Bright 25 van 2013

Bright 25 van 2013

31-12-2013 16:53 Laatste update: 28-04-2018 07:20

De meest vernieuwende gadgets, apps, content en techies van het jaar. Met Pebble, Netflix, Edward Snowden, Chromecast en iOS7.

25. Bright Day

Bijna duizend bezoekers, boeiende presentaties, mooie designprojecten, kwieke 3D-printers, het debuut van de Playstation 4, twee epic Uitpakparty's. De tweede Bright Day smaakte voor ons naar meer. In 2014 volgen er weer twee.

24. Bitcoin
De virtuele valuta ging mainstream en kende een enorme waardestijging. Speculanten omarmden de cryptocurrency. Even was één Bitcoin zelfs 1200 dollar waard. Het aantal plekken waar je met Bitcoins kan betalen is nog beperkt, maar dat kan met apps als Coinbase ook gaan veranderen. Bitcoin blijkt een blijvertje.

23. Philips DesignLine
Knap hoe Philips een uitgekristalliseerde vorm als een platte tv nog nieuwe leven in wist te blazen door het terug te brengen tot alleen de glasplaat. De DesignLine-tv won dit jaar ook een Dutch Design Award.

22. SandwichBike
Weer vernieuwend fietsdesign uit Nederland: de Sandwich Bike is gemaakt van een platte kartonnen doos die je zelf in elkaar zet. Twee houten platen vormen het frame, waar je zelf alle onderdelen aan monteert. Net een IKEA-meubel. Vanaf januari te koop (799 euro).

21. Harlem Shake
De grootste viral videohype van 2013 en daardoor een van de meest gegooglede woorden van het jaar. In de maand februari wilde iedereen dit dansje nadoen. In een paar weken tijd werden ruim 12 duizend Harlem Shake-video's meer dan 44 miljoen keer bekeken. De populairste was deze door Noorse soldaten.

20. Philips Hue 1.1
Licht wordt steeds leuker. Philips kleurrijke wifi-lampen werden na een mooie app-update een stuk slimmer. Zo kunnen de lampen nu reageren op je locatie (geofencing), heeft Hue nu een timer en je kan koppelingen maken met social media en e-mail: de lampen veranderen van kleur als je bent getagd op Facebook of als je vriendin je mailt.

19. Sonos Play:1
Sonos blijft een van de beste oplossingen voor streamen van muziek in je hele huis. De nieuwe Play:1 is de kleinste uit de familie, maar daardoor ook de meest betaalbare. Een slimme zet nu de concurrentie van AirPlay-speakers toeneemt. En voor zo'n kleine speaker klinkt hij geweldig. Daarnaast kwam Sonos ook nog met de Playbar, een soundbar voor bij je tv. Een goed jaar dus voor Sonos.

18. WakaWaka Power
Mooi Nederlands product, deze efficiënte zonnecellamp die je gadgets oplaadt als er geen stopcontact in de buurt is. Onmisbaar bij je campinggear en je steunt er een goed doel mee. Via crowdfunding haalden de Nederlandse makers 700.000 dollar op en omdat het een 'buy one, give one'-actie was, ontvingen tegelijkertijd 12.000 Haïtianen een WakaWaka Light. Voor 69 euro heb je er zelf eentje.

17. Daan Roosegaarde
Hij viel meermaals in de prijzen met zijn project Smart Highway (de snelweg die zijn eigen energie opwekt) en vulde ook een tv-avond bij Zomergasten. De designer slash kunstenaar trok daarna internationaal de aandacht met een nieuw project in Peking, waar hij plaatselijk de smog wil laten verdwijnen. Hoe? Door met koperen spoelen in het gras van een park een elektrostatisch veld te maken die vervuilde deeltjes aantrekt, waardoor ze neerslaan. Een heldere hemel blijft dan achter.

