batterij veruit het meeste energie opslaat. De suikerbatterij moet zelfs tien keer langer meegaan dan lithiumbatterijen van dezelfde grootte. Nooit meer een lege smartphone aan het eind van de dag!

In de batterij worden meerdere enzymen omgezet in energie. Tijdens dat proces komt eveneens water vrij. Opladen gebeurt door bijvullen met maltodextrine-oplossing, wat simpelweg glucosestroop is. Zhang verwacht dat de techniek binnen drie jaar zover is dat suikerbatterijen in consumentenproducten gebruikt kunnen worden.