Commentaar: FIFA 16 simuleert meer dan voetbal

Commentaar: FIFA 16 simuleert meer dan voetbal

31-10-2015 17:11 Laatste update: 27-04-2018 19:28

Voetbalgame FIFA 16 is precies wat je verwacht: iets beter dan FIFA 15. Maar de micro-economie in de game is voer voor psychologen.

FIFA 16 is een fijne voetbalgame. De pixels suggereren meer dan ooit tevoren de aanwezigheid van de voetballers die je kent. De gameplay blijft uitdagend vanwege de verschillende tactieken die je moet gebruiken om verschillende teams te verslaan. En er zijn een flink aantal modi te spelen.

Gebrek aan Nederlandse content?

Fans van het Nederlandse voetbal komen er weer erg bekaaid af in FIFA 16. Het commentaar van Youri Mulder en Evert ten Napel is net zo lachwekkend beroerd als altijd. (Waarom geen Sierd de Vos?) Ook is alleen de Arena nagebouwd, zelfs de Kuip ontbreekt nog altijd. Terwijl er wel steeds meer Engelse en Duitse stadions in het spel zitten. Ook spreekkoren en gezang van Nederlands publiek ontbreekt.

Wie de Engelse competitie speelt, wordt wel verwend met een grote mate van realisme, qua lijkende stadions en spelers. Van een simpel eenmalig potje met de teams zoals ze vandaag tegen elkaar opgesteld worden in de werkelijke wedstrijd tot een online competitie met zelf uitgezochte spelers.

Ultimate team

De meest populaire optie is Ultimate Team. Een game-mode waarin je zelf een team samenstelt door een soort virtuele Panini pakjes te kopen vol voetballers. Je verdient punten door wedstrijden te spelen, daar koop je weer pakjes voor. Daarnaast is er een online marktplaats waarin je kunt handelen in spelers. Maar daarover straks meer.

EA Sports doet z'n uiterste best om de kwaliteiten van alle spelers zo goed mogelijk in te schatten. Bovendien worden constant de opstellingen bijgewerkt om overeen te komen met wat er in de echte wereld gebeurt. Dat is ongetwijfeld een belangrijk argument om de game te spelen, maar vervolgens vinden de meeste gebruikers het leuk om die opstellingen op de schop te nemen en het volledige universum aan te passen door een eigen team met een eigen naam met een collectie bij elkaar geraapte spelers te beginnen. In FIFA 16 kunnen we nog boven Sepp Blatter staan in de voetbalhiërarchie en dat trekt de meeste spelers aan.

Micro-economie

In die alternatieve wereld is het meeste vraag naar spelers zoals Messi. Daar maakt EA Sports slim gebruik van. Na 2 uurtjes voetballen koop je namelijk geen zakje kaarten met Messi erin. Daarvoor moet je én je baan opgeven om fulltime te spelen én dan ook nog knetterveel geluk hebben. Op de virtuele marktplaats kost Messi 1,3 miljoen muntjes. Die verdien je niet zomaar bij elkaar.

Als gevolg is er een micro-economie ontstaan waarbij FIFA-muntjes verkocht worden voor echt geld online. Er zijn bots gebouwd om op de online marktplaats vanzelf te kopen en verkopen, maar ook om online uitslagen te beïnvloeden.

Valsspelers

EA Sports wil het graag gezellig houden en treedt daarom streng op tegen valsspelers, maar wil tegelijk ook zelf wel een slaatje slaan uit de hype. Naast de munten kun je pakjes kaarten ook met punten betalen en die kun je rechtstreeks kopen bij EA Sports voor harde euro's.

FIFA 16 is daarmee een 'microkosmos' geworden die niet alleen het mooie spelletje simuleert, maar ook de onverzadigbare wereld daar omheen.

Lees ook:

5 redenen waarom games nog niet écht realistisch zijn