Commentaar: Waarom we Shells Eco-marathon oversloegen

Commentaar: Waarom we Shells Eco-marathon oversloegen

28-05-2015 14:00 Laatste update: 28-04-2018 00:07

Shell wil in Antarctica naar olie boren én wil tegelijk goede sier maken met de Eco-marathon in Rotterdam. Tja.

Een aantal jaar geleden werd ik door Shell uitgenodigd om mee te kijken achter de schermen van het bedrijf. Daaruit bleek wat je van tevoren zou verwachten: er werken aardige mensen, het bedrijf wil geld verdienen en de échte bedrijfsgeheimen blijven verborgen voor journalist én concurrent. Het eten, de hotels en de reisbestemmingen waren superieur. De begeleiding van het pr-bureau subliem. Op de oppervlakte lijkt er niet zoveel mis mee om het pr-spelletje mee te spelen.

Relletje

Een wake-up call kwam gek genoeg van de pr-bureaus zelf. Vorig jaar riepen een aantal van de topbureaus ter wereld dat ze niet langer zouden werken voor bedrijven die klimaatverandering ontkennen en in sommige gevallen zelfs bewust proberen te ontkrachten in hun public relations. Edelman, het bureau dat onder andere Shell helpt met de pr deed in eerste instantie niet mee.

Als gevolg ontstond er rond het bedrijf zelf een pr-relletje. Er lekte een mailtje met de tekst "I don't believe we are obligated in any way to respond. There are only wrong answers for this guy" op een vraag naar het officiële standpunt. Even later kwam er een ander geluid van Edelman en werd er alsnog gezegd dat ontkenners van klimaatverandering niet als klant aangenomen zouden worden.

Tegenstrijdig

Shell ontkent klimaatverandering niet. De opwarming van 2 graden Celsius die al desastreus zou zijn, zien zij opdoemen. Sterker nog, ze rekenen op 3,7 graden opwarming. Ondertussen zijn ze lid van de American Legislative Exchange Council. Een club die er alles aan doet om wetgeving tegen klimaatverandering om zeep te helpen.

In Rotterdam werd deze week weer de Shell Eco-marathon gehouden. Auto's rijden er superzuinig op waterstof, zonder lokale uitstoot. Kinderen kunnen de wondere wereld van de wetenschap ontdekken. Wij tanken ondertussen onze auto vol. Een boorplatform van Shell vertrekt richting Antarctica om olie die beter in de grond kan blijven zitten eruit te pompen. Vergeef ons dat we er verder niet over zullen schrijven.

Meer artikelen in de rubriek 'Commentaar'