Beamer als koplamp tovert regendruppels weg

tags:
Userpica

Onderzoekers werken aan koplampen die regendruppels en sneeuwvlokken ontwijken voor beter zicht in het donker.

Onderzoekers van de Carnegie Mellon University in Pittsburgh werken aan een slimme koplamp. De lamp moet een probleem oplossen dat iedere automobilist die ooit in het donker de stromende regen of sneeuw heeft gereden kent: plotseling slecht zicht. Het licht reflecteert dan van de druppels en vlokken af waardoor het haast lijkt of je op lichtsnelheid vliegt. Om dat te voorkomen kan de slimme koplamp druppels en vlokken individueel niet belichten. 

Het systeem kan het zicht met 90% verbeteren. In plaats van een normale koplamp gebruiken de onderzoekers een beamer en een stralingsdeler. Een camera scant ondertussen op vallende sneeuw en regen en stuurt die info naar een pc die er vervolgens een complex algoritme op los laat. Zo is te voorspellen welk pad de druppels richting de grond gaan afleggen. De beamer met stralingsdeler weten dan waar ze moeten schijnen zonder druppels met licht te raken.

In het laboratorium kan het systeem dit hele proces in 13 miliseconden. Wil het systeem in de praktijk werken, denken de onderzoekers dat ze het nog ongeveer tien keer zo snel moeten maken. De onderzoekers presenteerden het systeem afgelopen week tijdens een event van Intel.

door Floris Poort, 05-07-2012 1 reactie, 3534 views

Atheistus, 3 jaren geleden
afbeelding van Atheistus

Wow, dit is echt innovatief!


NB: Om te kunnen reageren dien je aangemeld en ingelogd te zijn op de Bright Bunch, het gratis lidmaatschap van Bright. Je bekijkt dan de site bovendien advertentie-vrij.

The Bright Bunch
inloggen aanmelden

Wie is nu Hier?

Er zijn momenteel 3 Bright Bunch leden en 108 bezoekers online.

   

   

Gebouwd en onderhouden door joep-i.nl