16. Ridiculous Fishing
De Nederlandse game-ontwikkelaar Vlambeer scoorde een megahit met dit verslavende iOS-spelletje. Ridiculous Fishing is een mix van oud en nieuw, in zowel vormgeving als gameplay. Door Apple gekozen als de beste iPhone-game van 2013. Binnenkort ook voor Android.

15. Gravity
De beste film van het jaar. Alfonso Cuarón neemt je in Gravity mee in een rollercoaster in de ruimte: twee astronauten proberen heelhuids terug te keren naar aarde nadat hun shuttle is verwoest door ruimtepuin. Schitterend geschoten. Adembenemende hyperrealistische ruimtescenes met continu de aarde op de achtergrond. Een 8,4 op IMDB, goed voor een plek in de top 100 films aller tijden.

14. Pebble
Eindelijk verkrijgbaar na een groot crowdfundsucces en de Pebble stelde niet te teleur zoals veel andere smartwatches (Samsung Galaxy Gear). De Pebble was eigenlijk de beste van de eerste generatie smartwatches, ondanks dat hij geen touchscreen of ingebouwde microfoon of speaker heeft. Pebble versloeg de concurrentie op gebied van gebruiksgemak, accuduur én prijs.

13. Breaking Bad
Een van de beste series van de afgelopen jaren bereikte in 2013 zijn climax. Waar het slot van andere hitseries als Lost en Dexter de kijker vertwijfeld (of ronduit boos) achterliet, zorgden de laatste uren van Walter White wel voor een waardig einde.

12. HTC One
Niet de bestverkochte Android-smartphone van 2013, maar wel de mooiste. De HTC One voelde luxe in de hand, dankzij zijn behuizing gemaakt uit één blok geanodiseerd aluminium. We hadden ook een zwak voor Google's Nexus 5, vooral vanwege het nieuwe Android KitKat, maar de HTC One had de mooiste bouwkwaliteit en de strakste afwerking. En we waren niet de enigen die dat vonden.

11. Zonnewagen Stella
Eindhovense studenten werden wereldkampioen onder de 'solar cruisers' met hun gezinsauto op zonne-energie: Stella. Vergeleken met de Nuna7 is de Stella weer een stap dichterbij een normale wagen op zonne-energie.

10. De Correspondent
Een gedurfd initiatief: een site met lange achtergrondartikelen, weg van de 'waan van de dag'. Mede dankzij aandacht in tv-programma DWDD werd De Correspondent een van de succesvolste crowdfundingsacties voor journalistiek ooit: meer dan 1 miljoen euro haalde hoofdredacteur Rob Wijnberg en zijn team op. Alleen ontbreken nog apps. Daarvoor zouden ze eens naar het uitstekende NRC Reader moeten kijken dat dit jaar debuteerde.

9. Samsung Galaxy Note 3
We moesten eerst wat lachen over de phablets, maar we zijn de oversized smartphones gaan leren waarderen. De Galaxy Note 3 van Samsung, dat het genre is begonnen, was dit jaar de beste.

8. Elon Musk
De pionier op gebied van elektrisch rijden scoorde een hit met de Tesla Model S, maar ook zijn ruimtevaartbedrijf Space X deed van zich spreken. En Musk lanceerde ook nog even het concept voor een nieuw supersnel transportsysteem, de Hyperloop. Is hij niet stiekem al 'de nieuwe Steve Jobs'?

7. Chromecast
Streamen voor een habbekrats: maar 35 dollar kost Google's hdmi-dongle Chromecast, waarmee je ook naar 'oude' tv's kan streamen met je mobiele apparaten. Het werkt als een trein. Vertrouwde apps bedienen is makkelijker dan smart tv-systemen met je tv-remote aansturen. Chromecast ondersteunt alleen nog geen Nederlandse apps, want het apparaatje is hier officieel is nog niet verkrijgbaar. Lees hier hoe je hem naar Nederland haalt.

