Britten gaan kolencentrales sluiten, nu Nederland nog

Britten gaan kolencentrales sluiten, nu Nederland nog

18-11-2015 14:15 Laatste update: 27-04-2018 18:57

In 2025 zal de laatste Britse kolencentrale de deuren sluiten. Ook in Nederland wordt daarover nagedacht.

De Britse minister van Energie, Amber Rudd, heeft de sluiting van alle kolencentrales woensdag aangekondigd in een speech, meldt The Guardian. "Het is onwenselijk dat een ontwikkelde economie als het Verenigd Koninkrijk afhankelijk is van vervuilende vijftig jaar oude kolencentrales", verklaarde de Conservatieve minister. Op dit moment voorzien kolen in ongeveer 30 procent van de Britse energiebehoefte.

De toespraak bevatte echter niet louter goed nieuws voor wie een duurzame energievoorziening een warm hart toedraagt. Want het gat dat er valt door het afkoppelen van de kolencentrales, zal worden gevuld met nieuwe gas- en kerncentrales.

Een gemiste kans, zeker omdat Rudd aankondigde dat de bouw van die centrales gesubsidieerd zal worden door de overheid. Eerder dit jaar kondigde de Britse regering bovendien aan dat de subsidies op hernieuwbare energie juist worden afgebouwd.

Nederland

Afgelopen zaterdag meldde NRC Handelsblad dat ook in Nederland serieus wordt gesproken over plannen om alle kolencentrales te sluiten. Zowel de betrokken energiebedrijven als de meeste politieke partijen zouden wel oren hebben naar een dergelijke oplossing.

Zo pleitten onder meer Eneco en Delta in de krant voor het kolenvrij maken van Nederland. Het sluiten van kolencentrales is een relatief makkelijke en goedkope methode om de uitstoot van broeikasgassen flink terug te dringen. Het grootste obstakel voor sluiting vormt coalitiepartij VVD die tegen het sluiten van de centrales is.

Lees ook:

Stroom in Nederland steeds 'groener'? Nee, juist steeds bruiner