Bright Ideas 027: Nerds versus kanker

Bright Ideas 027: Nerds versus kanker

26-04-2015 07:55 Laatste update: 28-04-2018 00:38

DNA bepaalt elk aspect van ons lichaam. Ook de aanleg voor chronische ziektes. Via DNA-datamining proberen startups die voorgoed te genezen.

"DNA bevindt zich in elke cel van elk levend wezen en is de drager van alle erfelijke informatie. Na 13 jaar taai rekenwerk werd in 2003 het volledig menselijk DNA-profiel, het zogeheten genoom, in kaart gebracht. Dat bestaat uit ongeveer 3 tot 3,5 miljard zogenaamde basenparen, die op hun beurt weer twintigduizend genen vormen. Genen coderen de eiwitten in ons lichaam en bepalen zo al onze unieke eigenschappen. Van de kleur van ons haar en onze ogen, tot en met het vermogen van onze cellen om brandstof in energie om te zetten.

Buitengewoon complexe materie dus, dat Microsoft-founder Bill Gates ooit verleidde tot de uitspraak: 'DNA lijkt heel erg op een softwareprogramma, alleen dan wel een programma dat véél complexer is dan de programma's die wij ooit zelf hebben kunnen maken.' DNA betekent dus ook data, heel veel data. En zoals bekend kun je data verzamelen in hele grote databases om daar vervolgens met algoritmes patronen in te zoeken. Sommige van die patronen kunnen ons meer vertellen over de DNA-mutaties die leiden tot het ontstaan van chronische ziektes als diabetes, Alzheimer, dementie, hart- en vaatziekten en kanker."

Lees het hele artikel van Arnoud Groot in Bright Ideas, onze tweewekelijkse weekendbijlage dat leesbaar is op elk scherm. Je kunt dit Bright Ideas artikelen ook teruglezen en los aanschaffen in Blendle.



Verder in Bright Ideas 027:

Droids voor doe-het-zelvers (gratis)

Star Wars: The Force Awakens verschijnt in december en belooft de terugkeer van alles wat goed was aan de originele trilogie, inclusief échte droids. Nieuwe lieveling BB-8 kan je straks echt kopen, maar nu al zelf namaken.

Screenshorts en andere interface-hacks

Wat zijn we soms toch heerlijk weerbarstig. Alle inspanningen van interaction designers ten spijt zoeken we het liefst onze eigen weg.

Het vierde technologietijdperk

Na de personal computer, internet en de mobiele telefoon staan we volgens Mark Zuckerberg van Facebook aan de vooravond van het vierde technologietijdperk: virtual reality. Ook Ben is een believer.

No Place Like Home

We staan ver van de natuur en toch zou vrijwel niets in ons moderne leven bestaan zonder. Fotograaf Wout Overkamp herstelt de link.