Bitcoin-sites onder vuur van hackers

Bitcoin-sites onder vuur van hackers

04-04-2013 13:56 Laatste update: 28-04-2018 13:01

Bitcoin-sites liggen weer zwaar onder vuur van hackers. En de geldkantoren van Western Union willen ook Bitcoins gaan accepteren.

De decentrale digitale munteenheid Bitcoin is sinds de crisis op Cyprus bezig aan een enorme opmars. Bitcoins lijkt een soort alternatief voor goud geworden, maar ze zijn ook erg speculatiegevoelig. De Bitcoin-wisselkoers is gestegen van 15 dollar begin februari naar meer dan 120 dollar en het einde aan de stijging lijkt nog niet in zicht.

De plotse populariteit maakt sites waar met Bitcoins wordt gehandeld en diensten om Bitcoins online te bewaren tot aantrekkelijke doelwitten van hackers. De grootste Bitcoin-markt Mt Gox, gevestigd in Japan, is getroffen door serveraanvallen. Daardoor konden sommige gebruikers urenlang niet in hun accounts inloggen. Inmiddels lijkt de aanval afgeslagen. Maar het is een risico, want toen Mt Gox twee jaar geleden ernstiger werd platgelegd, zakte de wereldwijde Bitcoin-koers ineens van 17 dollar naar 1 dollarcent.

Eerder deze week werd ook de online Bitcoin-portemonnee Instawallet gehackt, waarna de dienst er helemaal mee stopte. Instawaller zal mensen met minder dan 50 Bitcoins in hun account helemaal vergoeden, maar gebruikers met een hoger saldo worden per geval behandeld. Onduidelijk is hoeveel Bitcoins de hackers bij Instawallet hebben buitgemaakt.

Tegelijkertijd lijkt Bitcoin wel hard op weg om steeds meer mainstream te worden. De geldtransactiekantoren van Western Union zouden overwegen Bitcoin en andere digitale betaalsystemen te accepteren. Volgens de Wall Street Journalbleek uit een klantonderzoek dat Western Union-klanten wel zitten te wachten op Bitcoins.

Een Amerikaanse heeft intussen ook al de eerste geldautomaten voor Bitcoins ontwikkeld. Hij wil de eerste van zulke machines neerzetten in LA en op Cyprus. Je kan ermee zowel bankbiljetten invoeren en omzetten naar je virtuele Bitcoin-wallet als papiergeld pinnen van je Bitcoin-saldo.

Inmiddels zijn er al bijna 11 miljoen bitcoins in omloop. Dat is iets meer dan de helft van de in totaal 21 miljoen bitcoins die vrij gekomen moeten zijn tegen het jaar 2140. Bitcoins komen namelijk niet zomaar op de markt. Ze moeten worden gemined door computers, op basis van een cryptografische som. De computers zitten allemaal in hetzelfde peer-to-peer netwerk en hebben naast het oplossen van sommen de taak om bitcointransacties en oplossingen van sommen van anderen te controleren en vast te leggen. Lees ook ons recente achtergrondartikel de comeback van Bitcoin.