Beton van de toekomst vult zijn eigen scheurtjes

Beton van de toekomst vult zijn eigen scheurtjes

03-05-2015 16:08 Laatste update: 28-04-2018 00:38

Maak je maar geen zorgen over dit ‘levend’ beton, want het kan prima voor zichzelf zorgen.

En de award voor het meest volwassen bouwmateriaal van 2015 gaat naar… het biobased beton van Henk Jonkers! Als beloning krijgt het beton een volledige uitzet thuisgestuurd en een proefabonnement op Kamernet.

De microbioloog en uitvinder Jonkers van de TU Delft kwam op het idee door naar het herstelmechanisme van menselijke botten te kijken. Als het gebroken bot in de goede richting wordt teruggezet, dan groeit het vanzelf weer aan elkaar. Zoiets moest ook met beton kunnen, dacht hij.

Hoe werkt het?

Men neemt een betonmix en een flinke hand bacteriën. Men voegt de bacteriën toe aan de constructie. Die bacteriën doen voorlopig helemaal niks. Pas als er water door een scheurtje van het beton in de constructie komt, spoelt de coating van de bacterie en gaat-ie aan de slag. Hij voedt zich met het water en scheidt als restproduct kalk af. En laat kalk nu net het middel zijn om scheurtjes te dichten. Strik er omheen en zo hup naar het patentbureau.

En daar houdt het niet mee op

Niet alleen voor nieuwsbouw is deze vinding boeiend, ook voor bestaande brakke constructies. Jonkers heeft ondertussen meerdere producten klaar voor de bouw. De bacteriën komen ook in tubevorm, zodat ze in bestaande constructies kunnen worden gespoten.

Genomineerd

Onze Ingeborg schreef ruim 3 jaar geleden al over deze bijzondere vinding, maar nu lijkt het echt handen en voeten te krijgen. De eerste parkeergarages zijn gerepareerd en er zijn al verschillende prijsopgaves opgevraagd door aannemers. Ook is Jonkers genomineerd voor European Inventor Award, een initiatief van het Europees Octrooibureau (EOB). Het kost een jaar of 10, maar dan heb je ook wat.

Wel duurder/niet duurder

Volgens Jonkers lijkt het beton erg duur, maar valt het wel mee als je naar het geheel kijkt. Door het toevoegen van de bacteriën betaalt een aannemer de dubbele prijs voor beton, maar door het zelfherstellend vermogen heeft hij er minder van nodig om dezelfde stevigheid te halen. Ook is er minder onderhoud nodig, wat ook de kosten drukt.

Dus wie weet zit jouw nieuwbouwwoning straks vol met bacteriën. Griezelig geweldig!