In de aanval tegen cybercrime: is terughacken een goed idee?

In de aanval tegen cybercrime: is terughacken een goed idee?

02-05-2013 09:50 Laatste update: 28-04-2018 12:30

Jody van den Tillaart

DDos-aanvallen, het verspreiden van malware: minister Opstelten wil ‘terughacken’ mogelijk maken om deze criminaliteit terug te dringen.

Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft een wet opgesteld die het mogelijk moet maken dat politie en justitie in de computers van criminelen kunnen grasduinen. Ze kunnen op die manier onderzoek doen naar de bron van computercriminaliteit, gegevens overnemen en zelfs ontoegankelijk maken. Zélfs als die gegevens op een server buiten Nederland staan. Volgens Opstelten is deze nieuwe wet hard nodig, omdat de huidige regels verouderd zijn. Zijn wetsvoorstel ligt nu bij het Openbaar Ministerie en de Raad voor de Rechtspraak om getoetst te worden.

Het klinkt goed dat de politie bevoegdheden krijgt die er voor zorgt dat zaken die voorheen onopgelost bleven, nu aangepakt kunnen worden. Toch staat niet iedereen te juichen. Bits of Freedom, de waakhond die digitale burgerrechten beschermt, vindt het plan maar niks. De organisatie stelt dat het terughackplan overhaast is en niet nodig. Politie mist mankracht en kennis en gaat voorbij aan alternatieve oplossingen, stellen zij.

De burger zou er de dupe van worden, omdat de spyware van justitie juist misbruikt kan worden door cybercriminelen. Op een fundamenteler niveau is Bits of Freedom niet blij met een vrijbrief voor overheden om te kunnen hacken. Ze vrezen dat het als een censuurmiddel wordt gebruikt en spreken zelfs van een ‘wapenwedloop tussen hackende overheden’. De organisatie wil dat het voorstel wordt teruggetrokken en dat de overheid zich juist sterk maakt voor het dichten van beveiligingsgaten en het beter beveiligen van computers.

IT-beveiligingsspecialist Ronald Prins vertelt aan de NOS echter dat de politie weinig anders kan doen dan terughacken in het geval van een cyberaanval. Nu kan de politie alleen lijdzaam toekijken en worden daders zelden gepakt. Met de nieuwe wet kunnen ze een botnet platleggen en sporen onderzoeken die terugleiden naar de criminelen daarachter.