China stopt met export zeldzame metalen

tags:
Userpica

Zeldzame metalen zijn nodig voor de fabricage van groene technologieën. China bezit 97 procent van het aanbod.

Zeldzame metalen worden in allerlei producten van harde schijven, spaarlampen, lasers, brandstofcellen etc. gebruikt. Windmolens bijvoorbeeld gebruiken een forse hoeveelheid neodymium. In iedere Toyota Prius zit zo'n 16 kilo aan zeldzame metalen. De mijnen in China zijn goed voor 97 procent van alle zeldzame metalen in de wereld.

China kwam in de herfst van 2009 al met plannen om de export aan banden te leggen. Volgens insiders gaat China volgend jaar al de export van twee van de zeventien zeldzame metalen op de lijst een halt toe roepen om deze volledig voor eigen productie te gebruiken. In 2012 zal China hoogstwaarschijnlijk alle zeldzame metalen alleen nog maar voor eigen productie gebruiken. Dit levert een crisis op voor de westerse landen.

In de afgelopen tien jaar is de wereldwijde honger naar zeldzame metalen van 40.000 ton naar 120.000 ton gestegen terwijl China in die tijd de export van 48.500 ton naar 31.310 ton liet dalen. De omzet van industrieën die gebruikmaken van zeldzame metalen wordt geschat op ruim 3,3 triljoen euro. De vraag zal alleen maar stijgen. Westerse landen zijn aan het racen om alternatieve mijnen te openen maar het kan nog wel tien jaar duren voordat deze mijnen genoeg produceren. TNO waarschuwde al eerder voor een tekort aan zeldzame metalen.


Sceptisch, 5 jaren geleden
afbeelding van Sceptisch

Er is genoeg te recyclen hoor :)en koolstof transistors zijn ook al hard onderweg. Dat is het mooie met goed uitgevoerde kapitalisme, het zorgt voor een bepaalde motivatie om naar vernieuwingen te zoeken. Zodra China ook een plekje wilt als wereld politie zullen we weer een koude oorlog krijgen met als gevolg van heel wat meer moois. Dankzij de atoombom hoeven we in ieder geval niet meer te vrezen voor een directe confrontatie van supermachten.

Bert, 5 jaren geleden
afbeelding van Bert

Prima initiatief. Dwingt ons om met normale materialen duurzame producten te ontwikkelen, en kunnen ze zelf lekker ouderwetse uitputtende troep blijven maken.

harrie, 5 jaren geleden
afbeelding van harrie

jaa jij snapt het, laten we onze halfgeleiders voortaan van boter maken, we hebben er toch een berg van. En magneten, die maken we gewoon van hout en kaas!

Bezoeker, 5 jaren geleden
afbeelding van Bezoeker

Wow! kan dat echt? Waarom doen we dat al niet dan?

Soms vraag ik me echt af wie er aan het roer zit.

iPhone BRIGHT.app gebruiker, 5 jaren geleden
afbeelding van iPhone BRIGHT.app gebruiker

Lol ....... Boter en hout :-)))

Peter L, 5 jaren geleden
afbeelding van Peter L

wat je zegt, harrie. Ik ga eens kijken hoe ik in die metalen kan beleggen.

iPhone BRIGHT.app gebruiker, 5 jaren geleden
afbeelding van iPhone BRIGHT.app gebruiker

Noem een fondsnaam in China en ik stop er meteen geld in. Goedkope rotzooi levert in deze wereld namelijk meer op dan duurzaamheid. Fijn hè die economie?

Sceptisch, 5 jaren geleden
afbeelding van Sceptisch

iets genuanceerder mag wel. De economie is momenteel gebaseerd op groei, dat was daarvoor wel anders. Vandaar dat ook oude apparaten vaak gebouwd zijn om heel lang mee te gaan.

Arjan, 5 jaren geleden
afbeelding van Arjan

Dus nog meer handel in conflictgrondstoffen uit bijvoorbeeld Congo ben ik bang. :-(

(Zie trouwens ook de leaflets van makeITfair, voor ouderen misschien wat kinderachtig maar wel lekker kort en prima te begrijpen.)

electriciteit-web-log, 5 jaren geleden
afbeelding van electriciteit-web-log

Hopelijk gaan we alles recyclen en zorgen we er op deze manier voor dat onze grondstoffen behouden blijven. Door de groei in de wereld zullen vele producten niet meer in overvloed zijn, zelfs zoet water wordt op veel plekken schaars.

Giles, 4 jaren geleden
afbeelding van Giles

Dit heeft niets te maken met zoeken naar alternatieven. Er zijn gewoon geen alternatieven om magnetismen te creëren.

En alles dat wij gebruiken bevatten magneten of zijn gebaseerd op magnetische velden.


NB: Om te kunnen reageren dien je aangemeld en ingelogd te zijn op de Bright Bunch, het gratis lidmaatschap van Bright. Je bekijkt dan de site bovendien advertentie-vrij.

The Bright Bunch
inloggen aanmelden

Wie is nu Hier?

Er zijn momenteel 3 Bright Bunch leden en 123 bezoekers online.

Reacties

   

   

Gebouwd en onderhouden door joep-i.nl