Bitcoin-bedenker is weer eens 'ontmaskerd'

Bitcoin-bedenker is weer eens 'ontmaskerd'

18-05-2015 07:24 Laatste update: 28-04-2018 00:07

Wie is Satoshi Nakamoto? Een journalist van The New York Times denkt het antwoord te weten. En hij is niet de enige.

In een lezenswaardig artikel op de site van The New York Times zet Nathaniel Popper uiteen waarom hij denkt dat de Hongaarse Amerikaan Nick Szabo de bedenker van de Bitcoin is. Echt keihard bewijs dat Szabo de mysterieuze Satoshi Nakamoto is, heeft Popper niet. Maar hij heeft wel heel veel aanwijzingen.

Zo staat het buiten kijf dat Szabo, met een klein groepje anderen, de fundamenten voor de Bitcoin heeft gelegd voordat er überhaupt sprake was van de Bitcoin. De groep wilde een vorm van virtueel geld dat net zo anoniem zou zijn als cash geld.

Libertariër

De wens om zo'n vorm van digitaal geld te ontwikkelen, sluit goed aan op de ideologie die Szabo aanhangt: het libertarisme. Libertariërs wantrouwen de overheid en willen dat de staat zo min mogelijk invloed heeft op onze levens. Een anoniem betaalmiddel hoort daarbij.

Libertariërs hebben een hekel aan alle vormen van centraal gezag in het algemeen en aan centrale banken in het bijzonder. Dat een centrale instantie naar eigen goeddunken nieuw geld kan bijdrukken, is voor hen een gruwel. Bij de Bitcoin bestaat er geen centraal gezag. De munt is juist decentraal opgezet.

Bit gold

Szabo was tijdenlang betrokken bij 'bit gold': een voorloper van de Bitcoin. Verscheidene programmeurs met wie Szabo destijds contact had over bit gold, waren ook de eerste mensen met wie de mysterieuze Satoshi Nakamoto mailde over de Bitcoin. Een andere bekende van Szabo heeft toegegeven dat hij Nakamoto heeft geholpen met het verbeteren van de Bitcoin-software.

Vlak voor de Bitcoin in de herfst van 2008 voor het eerst opdook, plaatste Szabo een bericht op zijn weblog waarin hij mensen opriep om mee te werken aan een nieuwe versie van bit gold. Nadat de Bitcoin live was gegaan, paste Szabo de datum van zijn oproep aan.

Tot slot werkte Szabo vorig jaar voor het Bitcoin-bedrijf Vaurum. Veel van de andere medewerkers van het bedrijf raakten er gedurende dat jaar van overtuigd dat Szabo betrokken moet zijn geweest bij de start van de Bitcoin. Volgens collega's kon hij de werking van de virtuele munt en de onderliggende technologie als geen ander doorgronden.

Doelwit

Popper is niet de eerste journalist die op basis van al deze aanwijzingen denkt dat Szabo de bedenker van de Bitcoin is. Financieel journalist Dominic Frisby kwam eind vorig jaar in zijn boek Bitcoin: The Future of Money? al tot dezelfde conclusie.

Zelf heeft Szabo zowel tegenover Popper als tegenover Frisby ontkend dat hij Satoshi Nakamoto is. Wel erkent Szabo dat de parallellen tussen bit gold en de Bitcoin groot zijn.

De vraag is of Satoshi Nakamoto zijn identiteit ooit zou bevestigen. Aangezien de bedenker van Bitcoin in de eerste jaren van de munt tegen lage kosten heel veel Bitcoins heeft kunnen mijnen, is hij een vermogend man – ook nu de koers van de Bitcoin al lang niet meer op het hoge niveau van anderhalf jaar geleden staat.

Toegeven dat je Satoshi Nakamoto bent betekent ook dat je het doelwit wordt van mensen die het op je Bitcoin-miljoenen hebben voorzien.

Lees ook:

Amerikaan ontkent Bitcoin-vader te zijn

Teken van leven vanaf het 'echte' account achter Bitcoin