Commentaar: Wanneer wordt je huis nou echt slim?

Commentaar: Wanneer wordt je huis nou echt slim?

06-11-2014 09:11 Laatste update: 28-04-2018 03:12

Jody van den Tillaart

Zowat elk voorwerp in je huis is nu te koop in een smart-versie. Maar het is allemaal nog los zand.

NRC Q kwam met een leuke verzameling (39 apparaten en voorwerpen) van wat er inmiddels allemaal al te koop is om je huis slim te maken. Heel je huis aansluiten op het Internet of Things kost volgens dit artikel dan in totaal 21.921,08 euro. Wat krijg je daarvoor? Nou, best wel coole dingen, dat moet gezegd. Je kunt je bad via een appje alvast vol laten lopen, zodat het voor je klaarstaat. Als je per ongeluk je iPad boven hebt laten liggen, kun je toch even verder kijken op de ingebouwde tablet in je koelkast. Je kunt op afstand via een app zien wie er voor je deur staat en daar mee praten. Dat soort dingen.

Woud van appjes

Nou ben ik best wel gevoelig voor dit soort toffe geintjes, maar tegelijkertijd vraag ik me toch ook wel af: wanneer wordt het een samenhangend geheel? Als ik voor elk slim apparaat in mijn huis een aparte app op mijn telefoon moet installeren, nee bedankt. Ik vermoed dat ik de handigheidjes bovendien ook maar incidenteel zou gebruiken als ik voor elk dingetje weer een ander appje moet gebruiken. Dat kan toch handiger?

Universele remote voor je huis

Laat ik dan maar even dromen. Wat als je een soort centrale app hebt, waarop je je hele huis kunt bedienen? In een interface zie je alle kamers, de zonnepanelen op het dak, de Hue lampen in de woonkamer en de garagedeur. Waar op de wereld ik ook ben, als ik wifi heb, dan kan ik met één app mijn huis bedienen, alsof het een grote universele afstandsbediening is.

Wat het Internet of Things en de smart home nog mist, is echte samenwerking onderling. Staat mijn plant ergens waar het te donker is? Er floept een licht aan. Huilt de baby? De slimme babyfoon zet alvast mijn geweldige wifi-flessenwarmer aan terwijl ik de kleine troost en pauzeert automatisch de film die ik aan het kijken was.

Ja, er zijn oplossingen in aanbouw hiervoor. Maar de ene fabrikant ondersteunt zo'n automatiseer-dienst als IFTTT wel, de andere niet. En dan moeten grote techpartijen als Apple (met HomeKit vanaf iOS8) en Google (met de nieuwe standaard Thread) nog op gang komen, terwijl de koelkasten en wasmachines van Samsung en LG ook al hun eigen systeem gebruiken (zelfs om te chatten met je apparaten).

Elk apparaat doet nu zijn eigen trucje, technisch kan het allemaal wel. Maar het moet wel eens één geheel worden. Het Internet of Things mag wel eens écht een netwerk worden.