Boek Hyves-oprichter nu gratis te downloaden

tags:
Userpica

Raymond Spanjars boek over de geschiedenis van Hyves is nu gratis te downloaden. Als je maar wel een tweet plaatst.

De aanbieding om Van 3 naar 10.000.000 vrienden (pdf) gratis te downloaden, valt samen met het verschijnen van een nieuwe versie van het boek van Spanjar. De nieuwe editie heeft niet alleen een cover die ‘geoptimaliseerd is voor het strand’, maar ook een nieuw (in Rio de Janeiro geschreven) voorwoord over de beursgang van Facebook.

Spanjar schrijft daarin onder meer dat hij in 2008 de mogelijkheid kreeg om aandelen Facebook te kopen tegen een waardering van 4 miljard. Achteraf gezien een koopje, zelfs nu de beurskoers van het sociale netwerk maandag en dinsdag met bijna 20 procent naar beneden klapte. De investering van Hyves in Facebook ging overigens niet door. “Het zou complex zijn en de combinatie met Hyves voelde niet ideaal.”

Spanjar vraagt downloaders van de pdf-versie van het boek om te ‘betalen’ met ‘een tweet, respect of Facebook like/post’. De Hyves-oprichter is niet de eerste die een gratis boek aanbiedt en daarvoor een reclame-tweet in ruil vraagt. Eerder deze maand deed Jerry Vermanen, die een digitaal boek over datajournalistiek uitbracht, hetzelfde.

Niet iedereen was daar enthousiast over, met name met het verzoek om meteen te twitteren na het downloaden van het digitale boek. Waarom een tweet plaatsen over een boek dat je nog niet gelezen hebt, vroegen sommige mensen zich af. “Ik betaal liever achteraf met een tweet”, twitterde Jean-Paul Horn bijvoorbeeld.

Ook Vermanen geloofde het na een week wel. Hij besloot te stoppen met de twitter-verplichting. “Mensen zijn achteraf niet geneigd om te laten weten wat ze van het e-book vinden, omdat ze al eerder verplicht moesten tweeten”, schreef hij in een evaluatie. “De reacties die je vooraf krijgt, zijn minder spontaan. Het e-book komt bij meer mensen terecht, maar de meest trouwe volgers doe je tekort.”

door Maarten Reijnders, 23-05-2012 09:24 1 reactie, 8867 views

GRRRRR, 2 jaren geleden
afbeelding van GRRRRR

En dat boek, gaat dat nog ergens over? Dit gaat nu alleen over de verkooptechniek, maar niet over het verkochte product. Terwijl ik toch wel benieuwd ben of Spanjar iets interessants heeft te melden over het zieltogen van Hyves.


NB: Om te kunnen reageren dien je aangemeld en ingelogd te zijn op de Bright Bunch, het gratis lidmaatschap van Bright. Je bekijkt dan de site bovendien advertentie-vrij.

The Bright Bunch
inloggen aanmelden

Wie is nu Hier?

Er zijn momenteel 1 Bright Bunch lid en 156 bezoekers online.

   

   

Gebouwd en onderhouden door joep-i.nl