Burgerjournalisten verslaan storm

Burgerjournalisten verslaan storm

18-01-2007 18:53 Laatste update: 29-04-2018 23:36

Kraanwagens, auto's en bomen gingen vandaag plat door de storm, evenals servers van grote nieuwssites.

Grepen burger-journalisten hun kans? Tonie klikte zich door foto's en filmpjes van de storm.


De servers van grote nieuwssites hadden het vanmiddag zwaar te verduren tijdens de storm die over Nederland trok. Het hele land zat binnen en F5'de onder meer de site van het KNMI, die een bezoekersrecord haalde en zelfs even plat ging. Er ging wel meer plat vandaag, zoals bomen, een kraan, daken en de mobiele telefoondekking bij mij in Amsterdam. Hoofdredacteur Laurens Verhagen van Nu.nl blogt over rokende servers. 'Om voor elkaar te krijgen dat we in de lucht blijven, nemen we een aantal stappen. Zo zijn tijdelijk de advertenties uitgeschakeld. Verder gaan we de hoeveelheid foto's bij de artikelen drastisch beperken.'

De storm was ook aanleiding voor de overheid om voor het eerst de site Crisis.nl te gaan gebruiken. Daarop staan onder meer berichten over waar gestrande reizigers worden opgevangen. Zelfs Crisis.nl was even uit de lucht.

Zo'n storm lijkt ideaal materiaal voor webloggers, filmers, amateurfotografen, kortom: de zogeheten burgerjournalisten. Je hoeft er immers alleen maar voor naar buiten te gaan. Wat voegden deze adhoc internetverslaggevers vandaag toe aan de berichtgeving van de storm? We maakte een rondje over het web.



De eerste stop is Skoeps.nl, want deze site claimde vorig jaar de eerste Nederlandse nieuwssite gemaakt door burgers zelf te zijn. Skoeps maakte vandaag zijn naam een klein beetje waar, want er staan veel foto's en filmpjes van de storm. Zo heeft Skoeps een foto van het kraanongeval in Utrecht gemaakt vanuit een studentenflat ernaast. Ook is er een filmpje van de ontruimring van Amsterdam CS. Verder: sneuvelende ruiten in Utrecht, een vallende schoorsteen en de brug van het Waterlooplein in Amsterdam is kapot door een omgevallen boom. Daar heeft Skoeps er meer van.

Skoeps was dus lang geen slechte site om iets mee te krijgen over de storm. Al geven al die adhoc filmpjes en foto's je nog geen goed overzicht van wat er nu in het hele land aan de hand is. Daarom biedt Skoeps ook heel veel binnenlandse nieuwsberichten. Maar die komen niet van amateurs, die worden geschreven door de redacteuren van het Amsterdamse persbureau Novum.



De volgende site is Nieuwsbeeld, een site van De Telegraaf waar iedereen zijn foto's naar toe kan sturen. Jammer dat er bijna geen filmpjes op staan. En de kwaliteit van de foto's op Nieuwsbeeld lijkt wat minder dan bij Skoeps. Dat komt vooral doordat Nieuwsbeeld er veel meer heeft en er weinig selectie lijkt te zijn. Daardoor zien we te veel omgewaaide schuttingen. Voordeel is wel dat je lekker kan blijven verversen op Nieuwsbeeld, want rond half zes kwam er om de paar minuten een nieuwe foto binnen op de site via MMS.

Al met al is Nieuwsbeeld erg wisselvallig. Bij sommige foto's zoals deze van nieuwsjager Robbie Hiel staan wel langere en dus betere beschrijvingen dan bij Skoeps. Maar juist bij foto's waarachter je het verhaal wilt lezen, ontbreekt 'het verhaal achter de plaat' dan weer. Kijk maar eens naar Boom valt op vrouw Amsterdam Oud-West. Nul extra informatie.



Natuurlijk mag Geenstijl in dit rijtje ook niet ontbreken. In de afdeling Dump staan meerdere stormfilmpjes. Geenstijl heeft ook een video van het kraanongeluk en een vaag filmpje gemaakt door iemand die een boom op zijn auto kreeg. De rubriek Feauteaufuck stond vandaag open voor ongemanipuleerde stormkiekjes. Op het moment van schrijven al 154 stuks. Daarmee heeft Geenstijl de meeste foto's vandaag.



RTV Utrecht laat inwoners van de provincie zelf een nieuwssite volschrijven. De berichtjes stroomden vanmiddag binnen met filmpjes van omvallende bomen. Maar erg veel soeps zat er niet tussen. Lees bijvoorbeeld dit briljante bericht. 'Dus ik en mijn moeder was bijna geschept door een taxi.'

Studentensite Campus liep rond op Amsterdam CS en interviewde enkele ooggetuigen in Utrecht over de omgewaaide kraan. Daarvan had Sargasso.nl als een van de eersten foto's. Niet slecht voor een weblog.

Flickr liep vol met foto's.

Op naar de bekende buitenlandse Web 2.0-honken. Op fotosite Flickr zijn de mooiste foto's van de storm te vinden. Bekijk mijn favorieten tot nu toe. Met name die op het strand zijn fraai. En een billboard op je auto vinden, is niet leuk, maar het ziet er bijzonder uit. Ook is op Flickr te zien dat het kantoor van SBS6 bij het IJ kapot is. Intussen kwamen een aantal Flickr-leden op het idee om de groep Dutch News Network te starten waar Nederlanders hun nieuwswaardige foto's kunnen posten.

En hoe doet YouTube het? We constateerden eerder al dat YouTube in Nederland nog niet zo populair is. Dat blijkt te kloppen, want om 19.00 uur was er nog nauwelijks een Nederlands stormfilmpje te vinden. Francisco van Jole liet wel zien wat er gebeurt als je met dit weer op 19 hoog woont.



Tot slot nog een rondje kleinere weblogs. De Zwolse journalist Ewoud geeft een overzicht van de schade in zijn stad en de Zeeuwse weblogster Meisje van de Slijterij baalt dat haar favoriete vishandel is getroffen. Ze gilt een filmpje bij elkaar waarin ze de brandweer interviewt en klauterde de dijk bij Breskens op. Lekker Zeeuws weertje daar. Gelukkig kon ze die paal nog net vasthouden.

Conclusie: de mooiste foto's stonden op Flickr én Geenstijl, de beste filmpjes op Skoeps. Echte verhalen ontbraken vaak bij de beelden, zodat het overzicht ver te zoeken was. Maar bij een storm hoort nu eenmaal chaos.