Britse minister roept op tot boycot Medal of Honor

Britse minister roept op tot boycot Medal of Honor

23-08-2010 15:37 Laatste update: 29-04-2018 04:00

Niels ’t Hooft

De nieuwe Medal of Honor-game verschijnt in oktober en speelt zich af in Afghanistan. Er is al ophef over de talibanoptie.

Nog maar kort geleden was er ophef over Modern Warfare 2, de oorlogsgame waarin je kon meedoen aan een slachtpartij op een vliegveld - en die meer dan een miljard dollar opbracht.

In oktober komt speluitgever EA met zijn antwoord op Modern Warfare, dat door concurrent Activision op de markt werd gebracht (Activision heeft voor dit najaar Call of Duty: Black Ops op stapel staan). EA blaast de voorheen historische oorlogsreeks Medal of Honor nieuw leven in met een versie die zich afspeelt in het hedendaagse Afghanistan. En de eerste verontwaardige noodkreet is al binnen.

De kreet komt uit het Verenigd Koninkrijk, van minister van Defensie Liam Fox. Hij voelt 'woede en walging' omdat het in de game mogelijk is om – in de multiplayerstand – de rol van een talibanstrijder aan te nemen.

'Britse kinderen verliezen hun vader en vrouwen hun echtgenoot in Afghanistan. Het spel is schokkend en walgelijk', zo citeert de NOS minister Fox. Hij vraagt winkeliers om de game te boycotten. 'Ik kan me niet voorstellen dat een burger van ons land dit onvaderlandslievende spel wil kopen.'

De berichtgeving maakt niet duidelijk waarom Fox wel een probleem heeft met deze game, en bijvoorbeeld niet met oorlogsfilms waarin het perspectief van de vijand aan bod komt. Het lijkt mij niet meer dan logisch dat de Taliban een rol speelt in een Afghanistan-game - en ik ben blij dat er steeds meer games met actuele, relevante settings en thema's verschijnen.

Eigenlijk vind ik het vooral jammer dat de mogelijkheid om als Taliban te spelen beperkt is tot de multiplayer. Een singleplayerverhaal waarin je meer te weten komt over de motivatie en levenswijze van de rebellen had een knap staaltje gamedrama kunnen opleveren.

Overigens heeft het Britse ministerie voor Cultuur, Media en Sport zich inmiddels uitgesproken tegen de 'persoonlijke uiting' van de defensieminister. 'Wij begrijpen dat sommige mensen de onderwerpskeuze afkeuren, maar er is niet voor niets een leeftijdsclassificatiesysteem', aldus een woordvoerder. 'De game in kwestie is geclassificeerd voor 18 jaar en ouder, dus hij dient alleen door volwassenen gekocht en gespeeld te worden.'

Luister ook het interview dat de NOS had met gamewetenschapper David Nieborg over dit onderwerp.