Cruciale veldslag in oorlog Apple vs Samsung

tags:
Userpica

De Californische rechtszaak 'Apple vs Samsung' is gestart. Een jury gaat de komende weken bepalen of Samsung Apple's ontwerpen heeft gejat.

In het Californische San Jose, niet ver van Apple's hoofdkantoor in Cupertino, is maandagavond de rechtszaak tussen Apple en Samsung van start gegaan. Maandag werden de tien juryleden geselecteerd, dinsdag volgen de eerste pleidooien. Apple en Samsung hebben elk 25 uur om de jury te overtuigen tot een unaniem besluit.

Een probleem is het benoemen van een neutrale jury, omdat de leden allemaal uit Silicon Valley komen, waar Apple een van de belangrijkste werkgevers is. Er waren zelfs medewerkers van Apple en Google onder de eerste groep van mogelijke juryleden. Zij vielen uiteraard af. Het is maar een kwartiertje rijden op snelweg 280 van Apple's hoofdkwartier naar de rechtszaal. Een van de juryleden zegt volgens persbureau Reuters overigens 120 patenten op zijn naam te hebben staan. 

In de zaak klaagt Apple Samsung aan wegens 'slaafs kopiëren' van de iPhone en de iPad, inbreuk op diverse patenten en machtsmisbruik wegens het vragen van een te hoge licentieprijs voor 3g-patenten. Apple eist meer dan 2,5 miljard dolar schadevergoeding.

Samsung stelt onder meer dat het bedrijf zelf voordat de iPhone en iPad op de markt kwamen al bezig was vergelijkbare producten te ontwikkelen. Ook andere fabrikanten deden dat. Zo kwam LG enkele maanden voor de iPhone met de Prada-phone die deels op leek. Volgens Samsung schendt Apple meerdere van zijn patenten rond mobiel internet. Ook zou de geboden licentieprijs vergelijkbaar zijn met die van andere bedrijven met soortgelijke patenten. 

De Amerikaanse zaak is van groot belang voor beide bedrijven. De VS is de grootste afzetmarkt en de zaak kan ook gevolgen hebben voor andere Android-partijen waaronder Google. Bovendien wordt de zaak grondiger gevoerd dan in eerdere processen tussen beide bedrijven. Daardoor komt er meer vertrouwelijke documentatie aan het licht. Zo lekte onder meer Apple-schetsen uit van vroege prototypes van telefoons en tablets. Enkele modellen zouden lijken op producten van Sony. 

Maar andere Apple-stukken duiden erop dat Apple al voordat Sony met de telefoons kwam werkte aan afwijkende prototypes. In augustus 2005 dood bijvoorbeeld in de papieren een concept op van een paarse telefoon die wel lijkt op de uiteindelijke iPhone. De Sony-achtige prototypes zouden slechts een zijproject zijn, stelt Apple.

De rechter in de zaak geeft het Amerikaanse bedrijf gelijk en heeft Samsung maandag geweigerd om de Sony-achtige ontwerpen in te brengen in de zaak (pdf). Dezelfde rechter legde eerder een voorlopig verkoopverbod voor de Galaxy Tab 10.1 en de Galaxy Nexus op.

De site AllThingsD heeft intussen maar liefst honderd plaatjes van Apple's concepten uit de stukken rond de zaak opgeduikeld. Dat geeft een mooi kijkje in Apple's iPhone-keuken, toen het recept nog in de maak was. 


Johan Ensing, 3 jaren geleden
afbeelding van Johan Ensing

Het is wel raar dat een designer van iPhone prototypes op eens na 10 jaar niet meer bij Apple werkt en vertoeft op Hawai en niet mee wil werken aan de rechtszaak.

Het is die designer die de Sony look-a-likes ontworpen heeft, voor Apple.

Als dat waar is en hij moet in de rechtbank verklaren onder ede dat hij Sony als inspiratie gebruikt heeft, dan heeft Apple een groot probleem met de stelling dat Samsung alles steelt.

Dan is het een kwestie van de pot verwijt de ketel.

Atheistus, 3 jaren geleden
afbeelding van Atheistus

Dat is niet raar, dat zijn de vuile spelletjes van apple. Ze weten donders goed dat ze ongelijk hebben, maar proberen als een echte patenttrol er alles aan te doen om de ander te laten betalen.

Het lijkt veel op Scientology, waar alles wat los en vast zit aangeklaagd wordt.

sowieso, 3 jaren geleden
afbeelding van sowieso

Los van het feit dat elke consument proestend van het lachen van zijn stoel valt wanneer een 7.7" (16:9) tablet uit de handel moet omdat hij te veel lijkt op een 9.7" (4:3) is het een aanfluiting dat het meest waardevolle bedrijf ter wereld zich zo aanstelt in de rechtbank.
Mensen leren van elkaar en stimuleren elkaar. Sommige noemen dat inspiratie. Ik noem het evolueren.
Een bedrijf als Apple remt dit proces en gelooft kennelijk niet genoeg in zijn eigen kracht.

Dick de Wit, 3 jaren geleden
afbeelding van Dick de Wit

Als jij veel geld steekt in innoveren en een ander bedrijf neemt het gewoon over en daar dik geld mee verdient zal jij het daar ook niet mee eens zijn.

Johan Ensing, 3 jaren geleden
afbeelding van Johan Ensing

Slaafs het design kopiëren van Sony en vervolgens Samsung uitmaken voor vuile dief is hypocriet en geen innovatie.

Pro-user, 3 jaren geleden
afbeelding van Pro-user

Apple gaat dit winnen...

Sighvatssohn, 3 jaren geleden
afbeelding van Sighvatssohn

Wat mij betreft brengt Samsung gewoon wat plaatjes in van de Q1(EX) en wordt de iPad gewoon verboden. Lang leve USB en FTP!

Johan Ensing, 3 jaren geleden
afbeelding van Johan Ensing

Heeft iemand er wel een over gedacht dat Samsung en Apple onder één hoedje spelen. Dat de publiciteit die de rechtszaken generen op sites als Bright.nl meer waard is dan een advertentie.

De afloop zal zo zijn dat Apple iets wint van Samsung en Samsung iets van Apple en dan komen ze tot een compromis en gaan ze gewoon verder waar ze gebleven waren.


NB: Om te kunnen reageren dien je aangemeld en ingelogd te zijn op de Bright Bunch, het gratis lidmaatschap van Bright. Je bekijkt dan de site bovendien advertentie-vrij.

The Bright Bunch
inloggen aanmelden

Wie is nu Hier?

Er zijn momenteel 0 Bright Bunch leden en 45 bezoekers online.

Reacties

   

   

Gebouwd en onderhouden door joep-i.nl