DDW: Wat is het beste ontwerp van Nederland?

DDW: Wat is het beste ontwerp van Nederland?

23-10-2013 08:39 Laatste update: 28-04-2018 09:24

Drie highlights en de complete lijst van de Dutch Design Awards op een rij.

Het is Dutch Design Week, die traditioneel start met de uitreiking van de Dutch Design Awards. Het is niet niks om je de beste vormgever van Nederland te mogen noemen, ook omdat je er een stevig staaltje promotie van je werk mee wint. Het opsommen van de winnaars doen we onderaan deze tekst, de bijzonderheden lichten we er eerst voor je uit.

Taxodus, de online game waarin je leert belasting te ontduiken verschaft Femke Herregraven meer dan zwart geld. Ze won de MINI Young Designer Award, de prijs voor de beste jonge ontwerper. De grafisch ontwerper dook als een journalist in ingewikkelde problemen en systemen. Ze werkte zelfs op de Zuid-As.

Iris van Herpen won met elektrische collectie Voltage wel twee prijzen. Ze werd gekozen tot beste modeontwerpster en ontving daarnaast de grootste prijs van allemaal: de Golden Eye Award. De ontwerpster met een wiskundeknobbel die liefst toch handwerk levert, werkte hiervoor samen met de Nieuw-Zeelander Carlos Van Camp die al 3 miljoen volt door lichamen stuurde.

In de nieuwe categorie genaamd Future Concepts waren sterke finalisten die stuk voor stuk het waard zijn om te bekijken. Niet Fairphone maar The Incredible Shrinking Man werd de winnaar. Arne Hendriks (zelf boomlang) werkt al jaren aan een wereld waarin mensen een centimeter of 50 hoog zijn. De werel blijkt een stuk langer mee te gaan als we korter worden. Het lost problemen als overbevolking en voedseltekort zomaar op. Geen haalbaar plan natuurlijk maar de uitwerkingen zetten bestaande oplossingen voor een duurzamere wereld op een breder spoor.

Bright-collega Dewi sprak Hendriks over zijn project, waarvoor hij zijn utopie van kortere mensen op allerlei manieren en binnen verschillende disciplines onderzoekt.

"Het is gaaf dat de jury mijn alternatieve visie op de toekomst erkent. Natuurlijk is het een absurd idee, maar voor mij klinkt krimpen in plaats van groeien eigenlijk al heel normaal. Onze hele maatschappij is geobsedeerd door groei: langer worden, betekent beter worden - ook onbewust speelt dat. Vrouwen voelen zich aangetrokken tot lange mannen en zo worden we allemaal steeds langer. Wanneer je in goede omstandigheden opgroeit, word je langer, maar het langer zijn zelf is juist ongezond voor het lichaam. Ik probeer de andere kant op te kijken en daarin zoveel mogelijk mensen mee te nemen."

Wordt het dan langzamerhand een realistisch concept om de mens te laten krimpen tot 50 centimeter? "Vijftig centimeter klinkt als een soort poppenkastidee, maar eigenlijk is het maar net iets kleiner dan wat we kennen. De kleinste man ter wereld woont in Nepal en is 54 cm klein. Hij is al 73 dus we weten dat je met deze lengte kunt overleven."

"Dit hele project gaat over dat wat we nog niet weten. Voor 2050 komen er nog eens 2 miljard mensen bij, die bovendien steeds rijker worden. We hebben geen benul wat dat voor effect heeft op de aarde. Misschien is mijn idee om mensen kleiner te laten worden niet eens ingrijpend genoeg. Er is een radicale verandering nodig, niet zo’n halfslachtige duurzaamheidsaanpak als nu, waarbij we van alles een klein beetje minder doen en hopen dat alles dan goed komt."

Wat betekent het winnen van een prijs als de Dutch Design Award? "Het geeft The Incredible Shrinking Man nog meer zichtbaarheid en dat is nou net waar dit project voor leeft. Er hebben inmiddels al zo veel mensen meegedaan en er zijn zoveel mensen die er iets voor voelen. En dat is precies hoe je de toekomst vormgeeft: door iets te denken wat andere mensen niet denken, maar hoe meer mensen het denken hoe normaler het wordt. Het gaat om het bereiken van een kritieke massa.

En hoe nu verder?

"Het onderzoek resulteert nu steeds vaker in concrete ideeën. In Beijing organiseerde ik een feest voor lactose intolerantie, wat een overgroot deel van de Chinezen heeft. Dat wordt daar als een soort aandoening gezien, terwijl het eigenlijk heel natuurlijk is. Mensen horen na hun babytijd eigenlijk helemaal geen melk te drinken, daar is ons lichaam niet naar gemaakt. Maar door die melk worden we alsmaar groter. Ik vierde dat de Chinezen kleiner blijven doordat ze geen melk drinken.

Ook onderzoek ik de relatie tussen bepaald voedsel en groei. We weten dat mensen die via de RAW overtuiging leven, kleiner blijven. Een bonzai boom kan zich ook klein houden. Ik wil nu kijken of ik een soort elixer kan maken. Ik geloof niet in forceren, ik wil ons basale verlangen veranderen en hoop dat er een verlangen naar klein zijn zal ontstaan.

Sinds vorige week is er aan de Koninklijke Academie in Den Haag een Incredible Shrinking Man lab. Daar zullen tachtig studenten zich de komende zes maanden op het onderzoek storten. Voor jonge creatieven is het een mooi 'what if' scenario. Ze leren zo ook om iets te dromen en te willen. Ik heb zelf ook al honderd keer moeten negeren dat iets misschien niet mogelijk is; alleen zo kom je op een punt waar je wel opeens nieuwe dingen vindt en kun je iets wat absurd lijkt steeds realistischer maken."

COMMUNICATIE

Best Graphic Design: Chanel No.5 Book - Irma Boom

Best Motion Design: Do Not Touch - Moniker

Best Digital Media: Rijksmuseum website - Fabrique

PRODUCT

Best Fashion: Voltage - Iris van Herpen

Best Professional Product: Blocker rem systeem - Life & Mobility Development

Best Consumer Product: DesignLine HDTV - Philips

Best Autonomous Design: Het verzameld breiwerk van Loes Veenstra uit de Tweede Carnissestraat - Christien Meindertsma

RUIMTELIJK

Best Interior: Uitkijktoren van Uitwierde - Onix

Best Exterior: Uitbreiding Museum De Fundatie - BiermanHenket Architecten

Beste Opdrachtgever Award: Heijmans

BNO Piet Zwart lifetime achievement award: Ulf Moritz

En nu wij

Er is nog een laatste prijs te vergeven, de Fontanel Public Award. Zoals je begrijpt is het aan ons om de winnaar te kiezen. Tot komende zondag zie je alle ontwerpen bij de Dutch Design Awards tentoonstelling op Strijp S bij station Beukenlaan in gebouw Gerard, waar je je stem kunt uitbrengen.