Bescheiden start voor Apple's Passbook in Nederland

tags:
Userpica

Een ticketverkoper, kledingwinkel en koffieketen zijn de eersten in Nederland die Apple's nieuwe Passbook-app inzetten.

Met Apple's nieuwe app Passbook in iOS6 kan je tickets, toegangskaarten, kortingsbonnen en meer opslaan. Dancefeestorganisator ID&T gaat er mee werken, via zijn ticketorganisatie PayLogic. Een concertkaartje is te bewaren in Passbook en de iPhone kan bij de entree worden ingescand. Ook kledingwinkel Fashion Outlet Rosada in Roosendaal laat klanten al kortingsbonnen toevoegen aan Passbook na het inspannen van een qr-code.  

In koffiezaken van de keten Kaldi zijn via qr-codes kortingsbonnen voor een tweede gratis kopje koffie aan Passbook toe te voegen. De barcode is bij de kassa te scannen. Winkels kunnen het zelf toevoegen, ook al staan ze niet in Apple's overzichten. In het Passbook-overzicht in de Nederlandse appstore staan slechts drie namen: Lufthansa, American Airlines en de honkballiga Major League Baseball.  

Passbook is Apple's manier om je mobieltje als een soort digitale portemonnee te gebruiken. De iPhone 5 heeft nog geen nfc-chip voor mobiele transacties, zoals veel Android- en Windows-toestellen. Volgens Apple biedt Passbook al voldoende "wat mensen vandaag de dag nodig hebben".


Rebel without a Clue, 3 jaren geleden
afbeelding van Rebel without a Clue

Wat een ideale app, voor Apple dan. Alles loopt via hun systemen, dus ze kunnen weer heerlijk gebruikers profilen en denk dat bedrijven die passbook aanbieden ook de nodige percentages af moeten dragen. Snap heel goed dat ze een open systeem als nfc niet willen ondersteunen.

no_play, 3 jaren geleden
afbeelding van no_play

Je nickname (without a clue) beschrijft inderdaad het hele verhaal.

a) passbook kost een developer niets.
b) profiling ? dat is zinvol voor targeted marketing (lees: google, facebook), of heb je gewoon een donkerbruin vermoeden, puur omdat het Apple label je niet aan staat ?
c) nfc vereist enorm voortraject voordat je op implementatie overgaat (los van dat het totaal niet veilig is en enorm hackbaar), barcode reader implementaties zijn een stuk makkelijker.

Passbook kan nog wel eens een enorme vlucht gaan nemen, er is in de development wereld al veel gaande achter dit verhaal. Wat nu e-tickets zijn, worden zometeen passbook tickets. Maar denk ook aan je Gamma, AH pasje etc, daar hebben die toko's al readers voor, voor NFC niet.

michieldor, 3 jaren geleden
afbeelding van michieldor

Of je maakt gewoon lekker je eigen pasjes na :)
Het is mij al gelukt om een Pathé Unlimited pasje te maken. Eigenlijk kan je het met alles dat een 2d barcode (zoals een QR) heeft. HEEL makkelijk dus. Al moet je natuurlijk nog steeds je echte pasje meenemen omdat winkels etc het niet accepteren zonder origineel.


NB: Om te kunnen reageren dien je aangemeld en ingelogd te zijn op de Bright Bunch, het gratis lidmaatschap van Bright. Je bekijkt dan de site bovendien advertentie-vrij.

The Bright Bunch
inloggen aanmelden

Wie is nu Hier?

Er zijn momenteel 1 Bright Bunch lid en 70 bezoekers online.

Reacties

   

   

Gebouwd en onderhouden door joep-i.nl