Beetje weinig Nederlandse films op iTunes, jongen

tags:
Userpica

Liefhebbers van Nederlandse films kunnen beter naar Ximon of Videoland surfen dan naar iTunes.

Apple startte vorig jaar met de verhuur van speelfilms via iTunes in Nederland, maar het aanbod is nog altijd niet erg groot. Of het nu aan Apple, de distributeurs of de rechthebbenden ligt, de iTunes Store heeft opvallend weinig Nederlandse films. Concurrenten als Videoland en KPN hebben twee keer zoveel Nederlandse titels in hun on-demand catalogus, blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Gfk.

De Nederlandse videohuursite Ximon, die opdracht gaf voor het onderzoek, gaat veruit aan kop met het grootste aantal Nederlandse filmtitels die tegen betaling zijn te streamen: meer dan 700. De site is dan ook bedoeld voor historisch materiaal. Ximon is een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Speelfilmproducenten, het EYE Film Instituut en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Van de 700 Nederlandse producties op Ximon zijn 455 lange speelfilms en documentaires, en ruim 200 korte en historische films. Meer dan de helft komt echter uit de periode van na 2000.

Ximon ook een redelijk goed aanbod aan arthouse films, waarvan een deel niet bij andere Nederlandse aanbieders van video-on-demand, zoals iTunes of Videoland, is te vinden. De andere partijen mikken vooral op het standaard Hollywood-materiaal. Videoland On Demand is wat betreft Nederlandse films nummer twee (140 titels in plaats van 50 bij iTunes) en heeft ook meer buitenlandse films dan iTunes.


Pro-user, 3 jaren geleden
afbeelding van Pro-user

Nog steeds ben ik een trotse eigenaar van een apple tv ;)...

flappah, 3 jaren geleden
afbeelding van flappah

Idem. Heb ook erg weinig behoefte aan specifiek Nederlandse films. Het is altijd zo'n beetje hetzelfde recept.

Julian, 3 jaren geleden
afbeelding van Julian

Same here, nog steeds geen spijt van die aankoop. Wat een gemak!

Bas Fisser, 3 jaren geleden
Jan Willlem, 3 jaren geleden
afbeelding van Jan Willlem

Tuurlijk. Een Apple gebruiker zal nooit durven toegeven dat hij/zij ontevreden is met een aangeschaft Appleproduct.. :-)

John Doe, 3 jaren geleden
afbeelding van John Doe

Jan Willem:
Vreemde reactie. Weet jij wel wat Apple tv is? Ik heb een US account en kan elke film, serie die ik wil zien meteen kijken. Zelfs films die niet een uit zijn in NL. Je laat je verblinden door je Apple haar. Dit maakt je nooit slimmer. Probeer open te staan.


NB: Om te kunnen reageren dien je aangemeld en ingelogd te zijn op de Bright Bunch, het gratis lidmaatschap van Bright. Je bekijkt dan de site bovendien advertentie-vrij.

The Bright Bunch
inloggen aanmelden

Wie is nu Hier?

Er zijn momenteel 3 Bright Bunch leden en 72 bezoekers online.

   

   

Gebouwd en onderhouden door joep-i.nl