De batterij die zonder opladen al 175 jaar meegaat

De batterij die zonder opladen al 175 jaar meegaat

26-01-2015 10:30 Laatste update: 28-04-2018 02:10

De Oxford Electric Bell werd in 1840 geïnstalleerd in een laboratorium van Oxford Universiteit. De bel doet het na 175 jaar nog steeds op dezelfde twee batterijen.

Batterijduur is in ons moderne leven van levensbelang. Dat blijkt wel weer uit de paniek die vorige week uitbrak rondom de mogelijke beperkte duur van de Apple Watch batterij. Volgens 9to5Mac zou de Apple Watch die mogelijk pas in maart op de markt verschijnt bij actief gebruik slechts tussen de 2,5 tot 4 uur meegaat voordat deze opgeladen kan worden. Dat is natuurlijk een drama. Wie wil er nou een slim horloge dat je nog voor de lunch alweer moet opladen?

Zelfs al heb je een gadget die dagen meegaat voordat hij weer aan de stekker moet, dan nog laten de moderne Lithium Ion-accu's ons na een paar jaar in de steek. Naarmate je ze vaker oplaadt neemt de batterijduur steeds meer af en na een jaar of vier is de accu nagenoeg onbruikbaar geworden.

Des te opmerkelijker zijn de twee batterijen die de klepel van de Oxford Electric Bell al voor minimaal 175 jaar laat klepperen op één batterijlading. De Oxford Electric Bell is in 1840 in een laboratorium van Oxford Universiteit geinstalleerd. De batterijen zijn waarschijnlijk zogeheten 'pile'-batterijen die uit een stapel zilveren schijven met daartussen zink, zwavel en andere materialen bestaat die samen als batterij lage stroompjes genereren.

10 miljard keer

Maar hoe de batterij van de Oxford Electric Bell er precies uitziet, weet niemand zeker. Er is geen wetenschapper die nu de batterij wil openmaken uit vrees het experiment te onderbreken. Niemand heeft namelijk een idee hoe lang de batterij de klepel nog kan laten oscilleren. De bel kan je overigens niet horen want de klepel beweegt minimaal vanwege de kleine stroom die batterij genereert. Als je heel goed kijkt zie je hem wel bewegen. Per keer trekt de klepel slechts 1 nanoAmp. Dat heeft hij ondertussen al 10 miljard keer gedaan.

Hoelang de batterij het nog zal volhouden weet niemand. AJ Croft, een voormalig wetenschapper van het lab, die in 1984 een wetenschappelijk verslag van de bel schreef, denkt dat de klepel eerder versleten zal zijn dan dat de batterij leeg is.

Stel je voor dat onze moderne gadgets slechts nanoAmps zouden trekken om te draaien. Dat zou pas revolutionair zijn. Een Apple Watch die generaties meegaat op een acculading. Dan zouden je kleinkinderen zoals vroeger het horloge van opa kunnen erven zonder dat hij ooit opnieuw is opgeladen.