Bright Report: Dutch Design Week 2011

Userpica

Eindhoven is tot en met 29 oktober het decor van het grootste designevenement van ons land. Dewi stipt voor Bright wat highlights aan, van elektronische bladluis tot een systeem dat plastic recycelt tot paddestoelen.

Camera: Simone Baaijens  Presentatie: Dewi Pinatih

door Dewi Pinatih, 26-10-2011 18 reacties, 8548 views

Chaim, 4 jaren geleden
afbeelding van Chaim

Lekker bezig Minnie!

Designer, 4 jaren geleden
afbeelding van Designer

Aan de hand van deze video, ben ik heel erg blij dat ik niet de reis naar Eindhoven "de designhoofdstad" heb ondernomen. Is dit het grootste designevenement van het land...dit is niet eens design, waar is de functie, passie en ambitie om nog echt mooie dingen te maken die überhaupt betekenis hebben. Als dit de koploper is...EINDHOVEN WAAR GAAT HET HEEN!! Afsluiten die handel!! En Bright...de selectie die jullie hebben gemaakt is ronduit belachelijk...SCHANDE!!

Ingeborg van Lieshout, 4 jaren geleden
afbeelding van Ingeborg van Lieshout

Welke selectie had jij gemaakt, wat had jij willen zien dan?

Designer, 4 jaren geleden
afbeelding van Designer

Hi Ingeborg,

Ik denk dat het report van Bright meer een mix had moeten zijn van nieuwe technieken (want dat is Bright ook ten voeten uit)gemengd met een paar mooie producten die de wereld nu al aan het veranderen zijn en een aantal gewoonweg mooie producten voor iedereen. Voorbeelden in mijn ogen zijn:

A. De Endless meubels van Dirk van der Kooij die bij Piet Heen Eek op het terein (ST|73) de grootse 3D printer heeft staan en tevens een DDA heeft gewonnen.
B. 10 makers/10 Stages (ST|71) die producten maken met liefde en ambitie voor ambacht en vakmanschap.
C. Anne Varenkamp (ST|62) met schitterende handgemaakte producten.
D. Cabinets of Curiosity (WD) waar o.a. BuroJet, Lenneke Wispelwey en Jorine staan met stuk voor stuk schitterende eerlijke producten.
E. Forrest of Light met een nieuwe kijk op verlichting...

Eigenlijk teveel om op te noemen, en al deze voorbeelden van ontwerpers hebben meer talent en ambitie in hun pink dan die subsidietrekkende "kunst"ontwepers, met plumeauhandschoenen en angstaanjagende teddyberen, in hun hele lijf.

Begrijp me niet verkeerd, Bright doet zeer goed werk, maar als promotie voor Dutch Design was dit verslag wel een echt dieptepunt...hoop niet dat ze dit in het buitenland zien en denken: "Dutch Design is going down". En daar doet de Design Academy al jaren aan mee. Het is tijd voor een creatieve revolutie!!

Maarten, 4 jaren geleden
afbeelding van Maarten

Zeker niet aangenomen op de design academy?

Designer, 4 jaren geleden
afbeelding van Designer

Maarten, Maarten...

Aan de hand van mijn eerdere commentaar, zal je jezelf toch echt beter moeten weren dan met deze "grappige" opmerking.

Ten eerste zou ik nog niet dood gevonden willen worden op de Design Academy. Ten tweede zou het geen Design Academy mogen heten, maar eerder Art Academy. Ten derde is het een zeer bewuste keuze geweest om het anders aan te pakken, omdat er helaas teveel "ontwerpers" daar afstuderen en niet in hun vakgebied aan de slag kunnen gaan omdat ze gewoonweg niet goed genoeg zijn voorbereid op de echte wereld van design. Veel te weinig kennis van productie, marketing en gebruikers.

De producten die er tot nu toe vandaan komen inspireren regelmatig, maar komen zelden echt op de markt. En dan heeft het voor mij niet veel meer waarde dan een schilderij...

Laat de echte ontwerpers opstaan die de liefde van creatie voor iedereen omarmen!! Alleen echte producten kunnen verandering brengen!

Wat doe jij eigenlijk...afgewezen op de kleinkunst academie?

iOS BRIGHT.app gebruiker, 4 jaren geleden
afbeelding van iOS BRIGHT.app gebruiker

Ik vond het wel een leuk filmpje. Ik ga hierdoor wel ff naar eindhoven.

Pieter Hoogland., 4 jaren geleden
afbeelding van Pieter Hoogland.

