Buma/Stemra verwacht YouTube-deal

Buma/Stemra verwacht YouTube-deal

06-10-2009 14:51 Laatste update: 29-04-2018 08:37

Buma/Stemra verwacht voor het eind van het jaar een deal met YouTube over een vergoeding voor muziek in video's.

Het gevolg van de op handen zijnde overeenkomst tussen YouTube en de rechtenorganisatie van componisten en liedjesschrijvers kan zijn dat YouTube-filmpjes gratis zijn te embedden voor particulieren met een eigen blog. Volgens de nieuwe tarieven die Buma/Stemra vorige week bekendmaakte, moet voor zes geëmbedde filmpjes met muziek 130 euro per jaar worden betaald. Daarover ontstond veel ophef onder webloggers die ineens een hoge rekening vreesden.

Buma/Stemra belegde dinsdag een persbijeenkomst om meer uitleg te geven over de nieuwe tarieven. Maar wanneer webloggers nu wel of niet een factuur in de bus kunnen verwachten, blijft lastig te zeggen. De rechtenorganisatie heeft nog niet alle scenario's helder op een rijtje. Bovendien zou de rechter bijvoorbeeld altijd nog kunnen oordelen dat voor filmpjes waarover in Amerika al royalty's worden betaald, in Nederland niet opnieuw rekeningen mogen worden verstuurd.

Om de muziek op webpagina's te detecteren zet Buma/Stemra een zogeheten webcrawler in. Deze herkent automatisch om welk liedje het gaat, ook als deze in een geëmbed filmpje staat. Daarnaast checkt Buma/Stemra met een 'geautomatiseerd systeem' of een site wel of niet bedrijfsmatig opereert. Een van de voorwaarden daarvoor is een inschrijving in het register van de Kamer van Koophandel, waar tegenwoordig ook alle eenpitters en verenigingen zich verplicht moeten inschrijven.

Echter zo'n onderscheid tussen bedrijfsmatig en niet-commercieel gebruik van muziek wordt bij 'embedded content' zoals YouTube-filmpjes in de tarieven van Buma/Stemra helemaal niet gemaakt - in tegenstelling tot andere licentievormen voor bijvoorbeeld on-demand of webradio. Daardoor ontstaat nogal wat verwarring. Is een weblogger die met wat Google-advertenties nauwelijks de hostingkosten terugverdient nu wel of niet bedrijfsmatig bezig? Dit soort vragen blijven nog onbeantwoord. Buma/Stemra kan in diverse scenario's niet beloven dat een blogger of site-eigenaar geen brief met een rekening ontvangt.

In principe moet iedereen die iets embedt betalen, maar als dat gebeurt op een groot 'platform', zoals Hyves, dan probeert Buma/Stemra een overeenkomst te sluiten met Hyves. Maar met de vriendensite moet het overleg nog op gang komen. Buma-medewerkers wilden over Hyves dinsdag niks zeggen. Hyves zelf zegt nog geen concrete onderhandelingen te hebben met Buma/Stemra.

Sluit YouTube daadwerkelijk een deal met Buma - ook over embedden - dan heeft de site een groot voordeel ten opzichte van andere muziek- en videosites. Ook is het door deze regeling een stuk interessanter om je weblog niet onder je eigen domeinnaam te publiceren maar via Hyves of Blogger.com. Andere uitwegen voor webloggers die graag muziekjes willen embedden, zijn het hosten in het buitenland of het publiceren in een andere taal dan het Nederlands.

Overigens is Buma/Stemra maar een van vele rechtenorganisaties. De uitvoerende muzikanten zijn vertegenwoordigd door de SENA. Deze organisatie heeft nog geen nieuwe digitale licentievormen bedacht die rekening houden met embedded content.

De redactie van het blad Computer Idee startte dinsdag een online petitie onder de noemer 'Zeg Nee tegen de YouTube-tax'. De actiegroep Bits of Freedom stuurde een brief (PDF) naar Buma/Stemra, die door internetters samen is geschreven. De brief mocht tijdens de persconferentie niet worden overhandigd: BoF moest buiten wachten. Op FairplayCalculator.nl kan je zelf als blogger of site-beheerder uitrekenen hoeveel je op basis van de nieuwe tarieven aan Buma/Stemra zou moeten betalen.

Update 17:40: De site van Buma Stemra ligt momenteel plat vanwege 'technische redenen'.

Update: 19:50: Vincent Everts heeft twee korte video-interviews (met hard geluid) gemaakt met directeur Cees Vervoord en hoofd juridische zaken Cees van Rij van Buma/Stemra.