Bright Ideas 016: Interstellar, Space and Awe

Bright Ideas 016: Interstellar, Space and Awe

08-11-2014 22:26 Laatste update: 28-04-2018 03:12

Hoe goed klopt de wetenschap achter het verhaal van Interstellar, en hoe maak je succesvol apps voor kinderen?

In het zestiende nummer van Bright Ideas trappen we af met de film Interstellar van Christopher Nolan. Een ruimte-epos dat qua grootsheid wordt vergeleken met 2001: A Space Odyssee en qua levensbeschouwelijk drama met werk van Terrence Malick. In zijn droomfilm Inception kon Nolan zelf zijn natuurwetten bedenken, nu is hij gebonden aan echte regels. Met de hulp van een vooraanstaand sterrenkundige werden de special effects natuurgetrouw ontworpen. En dat leverde ook voor wetenschappers nieuwe inzichten op.

Ga naar Bright Ideas

Survival of the fittest

Als je anno 2014 als groot technologiemerk geen eigen fitnesstracker of smartwatch hebt, dan tel je niet meer mee. We worden om de oren geslagen met stappentellers, sport-apps en software die al onze informatie samenpakt voor een totaaloverzicht. Apple komt met de Apple Watch en heeft Health Kit, Google heeft Android Wear en zijn Google Fit-platform en Microsoft heeft ook net een fitnessarmband met horloge-eigenschappen gepresenteerd. En dan hebben we ook nog tal van andere fitnesstrackers in alle soorten en maten van bedrijven als Jawbone en Fitbit. Maar wie doet het ’t beste?

De toekomst van betalen

Betalen is nu nog best wel een gedoe. Zowel in stenen winkels als online hebben we te maken met codes, kaartlezers, controles en andere hindernissen. Er is wel voortgang, maar we zitten ons zelf ook dwars met oude betaalmethoden. Wat is de beste manier om betalen slimmer, sneller en veiliger te maken zonder dat we aan een totaal nieuw systeem moeten wennen?

Faraday fashion

Met een telefoon op zak wordt je locatie en alles wat je zegt en doet voor je het weet bijgehouden, weten we inmiddels. Behalve als die zak van de speciale 1984-kledinglijn is. Alle kleding in die lijn heeft speciale zakken die zijn ontworpen als Faraday-kooi. Dat betekent dat wat er in zit geen signalen kan ontvangen en ook niet uitzenden. Zo hoef je je telefoon niet eens op stil te zetten, in een 1984-broekzak is ’ie hermetisch van de wereld afgesloten.

Games voor kids: geen kinderspel

Een kind is al gauw tevreden als je het een tablet geeft, de vraag is alleen hoe lang. App-ontwikkelaars Toca Boca en Sago Sago zijn gespecialiseerd in het maken van apps speciaal voor kinderen. Het zijn apps die leerzaam zijn, maar vooral inspelen op de nieuwsgierigheid van kinderen. Geen doelen, maar een speeltuin of blokkendoos op een touchscreen. De bedrijven werken nu samen en hebben al jaren onafgebroken succes in hun niche, die groter is dan je misschien zou verwachten.

Zeven video’s voor het weekend

Eens per maand zoekt WappZapp voor ons de leukste, mooiste, beste en interessantste video’s uit. Dit keer glijden we behangen vol lampjes mee met een skiër in de nacht, en kijken we urenlang omhoog naar de sterrenhemel. Dan stijgen we op met de grootste verzameling heteluchtballonnen ter wereld, of met de beste anti-drone-drones. Ook rijden we een stukje op fietsbanden van ijs, op weg naar een wifi-concert van straatmuzikanten die allemaal ergens anders meespelen met hetzelfde artikel.

Ga naar Bright Ideas

Meld je aan

Ons compacte webmagazine verschijnt om de week. Neem een abonnement en lees 24 edities per jaar voor slechts 24 euro. Daar word je wijzer van!

Bright Ideas is te lezen op alle apparaten met een scherm en internet. Ook kun je Bright Ideas makkelijk via onze apps voor Android en voor iOS lezen. Ook zijn artikelen los in Blendle Natuurlijk kun je binnen die apps met gratis nieuws ook een abonnement op Bright Ideas afsluiten.