Big Data helpt bij de strijd tegen ebola

Big Data helpt bij de strijd tegen ebola

27-10-2014 10:45 Laatste update: 28-04-2018 03:12

IBM heeft in Sierra Leone 'supercomputing' ingezet om ebola in kaart te brengen en te bestrijden.

IBM's Ebola-trackingsysteem maakt het makkelijk voor burgers om niet alleen nieuwe gevallen van ebola te melden maar ook gerelateerde problemen te melden via sms of een telefoongesprek. De meldingen zijn locatie-gebaseerd. IBM's supercomputers brengen deze meldingen in kaart en analyseren de data op specifieke problemen en correlaties. Deze worden op een 'heatmap' in kaart gebracht. Daardoor krijgen overheden en gezondheidsinstanties sneller inzicht en kunnen ze tijdiger handelen.

Versnelde bevoorrading

Het systeem blijkt meteen al zijn vruchten af te werpen. In bepaalde regio’s van Sierra Leone werden vermoedelijke gevallen van ebola snel gesignaleerd. De bevoorrading van belangrijke middelen zoals zeep en elektriciteit werd dankzij het systeem versneld naar de regio gebracht. Het verzamelen van de overleden slachtoffers en het begraven werd ook versneld.

"Door het gebruik van mobiele technologie hebben we de burgers een stem en een kanaal gegeven om hun ervaringen direct met de overheid te delen," zegt Dr. Uyi Stewart, wetenschapper van IBM Research in Afrika. Via radio-uitzendingen worden burgers opgeroepen gebruik te maken van het systeem.

Techniek tegen complottheorieën

Technologie wordt bijna bij iedere ramp ingezet, maar de problemen zijn iedere keer weer anders. Bij een aardbeving is het probleem bijvoorbeeld juist dat het communicatienetwerk plat ligt. Bij de uitbraak van ebola is dat uiteraard niet het geval maar werken de mensen in Sierra Leone zelf de bestrijding tegen. Veel mensen geloven namelijk in de complottheorie dat ebola door de overheid via gezondheidswerkers op de bevolking wordt overgebracht.

Mogelijk dat het systeem iets kan bijdragen aan verminderen van het enorme wantrouwen van de burgers richting de overheid. Onlangs braken er in het oosten van Sierra Leone rellen uit nadat gezondheidswerkers bloed wilden afnemen van een 90 jarige vrouw waarvan vermoed werd dat zij besmet was met de dodelijke ziekte.

Lees ook:

Software 9 dagen eerder met ebola-alarm dan WHO