Censuur omzeilen met Bitcoin

Censuur omzeilen met Bitcoin

26-11-2014 16:43 Laatste update: 28-04-2018 02:41

Jody van den Tillaart

Met behulp van piepkleine Bitcoin-transacties kan je boodschappen overbrengen om zo censuur te omzeilen. Een TU-student studeert er op af.

Krzysztof Okupski studeert maandag af aan de Technische Universiteit Eindhoven met een opmerkelijk project. De informaticastudent maakte software waarmee je heel goedkoop boodschappen kunt overbrengen via Bitcoin-transacties. Omdat je overal met een internetverbinding toegang hebt tot Bitcoin, kun je daarmee censuur omzeilen.

Geheimtaal met Satoshi

Het werkt als volgt. Okupski maakte twee programma's. Het eerste programma zet je tekst om in Bitcoin-transacties. "Het 'berichten-plaats-programma' maakt gratis een miljoen Bitcoin-rekeningen aan, en vervolgens wordt er geld heen en weer gepompt tussen die rekeningen", zegt Boris Skoric, begeleider van Okupski.

Het is vergelijkbaar met het idee dat je achtereenvolgens bedragen overmaakt aan iemand en afspreekt dat één euro staat voor een A, twee euro voor een B, en zo verder. "Het aantal verschillende rekeningen en het feit dat je een bepaald bedrag kunt opsplitsen in meerdere stukjes biedt veel keuzemogelijkheden.

Daarbij is de munteenheid uitzonderlijk klein; één Bitcoin bestaat uit honderd miljoen 'Satoshi' en alle bedragen worden in Satoshi uitgedrukt. Het berichten-plaats-programma zet een bericht om in een keten van transacties en zendt die transacties naar het Bitcoin netwerk."

Anoniem

Alle transacties van Bitcoin zijn openbaar. Het tweede programma dat de student ontwierp maakt daar gebruik van. Met behulp van een 'identifier' weet dit leesprogramma waar het moet beginnen met vertalen. De kosten van een 'Bitcoin-bericht' sturen zijn niet zo hoog. De zender betaalt alleen de kosten die je afdraagt aan het Bitcoin-netwerk, want de bedragen worden immers naar jezelf overgemaakt.

Het komt neer op ongeveer 50 cent per A4'tje tekst. "Ook al is binnen het Bitcoin-netwerk alleen je rekeningnummer bekend, er is in theorie – via ip-adressen – te achterhalen wie er achter een account zit", zegt begeleider Skoric. "Lezers zijn wel volkomen anoniem."