Burgers buitenspel door Big Brother-databases

Burgers buitenspel door Big Brother-databases

17-11-2010 14:43 Laatste update: 29-04-2018 02:27

De politiek moet een ict-toezichthouder instellen die de problemen rond grote databases van overheden moet aanpakken.

Het Rathenau Instituut schrijft in een woensdag gepresenteerd rapport dat er een ict-autoriteit nodig is voor toezicht op alle grootschakelige overheidsdatabanken. De problemen met grote databases, zoals de ov-chipkaart of het elektronisch kinddossier, tonen aan dat burgers de dupe worden van de kwetsbaarheid van systemen.

Burgers moeten meer rechten krijgen om bijvoorbeeld informatie in te zien of te verbeteren, vindt Rathenau, een denktank rond technologie. Voor de beveiliging en de betrouwbaarheid van de gegevens en voor de mogelijkheden van burgers om fouten te herstellen is volgens Rathenau onvoldoende aandacht.

Het rapport haalt zes actuele voorbeelden aan van risico's van databases. Zo bleek de OV-chipkaart gemakkelijk te kraken en kunnen consumenten nadeel ondervinden van een onjuist klantenprofiel. De informatieberg is soms gewoon te groot: risicoprofielen op basis van het elektronisch kinddossier leveren alleen al in de regio Rotterdam tot zo'n 30.000 'potentiële' probleemkinderen op.

Intussen gaan overheden vrolijk verder met het optuigen van nieuwe landelijke databanken met burgergegevens. Zo kwam vorige week nog aan het licht dat het Ministerie van Justitie stiekem bezig is met het voorbereiden van een plan om de gegevens van alle bankrekeninghouders in een landelijke database raadpleegbaar te maken voor duizenden politie-agenten en andere ambtenaren van opsporingsdiensten.

De gemiddelde Nederlander staat in enkele honderden databases. Burgers moeten er meer regie en inzicht over krijgen, vindt het Rathenau Instituut, bijvoorbeeld door reizigers inzage te geven in de reisgegevens van de ov-chipkaart.

Woensdagavond (vanavond) vindt er over het rapport een debat met hoogleraren en Tweede Kamerleden plaats in De Balie in Amsterdam met als titel 'Databeest en cookiemonster in informatieland' - ook live op De Balie-site te volgen. Dikke kans dat er iemand een database met gegevens over de achtergronden van Kamerleden oppert...