6. Ultimaker 2
3D-printen ging in 2013 verder met zijn opmars. De Ultimaker 2 is een 3D-printer van Nederlandse makelij en kost 1.895 euro. Nog steeds niet de prijsklasse van een magnetron, maar voor een bepaalde groep zeker betaalbaar. Over 3D-printers gesproken: die van DUS Architects kan een kamer uitprinten van 3 bij 2,4 bij 3 meter.

5. 4G
KPN, Vodafone en T-Mobile zijn inmiddels allemaal gestart met hun snelle 4G-netwerken. Heerlijk: onbezorgd filmpjes streamen op je mobieltje en nooit meer lang wachten tot je foto is verstuurd. KPN heeft vergeleken met de andere twee de grootste 4G-dekking. De uitrol buiten de Randstad moet nog op gang komen.

4. Phonebloks
Superconcept van Dave Hakkens: een telefoon die je met blokjes zijn kan samenstellen. Een grotere accu, een betere camera, meer geheugen, je klinkt het zelf in elkaar. Dat is het idee van Phonebloks. Gevolg zou zijn dat je niet meer elk jaar een heel nieuw toestel hoeft te kopen. Phonebloks is dus ook duurzamer (net als de Fairphone, ook bedacht door Nederlanders). Motorola zocht de samenwerking met Hakkens' community en is hard op weg om een echt prototype van de modulaire smartphone te introduceren.

3. iOS 7
De iPhone 5s is een genot in gebruik, de iPad Air is een slimme zet, maar de meeste impact heeft Apple in 2013 gehad met het redesign van iOS. Met moderne looks en handige nieuwe functies maakte Apple aan de hand van topdesigner Jony Ive een inhaalslag ten opzichte van Android. Een frissere interface op iPhone en iPad was hard nodig en Ive is in zijn missie geslaagd.

2. Netflix
Onbeperkt films en series kijken, daar hebben we jaren op gewacht. Maar sinds september is het met de komst van Netflix naar Nederland mogelijk. De collectie viel - vergeleken met de VS - in eerste instantie wat tegen, maar het aanbod in ons land wordt nog altijd uitgebreid. Netflix streamt wel als een zonnetje en heeft apps op elk denkbaar platform. Over die 8 euro per maand kan je niet klagen, dat rekent iTunes al voor anderhalve film. Je betaalt voor het gemak en de tijdsbesparing (niet langer zoeken naar torrents). Zoals Kevin Spacey, zelf hoofdrolspeler in Netflix-serie House Of Cards, al zei: het Netflix-model kan de redding zijn voor televisie.

1. Edward Snowden
De man van het jaar. Hij leverde het bewijs voor wat velen al vreesden: privacy bestaat niet meer. Geheime diensten verzamelen wereldwijd data over de communicatie van gewone burgers. Als it'er bij inlichtingendienst NSA had Edward Snowden het lef om duizenden geheime documenten te stelen en aan journalisten te geven. Daardoor weet de wereld nu over het aftappen van glasvezelkabels en datacentra, het afluisteren van staatshoofden, het verspreiden van spyware op routers en telefoons, enzovoort. George Orwells klassieker 1984 is er niets bij, zei Snowden vanuit Rusland, waar hij onderdak vond. "Een kind dat vandaag geboren wordt groeit op zonder een voorstelling van privacy. Dat is een probleem, want privacy laat ons bepalen wie we zijn en wie we willen zijn."
Niet eerder kwamen technische aspecten van internet zo vaak in het 'gewone' wereldnieuws, van metadata tot backdoors. Vooralsnog zonder dat het concreet ergens toe heeft geleid. Want de discussie over Snowdens onthullingen maakt ook pijnlijk duidelijk hoe de huidige generatie bestuurders en politici er niet in slaagt een zinvolle discussie te voeren over hoe we technologie in de toekomst kunnen vertrouwen. "If you tolerate this..."

Zie ook de vorige Bright 25 jaaroverzichten:
2012 - 2011 - 2010 - 2009 - 2008 - 2007 - 2006 - 2005