Leuk filmpje! Wat een zuur commentaar. DDW is zo groot dat je dat nooit in een filmpje van 4 minuten kan proppen en een filmpje van een half uur ga je niet kijken.

Designer, 4 jaren geleden
afbeelding van Designer

Hi Pieter,

Niks zuur commentaar! Ik ben het uiteraard met je eens dat je een selectie moet maken en niet alles kunt laten zien. Maar de selectie die nu gemaakt is doet gewoonweg geen recht aan de betekenis van design!! Ik ben me er terdege van bewust dat de gemiddelde kwaliteit van Dutch Design terug loopt, maar Bright zou beter moeten weten en dus op zoek moeten gaan naar de kersen op de taart.

Leuk filmpje, maar eerder een parodie op design dan een lofzang over creativiteit. Zeker jij zou beter moeten weten!!

Ingeborg van Lieshout, 4 jaren geleden
afbeelding van Ingeborg van Lieshout

@designer Er volgen nog een stuk of wat blogitems over specifieke vondsten op de DDW. Ik verwacht dat die beter passen bij wat jij wil lezen.

Designer, 4 jaren geleden
afbeelding van Designer

Thanks Ingeborg, ik kijk ernaar uit!
Er zijn nog veel goede dingen te vinden, het is alleen beter zoeken dan voorheen.

Bezoeker, 4 jaren geleden
afbeelding van Bezoeker

Onbegrijpelijk dat Bright die Designer zo aan het woord laat. Ik hoop niet dat dat in het buitenland gelezen wordt. Staan we er weer goed op als Zure Hollanders. In ieder geval een groot compliment voor al die studenten die een concept presenteren en nu klaar zijn om over een aantal jaren Marcel en Piet Hein op te volgen.

iOS BRIGHT.app gebruiker, 4 jaren geleden
afbeelding van iOS BRIGHT.app gebruiker

Designer - die naam ben je niet waard - je leeft nog in de industriele revolutie zo te horen, slaaf van de consumerende maatschappij. Gast, een designer die een schilderij niet weet te waarderen is geen zak waard. Noem jezelf dan geen designer maar een industrieslaaf oid. Wat een omhooggevallen pannekoek ben jij, looser.

Tijn, 4 jaren geleden
afbeelding van Tijn

Ik ben het met designer eens. Het lijkt erop dat DDW meer naar de kunst kant gaat in plaats van doelgericht design, wat jaren terug wel de bedoeling was. Door vooral de kunst betekenis te stimuleren in plaats van een waardige (toekomstige) betekenis achter het product te vinden, is het eerder leuk om het te bezichtigen met vrouw en kinderen dan te zoeken naar inspiratie en nieuwe producten.

Tijn, 4 jaren geleden
afbeelding van Tijn

Ook mis ik een deel van de actualiteit, Steve Jobs de man van ind. Design? En ook het onderdeel internet & design (Online projecten, Social Media). Dit lijkt mij een must-have voor het jaar 2011 omdat dit het meest actuele onderdeel is op het gebied van design ook al is DDW gericht op kunst / industrieel.

Correct me if I'm wrong!

rico, 4 jaren geleden
afbeelding van rico

ik mis de tentoonstellingen van de TU/e?
ID'11 bijvoorbeeld? absoluut de moeite waard om langs te gaan!
Of architecture in vertigo op de TU/e campus?

Jammer, gemiste kansen bright!
Voor de rest leuke video! :)

rico, 4 jaren geleden
afbeelding van rico

ik mis de tentoonstellingen van de TU/e?
ID'11 bijvoorbeeld? absoluut de moeite waard om langs te gaan!
Of architecture in vertigo op de TU/e campus?

Jammer, gemiste kansen bright!
Voor de rest leuke video! :)

erik_, 3 jaren geleden
afbeelding van erik_

Wat loopt iedereen te huilen. Elk jaar is het toch de discussie wat design is? Dit is juist het positieve van design; dat het door iedereen anders wordt gewaardeerd. Als je de reis naar Eindhoven aan de hand van dit prima filmpje niet maakt, maar die discussie hier gaat voeren dan draag je ook niets bij. Voer die discussie juist op de DDW als je zo graag aan iedereen wil laten weten wat design wél is!


NB: Om te kunnen reageren dien je aangemeld en ingelogd te zijn op de Bright Bunch, het gratis lidmaatschap van Bright. Je bekijkt dan de site bovendien advertentie-vrij.

The Bright Bunch
inloggen aanmelden

Wie is nu Hier?

Er zijn momenteel 2 Bright Bunch leden en 84 bezoekers online.

Reacties

   

   

Gebouwd en onderhouden door joep-i.nl