De chip die het menselijk lichaam moet nabootsen

De chip die het menselijk lichaam moet nabootsen

13-08-2012 12:41 Laatste update: 28-04-2018 16:38

Wetenschappers werken aan een chip die menselijke organen nabootsen voor wetenschappelijk onderzoek.

We leven in goede tijden. Dat merk je vooral als je bijvoorbeeld kiespijn hebt. Dan ga je naar de tandarts, krijg je een verdovend spuitje en de oorzaak van de pijnklacht wordt nagenoeg pijnloos door je tandarts weg gehaald. Tweehonderd jaar geleden stond de wetenschap van de pijnstillers en de verdovende middelen nog in de kinderschoenen en moest je pijnklachten gewoon maar verdragen en die tand hooguit bedwelmd door een forse slok alcohol laten trekken zonder verdoving. Dankzij de wetenschap kunnen we vandaag de dag echter veel van de ongemakken met een pilletje of een spuitje wegnemen. Aan die ontwikkelingen zit echter ook een keerzijde. Zo worden op grote schaal dieren gebruikt om de effecten van medicijnen te testen.

Technologie kan het aantal dierproeven in de nabije toekomst echter reduceren. Al geruime tijd werken wetenschappers aan de ontwikkeling van chips die menselijke organen nabootsten. Het Wyss Institute for Biologically Inspired Engineering aan de Harvard University kondigde onlangs aan dat DARPA 27 miljoen dollar beschikbaar stelt om een chip te ontwikkelen die tien menselijke organen-op-een-chip integreert.

De chip moet het hele menselijk lichaam nabootsten. Het instituut heeft al geruime ervaring met dergelijke chips die niet groter zijn dan een usb-stick. Het ontwikkelde eerder al een darmchip en een longchip. Dergelijke chips kunnen enorme voordelen bieden in vergelijking met de dierproeven. Uiteraard wordt dierenleed bespaart maar ook vanuit wetenschap ligt de voorkeur bij het gebruik van deze chips. Dierproeven zijn niet alleen kostbaar, het testen van de effecten van medicijnen op mensen door ze uit te proberen op dieren falen met regelmaat. De fysiologie van een mens is immers heel anders dan die van dieren. De organen-op-een-chip kunnen tevens veel sneller resultaat opleveren.Ineffectieve of giftige medicijnen worden vroeg in het test proces geïdentificeerd. En het gebruik van dergelijke chips vergt nauwelijks training van gespecialiseerd personeel.

De ontwikkeling van deze chips kan een revolutie in de geneeskunde teweegbrengen. Ook in Nederland wordt onderzoek gedaan naar organen-op-een-chip. Leidse onderzoekers van Mimetas ontvingen eind vorige maand een susbsidie van 200 duizend euro om hun organen-op-een chip verder te ontwikkelen en te testen.