Betalen met PayPal kan nu ook met pasje

Betalen met PayPal kan nu ook met pasje

16-03-2012 14:26 Laatste update: 28-04-2018 18:42

Betaalservice Square werd groot met hun betaal-overal-dongle. PayPal Here gaat met een zelfde dongle de concurrentie aan.

Het principe is dankzij betaalservice Square van Twitter-oprichter Jack Dorsey al bekend: maak van je smartphone een betaalautomaat door middel van een simpele dongle in de audiojack. PayPal komt nu dus ook met zo’n oplossing voor bijvoorbeeld kleine winkeliers. Na de PayPal portemonnee is dat de tweede vernieuwing die het betaalbedrijf deze week aankondigt. Vooralsnog zullen we PayPal Here in Europa net als Square nog niet kunnen gebruiken. PayPal zegt zich te onderscheiden door goede anti-fraude en hun 24/7 bereikbare service.


De PayPal Here en de Square reader. Geometrisch gejat?

Met Here lijkt PayPal zich vooral op de verkoper te richten; aan de kant van de consument verandert met het doorhalen van een pas en het intikken van een code niet zoveel. Square en Google maar ook Nederlandse providers richten zich juist meer op betaalgemak voor de consument. Google en de providers gaan dan vooral voor de techniek NFC. Dat werkt grofweg zoals de OV-chipkaart, met als verschil dat je in plaats van een pasje je telefoon tegen een betaalpunt aanhoudt.

Square gooit het over een andere boeg met Card Case. Daarbij hoef je je telefoon niet eens tevoorschijn te halen; de app op de tablet van de verkoper ziet doormiddel van gps of je in de buurt bent. Vervolgens ziet de verkoper aan je profielfoto in diens app dat jij ’t bent. Je rekening wordt afgesloten en betaald zodra je buiten de gps-afstand van de kassa raakt.

Het wordt interessant om te zien wie er uiteindelijk het meeste voet aan de grond zal krijgen rondom deze nieuwe manieren van betalingsverkeer. PayPal loopt wat dat betreft wel achter: zowel Google als Square zijn in de praktijk al op veel plekken in de VS te gebruiken. Daarnaast heeft Square creditcardgigant Visa achter zich, Google is voor Wallet partner met MasterCard. Alledrie werken overigens wel gewoon met alle grote creditcards. Op onlinegebied heeft PayPal ondertussen concurrentie gekregen van diensten als Stripe, die het voor de kleine developer dan weer gemakkelijker maakt om online credit cards te accepteren.