Commentaar: Apple moet iTunes opknippen

Commentaar: Apple moet iTunes opknippen

01-08-2015 07:00 Laatste update: 27-04-2018 22:34

iTunes is te rommelig, er zijn te veel functies en door het gebrek aan overzicht werkt eigenlijk niks optimaal. De oplossing: opknippen.

iTunes stamt al uit 2001, en is ouder dan de eerste iPod. Het is gemaakt in een tijd waarin we net genoeg begonnen te krijgen van onze discmans en we ineens meerdere cd's zonder één keer overslaan onderweg konden luisteren. Ondertussen wordt de iPod steeds minder populair, net als het bezitten van eigen muziek.

En hoewel Apple daar met Apple Music ook op inspringt, is iTunes er nog steeds, bijna vijftien jaar later. iTunes is uitgegroeid tot het Internet Explorer van Apple. Een systeem met zoveel functies, toeters en bellen en verschillende groepen gebruikers om tevreden te stellen, dat eigenlijk niemand er echt tevreden mee is.

Dat was al zo, maar met de intrede van Apple Music is het helemaal pijnlijk duidelijk geworden. Op iOS werkt Apple Music prima, precies zoals je mag verwachten. Onderin staan tabjes voor geselecteerde afspeellijsten, nieuwe muziek, het Beats 1-radiostation, sociale functie Connect en uiteindelijk rechts het tabje met eigen en opgeslagen muziek. Ben je op zoek naar een bepaald nummer druk je op het vergrootglas, tik je de titel en krijg je resultaten van Apple Music.

Functie op functie op functie

Met andere woorden: op iOS is Apple Music een op zichzelf staande, simpel te gebruiken app. In iTunes is dat een heel, heel ander verhaal. Waar Apple op iOS in het kader van Apple Music zijn Muziek-app totaal heeft vernieuwd, is iTunes een stopcontact met een stekkerdoos waar weer zes stekkerdozen inzitten. iTunes is een doorzonwoning met vijftien dakkapellen, vier serres, acht badkamers en vijf voordeuren.

Er komen alsmaar functies bij. Het begon als een plek om je cd's te rippen, en de afspeellijsten die je daar van maakte naar je iPod te slepen. Maar er kwam een muziekwinkel bij, die daarna ook films en series ging verkopen en verhuren. En toen werd iTunes ook de plek om je iPhone mee te synchroniseren. Er kwam een App Store bij, al je foto's die je met je iPhone maakte moest je via iTunes importeren en zelfs je contacten moesten via iTunes op je iPhone komen.

Veel van die opties heb je inmiddels niet meer nodig. Zo'n beetje alle functies van iOS hebben een back-up en synchronisatiefunctie in de cloud. Foto's, contacten, mail, instellingen, apps; je hebt er iTunes niet meer voor nodig. En toch blijft iTunes dat hele pakket functionaliteit maar meetorsen, elke keer dat het wordt opgestart. Zuchtend komt de software overeind, en dankzij een facelift hier en daar weet eigenlijk niemand meer wat nu precies waar te vinden is.

Vreemdste gebruikerservaring ooit

Apple Music in iTunes is namelijk een van de vreemdste gebruikerservaringen ooit, zeker van een bedrijf dat zich vaak op de borst klopt om de kwaliteit van alles wat het maakt. In iTunes is het een optelsom van kleine rarigheden die het gebruik van Apple Music een stuk minder prettig en stuk verwarrender maken dan op iOS.

Zo toont de muziekstreamingdienst zowel op iOS als in iTunes gerelateerde muziek bij een album dat je luistert. Handig, en op iOS voeg je die gerelateerde nummers en albums makkelijk toe aan je eigen muziekbibliotheek. Bizar genoeg krijg je in iTunes precies dezelfde suggesties, maar dan met bedragen erachter. Terwijl je toch juist maandelijks voor Apple Music betaalt om onbeperkt te luisteren.

Zo voelt Apple Music in iTunes aan als een 'all you can eat'-restaurant waar iemand toch steeds per maaltijd wil afrekenen. Dat hoeft niet, want wie in iTunes de zoekfunctie opent, Apple Music aanklikt en naar de gerelateerde muziek zoekt, krijgt dezelfde muziek maar dan zonder extra bijbetaling.

Dan zijn er ook nog eens problemen voor mensen die iTunes al gebruikten voor hun eigen muziekbibliotheek, en nu Apple Music gebruiken. Die zien hun eigen muziek ineens verdwijnen, of vervangen worden door andere versies met dezelfde titel. En de gebruiker is niet eens verbaasd, want het is immers iTunes, dan kan je dat verwachten.

Gemiste kans

Apple had de introductie van Apple Music moeten aangrijpen om iTunes helemaal op te knippen. Hoe het wel moet is duidelijk: dat voorbeeld geeft Apple zelf op iOS. Daar is iTunes een losse app, waarom je op Mac en pc ineens naar Apple Music moet zoeken ín iTunes is een raadsel. En met het recente Foto's voor Mac laat Apple zien dat het wel kan, een app die op iOS en Mac als vrijwel hetzelfde aanvoelt.

Apple moet die doorzonwoning met vijftien dakkapellen, vier serres, acht badkamers en vijf voordeuren afbreken, en vervangen voor een aantal normale apps. Apps die niet alles tegelijk willen doen, maar een losse app speciaal voor Apple Music, misschien nog één voor je eigen muziek. Een app om je iPhone en iPad mee te backuppen en updaten. En een losse iTunes waar je muziek, films en series kan kopen en huren.

Daarmee duw je inderdaad het kopen van media naar de achtergrond, maar dat is toch juist wat Apple doet? Het bedrijf schrapte als eerste de diskette, de dvd en de usb-poort uit zijn computers. De wereld is veranderd, en wil nu enkel een simpele, goedwerkende muziekstreamingdienst. De rest hoort bij die discman van vroeger.

Lees meer artikelen in onze rubriek Commentaar